Dyniowe ciasto z pomarańczą i cynamonową kruszonką. Dekadencki październik

 

dsc_0371-001
 

Filifionka wiedziała, że nadeszła jesień, i zamknęła się w środku. Jej dom wydawał się całkowicie nieprzystępny i opustoszały. Lecz ona była w nim, schowana w jego najgłębszym wnętrzu, za szczelnymi ścianami i murem świerków zasłaniających okna.” *

Dokładnie tak jest ze mną…
Za oknami dekadencki październik i zero widoków na słoneczną jesień.
Pada, siąpi i mży.
Chowam się w domu i w sobie, a kuchnia jest epicentrum wydarzeń.
Gotuję warzywne kremy, piekę chleby i dyniowe ciasto.
I tęsknię za słońcem…

 

dsc_0369
 

Dyniowe ciasto z pomarańczą i cynamonową kruszonką
na formę o wymiarach 30×20 cm

ciasto
300 g upieczonej dyni bez skóry
300 g mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startego imbiru
3 duże jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki esencji waniliowej
200 ml oleju z pestek winogron
2 łyżki kandyzowanej skórki z ekologicznych pomarańczy
1/4 łyżeczki soli

kruszonka
100 g mąki
80 g cukru trzcinowego
80 g masła
1 łyżeczka cynamonu

W małym garnku topimy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy mąkę i cynamon. Mieszamy i odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. W misce ucieramy olej z cukrem. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku.
Dodajemy puree z dyni i dokładnie mieszamy łyżką.
Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy starty imbir i cynamon. Całość wsypujemy do ciasta i mieszamy dokładnie łyżką do połączenia składników.
Dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do wypieków i wlewamy ciasto. Na wierzchu posypujemy kruszonką. Pieczemy 50-60 minut do suchego patyczka.

* fragment książki T. Jansson Dolina Muminków w listopadzie

24 thoughts on “Dyniowe ciasto z pomarańczą i cynamonową kruszonką. Dekadencki październik

  1. Uwielbiam wszystko co zawiera dynię.
    Ciasto wygląda przepysznie!

  2. Wszystko ,co uwielbiam jest w Twoim cieście.Pycha.

  3. wspaniałe ciasto namiastka słońca za którym chyba już wszyscy tęsknimy buziaki Aniu

  4. Ja się przymierzam do sernika dyniowego. Ale Twoje ciasto też umieszczę na liście do zrobienia:-)

  5. Nie jadłam jeszcze takiego ciacha z dynia , teraz mam mało czasu na gotowanie a szkoda bo tak to lubię

  6. Pyszne jesienne ciasto! Lubię takie 🙂
    Słonka!

  7. Pyszne ciasto! Idealne na oslodzenie sobie ponurych, jesiennych dni…

  8. Pyszne połączenie smaków, ciasto w sam raz na tę szara porę 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  9. Gdyby się dało przesłałabym trochę tego słońca. O dziwo mam piękną jak na razie jesień 🙂
    A takim ciastem nawet deszczowa jesień nie jest straszna, wygląda bardzo apetycznie 🙂

  10. bardzo apetyczne! mniam 🙂 porywam wirtualny kawałek 🙂

  11. bardzo fajne ciasto 😉

  12. Aniu urzekło mnie to ciasto …. zastanawiam się tylko nad zamianą maki na pełnoziarnistą:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.