Czerwona kapusta kiszona z jabłkami

 

Czerwona kapusta to moja ulubiona. O wiele bardziej mi smakuje niż zwykła biała głowa. Ma piękny kolor i jest pysznie chrupiąca. Jadamy ją na surowo, duszoną i kiszoną. Kapusty nie kiszę jesienią w dużych ilościach, tylko stopniowo po jednej główce. Wspaniale jest mieć swoją kiszoną kapustę pod ręką. Można w dowolnym momencie sięgnąć po kęs lub dwa.
Dzisiaj prezentuję czerwoną główkę kiszoną z jabłkami. To bardzo dobre połączenie i gotowa surówka.

 

 

1 główka czerwonej kapusty eko – moja ważyła 1 kg
2 jabłka Grójeckie
2 płaskie łyżki soli do przetworów – bez jodu!

Z kapusty zdejmuję dwa zewnętrzne, najczęściej brzydkie liście. Kapustę kroję na cztery części i wykrawam głąb. Drobno kroję, wkładam do miski i posypuję solą. Mieszam, przykrywam miskę i zostawiam kapustę na kilka godzin. W tym czasie puści sok i zmięknie. Wtedy obieram jabłka, wykrawam z nich gniazda nasienne i ścieram je na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do miski z kapustą. Mieszam i układam ściśle w słoikach. Na koniec ugniatam, aż na wierzchu pojawi się sok. Przykrywam lekko pokrywkami i odstawiam. Po tygodniu można kapustę ‘przebić’ trzonkiem drewnianej łyżki i znowu ją przykryć. Po 2 tygodniach mam pyszną domową kiszoną kapustę z jabłkami.
Wtedy należy zakręcić dobrze pokrywki i przechowywać w lodówce.

24 thoughts on “Czerwona kapusta kiszona z jabłkami

  1. Bardzo lubię taka kapustę ale jeszcze jej nie robiłam, czy po 2 tygodniach pokrywki zakręcić i jak przechowywać kapustę – w lodówce, w chłodnym pomieszczeniu ?

  2. Na pewno przepis wypróbuję. Kiedyś jadłam kiszoną kapustę czerwoną robioną przez Gruzinów, ale ona była w kawałkach. Jestem ciekawa Twojej wersji:-)

  3. przyznam, że kiszonej czerwonej kapusty jeszcze nie jadłam:)

  4. Bardzo lubimy czerwoną kiszoną kapustę, robię ją dokładnie tak samo jak Ty 🙂

  5. Ja też ją uwielbiam, najczęściej podgotowuję i podaję z winegretem 🙂

  6. surówka z czerwonej kapusty to moja ulubiona, aż dziwne, ze nigdy sama jej nie robiłam, dziękuję za przepis 🙂

  7. Takie swojskie przetwory są najlepsze. A kapustę czerwoną uwielbiam 🙂

  8. Wędrówki po kuchni

    Pamiętam jak moja mamusia zawsze kisiła dużo takiej kapusty. Smakowała wyśmienicie! Bardzo lubię taką kapustę

  9. Tez bardzo lubię domowa kuszona kapustę. Czerwona ma zecydowanie lepszy smak.

  10. Bardzo lubię czerwoną kapustę, często ją przygotowuję, czasem nawet gołąbki na jej bazie robię. 🙂

  11. Pychotka 🙂 Uwielbiam czerwoną kapustę w każdej formie 🙂

  12. Jeszcze nie jadłam kiszonej czerwonej kapusty, ale zchęcią wypróbuję też twój przepis, bo w słoikach nigdy nie kisilam. W krużu zawsze kiszę.

Skomentuj Bernadeta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.