Cold Brew Coffee. Drinki z kawą na każdą porę!

 

Cold Brew Coffee to od kilku lat bardzo modny napój, choć nie nowy. Klasyczna kawa z ekspresu dalej jest w czołówce, ale pojawił się też aeropress, chemex, dripper, frenchpress, a nawet syfon… Kawowy świat wszedł na ścieżkę poszukiwań.
Cold Brew Coffee pojawił się właśnie jako alternatywny sposób na parzenie kawy, choć to ‘parzenie’ nie odbywa się w dosłownym tego słowa znaczeniu. To raczej macerowanie kawy na zimno, aby otrzymać mocny orzeźwiający napój.  Bardzo prosty w wykonaniu, ale zawierający dużo kofeiny i antyoksydanty. Jest naturalnym energetykiem. Każdy kawosz musi po niego sięgnąć, choć raz, a może nawet kilka…Można zrobić go samemu, ale można kupić gotowy w dobrej kawiarni lub palarni kawy.

Skad się wzięła kawa macerowana na zimno?
Początki produkcji kawy na zimno sięgają 1600 roku. Pierwsze próby z przygotowaniem kawy macerowanej na zimno przeprowadzono w Japonii w mieście Kyoto.

 

 

Alkoholowe drinki z kawą znane były od zarania kawowych dziejów, a dzisiaj wraz z popularyzacją Cold Brew Coffee, przyszedł czas na drinki właśnie z macerowaną kawą. Naprawdę warte są spróbowania. Zwłaszcza w ciepły dzień na tarasie, balkonie lub ogrodzie. Ale także w o każdej porze roku. Do ich przygotowania użyłam Cold Brew Kyoto.

 

 

Cold Brew Tango Nuevo

Kawa i rum to fantastyczne połączenie, a w tym wypadku dodatkowo jest lekkie i aromatyczne. Szczypta wędzonej soli nieoczekiwanie otwiera smak tego wspaniałego drinka, który jest łatwy w przygotowaniu, na pewno zaskoczy wszystkich wielbicieli kawy. Nadaje się do podania o każdej porze dnia.

50 ml starzonego rumu
20 ml syropu miodowego ( woda i miód w stosunku 1:1)
20 ml Cold Brew KYOTO
szczypta wędzonej soli Maldon
1 chlust wody gazowanej
kostki lodu

Rum, syrop miodowy, Cold Brew i wędzoną sół wstrząśnij w szejkerze z kostkami lodu. Odcedź do szklanki z kostkami lodu, wlej wodę gazowaną. Gotowe!

 

 

Cold Brew Gin & Tonic

Gin i tonic to połączenie nieśmiertelne. Dodatek lodu, cytryny i rozmarynu prosi się sam…Kiedy dolejemy Cold Brew Coffee stanie się innym wymiarem klasyki i otworzy przed nami nowe możliwości kawy macerowanej na zimno.

50 ml Cold Brew KYOTO
50 ml tonic
2 łyżki świeżego soku z biologicznej cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego bio
20 ml wody źródlanej
1 plasterek cytryny bio
1 gałązka rozmarynu
kostki lodu

W szejkerze wymieszaj cukier z wodą, aż całkowicie się rozpuści. Wlej Cold Brew Coffee, sok z cytryny, gin i wymieszaj. Szklankę napełnij kostkami lodu. Odcedź do szklanki miksturę z szejkera, wlej tonic. Włóż gałązkę rozmarynu i cytrynę. Podawaj!

24 thoughts on “Cold Brew Coffee. Drinki z kawą na każdą porę!

  1. To musi być ciekawy smak, muszę kiedyś spróbować

  2. O kurcze, nie słyszałam wcześniej o takim sposobie “parzenia” kawy. Jestem kawoszem, uwielbiam kawę pod każdą postacią, więc na pewno sięgnę po taki cold brew. Przepisy na drinki też wyglądają smakowicie.

    Czy są jakieś zalecenia, z czym lepiej tego trunku nie mieszać?

    • Dana,
      musisz spróbować, bo cold brew coffee to naturalny energetyk!
      Nie mieszasz z tym, czego nie lubisz. Ale można pić też samą kawę.

  3. OO, jako bazy do drinków jeszcze cold brew nie piłam 😀

  4. Uwielbiam kawę jako dodatek do ciast i nie tylko, do drinków nie próbowałam, ale na pewno skorzystam z przepisu.

  5. nie piłam takiego kawowego drinka:)

  6. Nigdy nie piłam takiej kawy jednak bardzo lubię zaparzyć kawę w kawiarce i odstawić ją do wystudzenia A potem zrobić z niej kawę mrożoną z mlekiem i lodami 🙂 te drinki wyglądają pysznie! Chętnie bym się nimi uraczyła 🙂

  7. Uwielbiam kawę, coś czuję, że od tej można się pysznie uzależnić 🙂
    Pozdrawiam

  8. Nie przepadam za kupnymi drinkami, w zasadzie w orle takich nie pijam. Jednak smak jaki opisujesz, rzeczywiście wydaje się interesujący:)

  9. Zdecydowanie moje smaki. Muszę koniecznie spróbować!
    Zaintrygowała mnie ta wędzona sól, nigdy wcześniej się z czymś takim nie spotkałam.

    • Kasiu,
      cieszę się, że spróbujesz!
      Wędzona sól to dość znana rzecz. Najlepsza z Maldon. Do kupienia w wielu sklepach.
      Najpopularniejszy to Kuchnie świata.
      Pozdrawiam Cię!

  10. Nie mogę pić kawy, ale uwielbiam jej zapach 🙂
    Nigdy nie słyszałam o takich drinkach, wydają się idealne na upały.
    Chętnie wypróbuję według Twojego przepisu.
    Pozdrawiam!

    • Irena,
      oj jaka szkoda…Bo kawa to fantastyczna rzecz! Dla mnie nieząstąpiona przyjemność.
      Drinki bardzo polecam. Dziękuję!

  11. Człowiek się ciągle uczy:-) Lubię kawowe drinki, to ten zapewne też by mi posmakował:-)

  12. Wygląda fantastycznie i zapewne też tak smakuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.