Chłodnik botwinkowy nie jedno ma imię. Zwłaszcza ten, który przygotuje Agata Wojda.
W minionym tygodniu miałam niewątpliwą przyjemność Agatowy chłodnik jeść i była to absolutna orgia smaków, tekstur i koloru ! W miłym towarzystwie udało nam się spróbować kilku innych artystycznych dzieł Agaty i mam nadzieję wrócić jeszcze po więcej.
No i spróbowałam odtworzyć ten wspaniały chłodnik Agaty w domu. Oczywiście bez sukcesu, ale też wyszedł pyszny.
2 pęczki botwinki
1/2 pęczka cienkiego szczypiorku ( opcjonalnie)
1/2 pęczka kopru
2 ząbki czosnku
200 ml maślanki
100 ml słodkiej śmietany
sól i pieprz
ser caciotta lub inny biały ser sałatkowy
dojrzałe truskawki
Botwinkę dokładnie płuczę i odcinam korzenie. Buraczki kroję w słupki, łodygi drobno siekam, a liście kroję na paski. Do garnka wkładam pokrojone buraczki, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewam bulionem, gotuję przez 5 minut. Dodaję łodygi i liście i gotuję jeszcze przez 3 minuty. Odstawiam aż ostygnie.
Botwinkę mieszam z maślanką i śmietanką. Doprawiam solą i pieprzem i schładzam w lodówce.
Siekam szczypiorek i koper. Ser kroję w kosteczki, a umyte truskawki na ćwiartki.
Mieszam chłodnik z koprem i szczypiorem. Podaję z kosteczkami sera i truskawkami.
* Bistro Ferment, w którym genialnie gotuje Agata Wojda, Iwonicka 40, Sadyba
Chłodnik bowinkowy uwielbiam, najwyższy czas przygotować. Pokuszę się o dodatnie truskawek 🙂 Pozdrawiam
Kamila, tak, to jest już ten czas.
Z truskawkami jest super!
Znam wielu miłośników chłodnika, jednak ja raczej po ten przepis nie sięgnę. Wiem, że moja mama na pewno będzie robić chętnie podrzucę jej twój przepis 🙂
zaczytanamarzycielka8, to jest mój wybór i nie każdy musi sięgać po mój przepis.
Pozdrawiam
No ja nie rozumiem dlaczego bez sukcesu! Obłędnie wygląda i jestem pewna, że smakuje niepowtarzalnie! Każdy ma swoją wersję, dlatego jest ona taka niepowtarzalna. Każda wersja jest niepowtarzalna, a tę zjadłabym z przyjemnością, Truskawki mocno zachęcają. Powiem tak, to danie jest mocno sexy!
Kasiu, bez powodzenia, bo nie udało mi się odtworzyć smaku chłodnika Agaty Wojdy!
Poza tym piszę, że chłodnik wyszedł pyszny. Polecam dodatek sera i truskawek.
Jeszcze nigdy nie próbowałam botwinki – a taka z dodatkiem truskawek wydaje mi się zupełnie egzotyczna 🙂
Karolina, to nie botwinka, tylko chłodnik botwinkowy! Warto spróbować.
Chłodnik jest super na upały, zaskoczona jestem truskawkami w tej zupie.
czerwonafilizanka, truskawki w chłodniku są super. Koniecznie spróbuj !