Chłodnik botwinkowy z caciottą i truskawkami

 

Chłodnik botwinkowy nie jedno ma imię. Zwłaszcza ten, który przygotuje Agata Wojda.
W minionym tygodniu miałam niewątpliwą przyjemność Agatowy chłodnik jeść i była to absolutna orgia smaków, tekstur i koloru ! W miłym towarzystwie udało nam się spróbować kilku innych artystycznych dzieł Agaty i mam nadzieję wrócić jeszcze po więcej.
No i spróbowałam odtworzyć ten wspaniały chłodnik Agaty w domu. Oczywiście bez sukcesu, ale też wyszedł pyszny.

2 pęczki botwinki
1/2 pęczka cienkiego szczypiorku ( opcjonalnie)
1/2 pęczka kopru
2 ząbki czosnku
200 ml maślanki
100 ml słodkiej śmietany
sól i pieprz
ser caciotta lub inny biały ser sałatkowy
dojrzałe truskawki

 

 

Botwinkę dokładnie płuczę i odcinam korzenie. Buraczki kroję w słupki, łodygi drobno siekam, a liście kroję na paski. Do garnka wkładam pokrojone buraczki, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewam bulionem, gotuję przez 5 minut. Dodaję łodygi i liście i gotuję jeszcze przez 3 minuty. Odstawiam aż ostygnie.
Botwinkę mieszam z maślanką i śmietanką. Doprawiam solą i pieprzem i schładzam w lodówce.
Siekam szczypiorek i koper. Ser kroję w kosteczki, a umyte truskawki na ćwiartki.
Mieszam chłodnik z koprem i szczypiorem. Podaję z kosteczkami sera i truskawkami.

* Bistro Ferment, w którym genialnie gotuje Agata Wojda, Iwonicka 40, Sadyba

10 thoughts on “Chłodnik botwinkowy z caciottą i truskawkami

  1. Chłodnik bowinkowy uwielbiam, najwyższy czas przygotować. Pokuszę się o dodatnie truskawek 🙂 Pozdrawiam

  2. zaczytanamarzycielka8

    Znam wielu miłośników chłodnika, jednak ja raczej po ten przepis nie sięgnę. Wiem, że moja mama na pewno będzie robić chętnie podrzucę jej twój przepis 🙂

  3. No ja nie rozumiem dlaczego bez sukcesu! Obłędnie wygląda i jestem pewna, że smakuje niepowtarzalnie! Każdy ma swoją wersję, dlatego jest ona taka niepowtarzalna. Każda wersja jest niepowtarzalna, a tę zjadłabym z przyjemnością, Truskawki mocno zachęcają. Powiem tak, to danie jest mocno sexy!

    • Post Author Amber

      Kasiu, bez powodzenia, bo nie udało mi się odtworzyć smaku chłodnika Agaty Wojdy!
      Poza tym piszę, że chłodnik wyszedł pyszny. Polecam dodatek sera i truskawek.

  4. Jeszcze nigdy nie próbowałam botwinki – a taka z dodatkiem truskawek wydaje mi się zupełnie egzotyczna 🙂

  5. Chłodnik jest super na upały, zaskoczona jestem truskawkami w tej zupie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.