Chleb z Ticino w majowej Piekarni

 

Chleb z Ticino, Pane Ticinese, Tessinerbrot, Tessinois  – to biały chleb tradycyjnie wypiekany we włoskojęzycznym kantonie Szwajcarii Ticino,  dostępny również w pozostałej części kraju.  Poza  Ticino określa się go wieloma nazwami charakterystycznymi dla regionu – pane riga, reale czy lireta.

Uważa się, że kształt tego chleba został sprowadzony do Ticino z Włoch, ale stał się popularny w całej Szwajcarii w latach pięćdziesiątych XX wieku. Jego kształt może być różny: może składać się z czterech, pięciu lub sześciu elementów ustawionych obok siebie, wydłużonych lub zaokrąglonych.  Jest charakterystyczny dla biesiadnego chleba łamanego rękami.

Jest miękki, puszysty i dłużej zachowuje świeżość. Chleb pasuje do sera, wędliny, dżemu czy miodu. Można go także maczać w oliwie i wybierać nim sos.

Tessinois piekłam już dwukrotnie. To rodzaj pieczywa, które nigdy się nie znudzi.

 

 

Chleb z Ticino
przepis z bloga – klik
składniki na dwa chleby

500 g mąki pszennej typ 0
5 g słodu jęczmiennego lub miodu
250 g wody
100 g  pasta madre lub bigi
30 g oliwy z pierwszego tłoczenia
7 g soli
mleko do posmarowania

Aby przygotować bigę, trzeba wziąć 2/3 g suchych drożdży lub 5 g świeżych, 100 g mąki 0 i 50 g wody. Zaczyn wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

W misie miksera rozerwij na kawałki pasta madre ( lub włóż bigę), dodaj wodę i słód jęczmienny ( miód) i zostaw na godzinę. Zamontuj hak do ciasta i wymieszaj. Dodawaj stopniowo mąkę i połącz w jednolite ciasto. Dodaj sól i oliwę i mieszaj, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyłóż je na blat i uformuj w kulę.

Dużą miskę posmaruj oliwą (weź pod uwagę, że ciasto potroi swoją objętość), przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw do piekarnika na około 6/8 godzin lub na noc (w zależności od temperatury) w każdym przypadku aż do podwojenia ciasta.

Po optymalnym wyrośnięciu przełóż ciasto na blat, lekko odgazuj i podziel na 10 równych kawałków. Uformuj 10 bułek.
Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układając je blisko siebie w dwóch rzędach po 5 sztuk.
Zostaw do wyrastania przez około 2 godziny lub do podwojenia ciasta.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
Przed pieczeniem posmaruj chlebki ciepłym mlekiem i wykonaj cięcie wzdłuż chleba żyletką lub ostrym nożem, nie przekrawaj chleba do końca.
Piecz  chleb Ticino przez 20/25 minut, aż uzyska złoty kolor.
Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia na kratce.

Pane Ticinese na blogach:
Cake&Bread
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne

30 thoughts on “Chleb z Ticino w majowej Piekarni

  1. Majowa piekarnia serwuje wspaniały chleb, dziękuję za jego przepis!
    Do następnej 🙂

  2. Piekłam wczoraj wieczorem, dzisiaj już nie ma. Wspaniały chleb! Dziękuję za wspólne pieczenie.
    http://rodzinnieroslinnie.blogspot.com/2021/05/chleb-ticino-na-zaczynie-biga.html?m=1

  3. U mnie zamiast chleba bułki, ale stykały się ze sobą, więc mam nadzieję, że mogę nazwać je mianem Ticino. 😉
    Dziękuję za kolejny ciekawy przepis i majowy czas przy piekarniku. 🙂
    https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2021/05/majowa-piekarnia-i-buki-ticino.html

  4. http://mojaakademiasmaku.pl/2021/05/10/chleb-ticino-majowa-piekarnia/

    Wspaniały wypiek, bedzie gościł często na naszym stole.
    Pozdrowienia dla Piekarek i Piekarzy!!!

  5. Również brałam udział ! Z przyjemnością zaglądam na stronę i wyczekuję kolejnego wspólnego wypiekania ! Cieszę się, że mogłam piec i odkrywać włoskie wypieki ! Pozdrawiam

  6. Pięknie wypieczone są Twoje bułeczki.
    Moje wyszły „trochę” większe ale bardzo smaczne.
    https://kuchniagucia.blogspot.com/2021/05/chleb-ticino-majowa-piekarnia.html

    • Post Author Amber

      Guciu, właściwie to Pane Ticinese może mieć różne kształty. Ważne jest nacięcie w środku.
      Widziałam ten chleb w formie z nacięciem wzdłuż.

  7. Dołączam i ja:-) Świetny chlebek, Do powtórzenia na każdy wypad i na imprezy plenerowe. Pięknie Ci się upiekł. U mnie wszyscy byli zachwyceni:-)

  8. Bardzo dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie. Chleb świetny, u mnie zjedzony jeszcze ciepły 🙂
    https://gotowanieuoli.blogspot.com/2021/05/tradycyjny-chleb-ticino-majowa.html?m=1

  9. Aniu, bardzo apetyczne bułeczki i cudnie złociste… moje wyszły trochę blade i nie wiem dlaczego? Czy to wina piekarnika?

    • Post Author Amber

      Aniu, dziękuję. Ale jak widzisz słabo ponacinane…
      Nie wiem, czy to wina piekarnika, czy krótkiego czasu pieczenia?

  10. Piękny, ślicznie wypieczony chlebek i wyjątkowo podzielny, super do grilla i na weekendowe śniadanie

  11. Fantastyczny chleb upieczony, piękny, wyrośnięty. Dzięki Aniu za majowe pieczenie 🙂

  12. Idealny, pachnący, fantastycznie podzielny. Super kiedy chcemy się z kimś przełamać, podzielić. Świetny do koszyka na piknik na wypad w góry. Założę się ,że taka forma odrywana na bardzo długo zachowa świeżość.. jak ja lubię takie wypieki. Marzy mi się kawałek takiego chleba i sycylijskie oliwki z warzywami !No po prostu ślinka cieknie i potem tym chlebem można wyczyścić cały talerz. Uwielbiam czyścić talerze chlebem. A Twoim to już pierwsza klasa!

  13. A w Piekarence jak zwykle pyszności! Kiedyś jadłam taki chlebek i jest pyszny. Czas upiec! Dzięki za przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.