Chleb z sezamem na zaczynie biga. Sierpniowa Piekarnia!

 

Sierpniowe pieczenie odbyło się u mnie ekspresowo, bo zaraz po powrocie z lotniska nastawiłam bigę…
Było to prawdziwe ukojenie po dwóch tygodniach nie wchodzenia do kuchni i obserwowania kulinarnych poczynań z perspektywy obserwatora. Za własną kuchnią i gotowaniem tęskniłam tak bardzo, że z marszu zaczęłam kulinarne działania. Chleb nasz sierpniowy bardzo sympatycznie mnie zaskoczył, bo z ciastem pracowało mi się lekko i przyjemnie, a wypiek z dodatkiem czarnego sezamu ułożył się nader ciekawie w ramach kulinarnej scenografii.
Toteż bardzo zachęcam wszystkich do zmierzenia się z tym przepisem, który dostarczy satysfakcji i ułoży smakowo ten chleb na wysokiej półce oczekiwań. Sierpniowa Piekarnia ma głos!

 

 

Chleb z sezamem na zaczynie biga
przepis podaję za Jackiem – klik! z moimi zmianami

Biga:

100 g mąki pszennej białej orkiszowej
44 g wody
1 g świeżych drożdży

Składniki bigi mieszamy mikserem na 2 prędkości lub ręcznie. Ciasta nie trzeba zagniatać w kulę, lepiej jak jest w postaci pokruszonych kawałków, łatwiej wtedy wrobić w ciasto właściwe.
Zostawiamy do fermentacji na 18 godzin w 18-20 st.C.

Ciasto:

470 g mąki orkiszowej białej
140 g biga po 18 godzinach
4,7 g świeżych drożdży
330 g wody

Ciasto wyrabiamy mikserem na 1 prędkości, aż będzie gładkie i będzie odchodzić od miski, potem zwiększamy prędkość do 2 i dodajemy 10 g soli.
Następnie rozwijamy gluten na szybkim biegu 2-3 prędkość, aż ciasto będzie gładkie. Na koniec dodajemy sezam.

Zostawiamy ciasto do fermentacji wstępnej na 20 minut w temperaturze pokojowej i wkładamy je na 20 godzin
do lodówki w 4 st.C. Ciasto można składać przez 3 pierwsze godziny – raz na godzinę, ale nie jest to konieczne.

Po 20 godzinach w lodówce wyjmujemy ciasto i ogrzewamy je w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Następnie formujemy bochenek, wkładamy do do koszyka i zostawiamy do wyrastania w cieple na ok. 60 minut.

Pieczemy w garnku żeliwnym – 20 min z pokrywą, 25 minut bez pokrywy.
Temperatura pieczenia 230-180 st. C.

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moja akademia smaku
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Zacisze kuchenne

18 thoughts on “Chleb z sezamem na zaczynie biga. Sierpniowa Piekarnia!

  1. Ten nasz sierpniowy wypiek, to chleb na który wartoooo czekać!
    Witaj z nowymi pomysłami 🙂

  2. Wspaniałe kromeczki i równiutkie dziurki w miękiszu. Wspaniały wakacyjny chlebek. Dziękuję za przepis i do kolejnego wspólnego pieczenia.

  3. Cudny chleb. Mój też szybko rósł. Aniu, nie wrzucam linka tu, bo, pewnie pójdzie do spamu.

  4. Aniu pomysł wspaniały. Chleb wyborny. Podziękowania dla Ciebie i Jacka 🙂 Widzę, że dziurki wyszły jak trzeba 🙂 Też tęsknię za swoją kuchnią po na wyjeździe i mam milion pomysłów. Pozdrawiam serdecznie

    https://akacjowyblog.blogspot.com/2019/09/chleb-z-czarnym-sezamem-na-zaczynie-biga.html

    • Małgosiu,
      bardzo dziękuję, ale efekt mnie nie zadowala…Powtórzę!
      Cieszę się, że wybór chleba trafiony.
      Pozdrowienia!

  5. Hej, hej, jeszcze ja! Upiekłam i zajadam ze smakiem, pyszny pomysł jak wszystkie chleby Jacka. Twój Aniu wygląda cudnie, aż mi sie jeść zachciało 🙂
    Mój chleb:
    https://www.mojemaleczarowanie.pl/2019/09/chleb-na-zaczynie-biga.html

  6. Witam, Twój chleb wygląda smakowicie a jeszcze lepiej smakuje. Super wybór na wspólne pieczenie. Czekam na wrześniową Piekarnię.

    http://mojaakademiasmaku.pl/2019/09/02/chleb-z-sezamem-na-zaczynie-biga-sierpniowa-piekarnia/
    Basia

    • Basiu,
      dziękuję, był bardzo pyszny, ale efekt mnie nie zachwycił…Powtórzę.
      Wrześniowa Piekarnia już niedługo, zapraszam Cię!

  7. Aniu, jeszcze ja. 🙂
    https://konwaliewkuchni.blogspot.com/2019/09/sierpniowa-piekarnia-i-chleb-z-czarnym.html

    Mnie też zaskoczyło to, jak łatwo i przyjemnie pracowało się z ciastem.
    Ten chleb wymaga czasu, ale za to odwdzięcza się smakiem. 🙂
    Pozdrowienia!

  8. Taki świeżo upieczony chlebek jest najlepszy! Wygląda bardzo smakowicie.
    Cieszę się, że tak sympatycznie Ci się go piekło. We wrześniu życzę Ci więcej pichcenia!

    Ściskam mocno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.