Caldo verde. Ulubiona zupa Portugalczyków

 

Caldo Verde, najbardziej lubiana przez Portugalczyków zupa, pochodzi z północnego regionu Minho w Portugalii i jest przygotowywana z kilku prostych składników: ziemniaki, cebula i cavolo nero. W każdym portugalskim domu istnieje wiele odmian tego podstawowego przepisu i mogą się w tej zupie znaleźć – czerwona lub biała fasola, szynka – prosunto i kości , aby nadać smak bulionowi.
To bardzo zdrowa zupa, ponieważ cavolo nero jest uważana za jedną z najzdrowszych warzyw na świecie, ze względu na bogactwo  witamin, jakie zawiera.  W Polsce nie często można znaleźć cavolo nero- czarną kapustę, zwaną też włoskim jarmużem, można użyć więc zwykłego jarmużu…Portugalczycy w swoich przydomowych ogródkach hodują różne odmiany kapusty, których liście mogą znaleźć się w tej zupie.  Każda wersja jest dobra.
W czasie mojej ostatniej portugalskiej podróży jadłam caldo verde kilka razy i do podstawowych składników mogę dorzucić jeszcze od siebie chouriço ( chouriça ) – słynną portugalską kiełbasę. Moim zdaniem to niezbędny składnik, który znajdował się w każdej caldo verde, jaką jadłam.
Jeżeli już zdecydujesz się ugotować tę zupę, zrób jej podwójną porcję, bo jest pyszna, a na drugi dzień jeszcze nabiera smaku.

 

 

Caldo verde

5 ziemniaków z czerwoną skórką lub ziemniaki Idaho – obrane i pokrojone w kawałki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 duży liść laurowy
1/4 szklanki oliwy
1/2 łyżki morskiej soli
1/3 łyżeczki pieprzu
1/2 średniej chouriço
3 szklanki pokrojonych liści cavolo nero ( jarmużu toskańskiego)
3 szklanki domowego bulionu z kurczaka lub bulionu warzywnego
3 szklanki wody

Do dużego garnka na zupę wlej wodę, bulion, dodaj ziemniaki, cebulę, czosnek, oliwę i liść laurowy. Gotuj na dużym ogniu przez 20 minut lub do momentu ugotowania ziemniaków.
Zdejmij z ognia, usuń liść laurowy i zmiksuj zupę ręcznym blenderem, aż zmieni się w krem. Jeśli stwierdzisz, że zupa jest zbyt gęsta, dodaj trochę wrzącej wody. Postaw garnek na średnim ogniu i dodaj pokrojoną kiełbasę chouriço oraz cavolo nero. Gotuj przez około 10 minut. Wyjmij kiełbasę i pokrój w plastry. Zupę rozlej do misek i udekoruj chouriço.
Chouriço przed dodaniem do zupy można też podsmażyć na patelni.

12 thoughts on “Caldo verde. Ulubiona zupa Portugalczyków

  1. Wygląda wspaniale 🙂 Czuję, że czeka nas portugalska uczta kulinarna w najbliższym czasie 😉 Już się cieszę 🙂 Pozdrawiam

  2. NIe znałam 🙂

  3. Nigdy nie próbowałam tej zupy… Wygląda bardzo ciekawie 🙂

  4. musi smakować naprawdę ciekawie, chciałabym spróbować 🙂

  5. Z chęcią bym spróbowała jak smakuje 🙂 pozdrawiam Aniu 🙂

  6. Ale bym zjadła… A zamiast tej kiełbasy można np. chorizo? Czy to już nie będzie to?

Skomentuj Amber Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.