Boże Narodzenie we Włoszech. Warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool

DSC_0387-002
 

To były warsztaty, które niezwykle przyjemnie zapadną w moją pamięć.
Wspaniale zorganizowane przez Irminę w Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Już następnego dnia ‚po’ w skrzynce mailowej miałam wiadomość z podziękowaniem za udział.
A jeszcze następnego zdjęcia i przepisy.
Profesjonalnie i z charakterem prowadzone przez Marco Ghia.
Wybrane przez Niego przepisy chcę powtórzyć w swojej kuchni. A składniki, których używaliśmy podczas gotowania były najwyższej jakości. Bez pójścia na skróty, bez udawania, że coś dobrego można zastąpić mniej dobrym.
W towarzystwie dobrego Ducha Akademii – Emiliano, który dowcipnie oprowadzał nas po filozoficznych ścieżkach włoskiego biesiadowania, nie szczędząc miłych słów i dobrego wina.
Drodzy- Irmino, Marco, Emiliano, tak spotykać się można do końca świata i jeszcze dłużej!
Sponsorami warsztatów, którzy szczodrze nas obdarowali były firmy: Monini i Barilla.
A włoskie gotowanie poprzedzone było degustacją oliwy i opowieściami Przedstawicielki firmy Monini o sposobie produkcji i walorach oliwy produkowanej przez tę znaną markę.

 

DSC_0390-003
DSC_0394-002
 

Jakie potrawy jedzą Włosi podczas bożonarodzeniowych świąt?
Zależy to od regionu, tradycji rodzinnej i upodobań kulinarnych.
Jak to we włoskiej kuchni, możliwości jest wiele.
My podczas warsztatów przygotowaliśmy włoskie przepisy w interpretacji Marco Ghia:

* oliwki nadziewane tuńczykiem, smażone w oliwie
* lasagne z dorszem atlantyckim,  z sosem bazyliowym
* smażony ogon langustynki w sosie słodko-kwaśnym na pierzynce z cieciorki i rozmarynu
* polędwiczki cielęce w sosie z tuńczyka
* zapiekankę z Panettone z sosem czekoladowym i schłodzonym zabajone

 

DSC_0389
 

Do włoskich świątecznych potraw, które przygotowaliśmy, Emiliano serwował przednie trunki:

* Prosecco Balbinot extra dry
* Oveja Blanca Moscatel
* Perlas Nuragus
* Limoncello della casa

To był wspaniały wieczór! Dziękuję!

18 thoughts on “Boże Narodzenie we Włoszech. Warsztaty w Akademii Kulinarnej Whirlpool

  1. Zwłaszcza ta słodka propozycja do mnie przemawia, mmm :).

    • Post Author Amber

      Evi,
      każde z tych dań jest rewelacyjne!
      A deser z panettone po prostu niebo w gębie!

  2. Byłam na podobnych w lipcu i też byłam zachwycona:-) Szkoda tylko, że mieliśmy dostać przepisy na maila i niestety nie dostaliśmy;-(
    Czekam z utęsknieniem na przepisy w takim razie.

  3. Podobają mi się świąteczne potrawy Marco.:)

  4. oj pogotowałbym bym na takich warsztatach 🙂

  5. Widać, że i zabawa i dania były doskonałe 🙂

  6. Fajne warsztaty, ciekawy pomysł na ich temat 🙂

  7. Wieczór musiał być magiczny, a potrawy wyśmienite. Zazdroszczę udziału w takich warsztatach 🙂

Comments are closed.