Orzeźwiający i chrupiący arbuz idealnie sprawdza się w ciepłe dni. Dostarcza wody i soli mineralnych, pysznie łączy się z warzywami, owocami i mięsem.
Arbuzowe szaszłyki to łatwa przystawka, która idealnie pasuje do potraw z grilla – mięs, ryb i warzywnych wariacji. Godnie pełni smakowitą rolę podczas spotkania na świeżym powietrzu jako dodatek lub jako samodzielna przekąska w upalny dzień.
Szaszłyki z arbuza
przepis NYT
2,5 szklanki arbuza pokrojonego w kostki
sok z ½ limonki i skórka
½ łyżki chili ( jeżeli lubisz mniej ostre, dodaj 1/3 łyżki)
⅓ szklanki grubo startego parmezanu
2 łyżki świeżej kolendry lub mięty, drobno posiekanej
szczypta soli
drewniane patyki do szaszłyków
Na każdy drewniany szaszłyk nabij 5–6 kostek arbuza. Skrop sokiem z limonki i posyp chili. Na wierzchu posyp parmezanem, posiekaną kolendrą lub miętą i szczyptą soli. Podawaj natychmiast.
• Użyj dobrze schłodzonych lub zamrożonych kostek arbuza.
Apetyczny pomysł na idealną przekąskę. Z przyjemnością skorzystam z tego przepisu. Arbuz, limonka, chili, parmezan, mięta … to brzmi doskonale.
Aneta, zrób i pokochaj.
Brzmi naprawdę fajnie i prosto do zrobienia – lubię takie szybkie, a jednak ciekawe pomysły na przekąski. Arbuz z limonką i chili to już klasyk, ale ten parmezan i kolendra/mięta to ciekawy twist, którego chętnie spróbuję. Idealne na upał i spotkanie przy grillu. Dzięki za przepis!
Aniu,
to moje ostatnie odkrycie. Super dodatek, ale też samodzielna przekąska.
Tak, bardzo efektowne, kiedy zapraszamy znajomych, i jak ladnie sie prezentuje!
Prosty i pyszny deser na cieple dni – chyba nie mozna sie nie skusic : )
Bardzo efektowna i pyszna propozycja na podanie arbuza. Mniam
Arbuz z parmezanem i chili? Totalnie nieoczywiste połączenie, a już wyobrażam sobie, jak cudownie orzeźwia i zaskakuje smakiem.
Zaskakujące połączenie smaków, ale wygląda pysznie. 🙂