Konfitura z jagody kamczackiej z kwiatami lawendy. Właściwości super owocu

 

Jagoda kamczacka to owoc bogaty w składniki odżywcze i od wieków ceniony  za swoje lecznicze właściwości. Używana powszechnie  w medycynie ludowej jako środek wzmacniający naczynia krwionośne w chorobach sercowo-naczyniowych oraz problemach z żołądkiem, wątrobą i pęcherzykiem żółciowym. Jagodę kamczacką  zaleca się także  przy awitaminozie oraz zimą, gdy osłabiony  organizm potrzebuje kwasu askorbinowego.

Sok z jagód kamczackich leczy grzybice i wrzody, a klarowny wywar z kwiatów i liści jest stosowany przy schorzeniach oczu, gardła i chorobach skóry. W medycynie tybetańskiej wywar z kory tej rośliny stosowano jako środek przeciwbólowy, na reumatyzm, artretyzm i ostre bóle żołądka.

Jagody kamczackie są doskonałe do spożycia na surowo oraz jako wszelkiego rodzaju dodatek do ciast, lodów, jogurtów, kompotów, smoothie, soków, ginu i wina. Ze względu na wysoką zawartość pektyn, owoce te są również używane do zagęszczania, doskonale nadają się na konfitury i dżemy. Ze względu na  wysoką zawartość antyoksydantów, więcej witaminy C niż pomarańcze i niemal tyle samo potasu co banany, jagody kamczackie nazywane są super owocami.

 

 

1 kg jagód kamczackich
200 g cukru ( lub więcej jeżeli lubisz słodko)
2 łyżki soku z cytryny
12 g pektyny
1 łyżka kwiatów lawendy

Umyj jagody kamczackie na sicie i osusz je. Przełóż do garnka i dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, delikatnie mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż jagody zaczną się rozpadać. Dodaj pektynę, wymieszaj i gotuj 3 minuty. Wyłącz kuchnię, wlej sok z cytryny i dodaj lawendowe kwiaty, wymieszaj.
Jeśli chcesz uzyskać konfiturę o gładkiej konsystencji, przetrzyj owoce przez sito.
Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć pokrywki. Kiedy wystygną, przechowuj w lodówce. Jeżeli chcesz je przechować na zimę, wstaw do nagrzanego piekarnika do 100 st. C i pasteryzuj 30 minut. Zostaw w zamkniętym piekarniku aż ostygnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *