Wyobrażacie sobie życie bez chleba?
Ja nie! choć są i tacy, co chleba nie jadają…
Nie potrafię też wyobrazić sobie mojego domu bez własnego bochenka.
Historię z domową piekarnią zaczęłam jeszcze zanim pojawił się mój blog.
Uległam magii i idę dalej chlebowym szlakiem, a w mojej kuchni powstało już wiele pysznych bochenków.
Mimo to, co miesiąc staję przed wyzwaniem: jaki chleb tym razem wybrać?
Szczęśliwie w naszej Piekarni jest nas trochę chętnych do pieczenia i nigdy nie brakuje nam pysznych pomysłów.
I mam nadzieję, że nigdy ich nie zabraknie.
A tymczasem czerwcowa Piekarnia przed nami!
Tym razem przepis dla nas wybrała Marzena, ktora wypieka piękne bochenki i prowadzi blog Kulinarna Maniusia.
Oczywiście możecie komponować skład po swojemu, bawiąc się mąkami i dodatkami.
Kiedy pieczemy?
W weekend 10, 11, 12 czerwca.
Kiedy publikujemy?
W poniedzialek 13 czerwca o 20.00.
Najprostszy chleb z garnka
przepis z bloga Grunt to przepis!
garnek żeliwny lub okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne – u mnie o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki)
350g mąki pszennej – sielska, typ 650
200g mąki żytniej – typ 720
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżki oliwy
20g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 szkl. ciepłej wody – nie gorącej!
Drożdże wkruszyć do oddzielnego naczynka, zasypać łyżeczką cukru i mąki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn “ruszy”.
Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę ciepłej wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać dużą łyżką – ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody.
Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość.
Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować na stolnicy okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C – nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką.
Przykręcić piekarnik do 200C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos.
Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas w piekarniku – przykładowo zwiększając o połowę składniki, najlepiej piec: w fazie 1-szej 35 minut, a w fazie 2-giej 25 minut.
Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował.
Ciasto chlebowe można zrobić wieczorem dnia poprzedniego, wstawić naczynie z wymieszanymi składnikami do lodówki, aby spowolnić przerost drożdży. A następnego dnia rano krótko wyrobić i upiec chleb.
I niech nam się upiecze!
- zdjęcie pochodzi z bloga Grunt to przepis! I publikuję je za zgodą Autorki.
Postaram się dołączyć:-)
Marzena,
zapraszamy!
Bardzo się cieszę, że chlebek się spodobał i zawitał w Piekarni Amber 🙂 Z przyjemnością upiekę go z Wami raz jeszcze (z delikatnymi modyfikacjami, aby nie powielać na blogu tego samego przepisu). Pozdrawiam serdecznie i udanego wypiekania Wszystkim życzę:)
Joanno,
świetnie, że będziesz z nami!
POzdrowienia.
Ufff… Udało się! Dołączyłam do Was 🙂 Sorry wielkie że 23 minuty po czasie, ale mój internet dziś szalał jak głupek… Tak to jest, jak się zostawia edytowanie na ostatnia chwilę 😛
Super..widziałam ten chlebek już wcześniej u Joasi i miałam w planach upiec..tylko z tymi planami różnie bywa..a akcja zawsze motywuje do działania i chlebek będę piekła na pewno.
Bożena,
to miłe, że trafiłyśmy w Twoje plany!
postaram się piec z Wami!
Wiewióra,
super, zapraszamy!
W gotowości 🙂
Pozdrawiam
Kamila,
wspaniale!
Dziewczyny u mnie ciężki okres, wypisuję się więc niestety z pieczenia w czerwcu:(
Jolu…
zapraszam w lipcu!
Może mi się uda tym razem 🙂 Wstępnie się zapowiadam 🙂
Aciri,
trzymam kciuki!
Też postaram się dołączyć 🙂
Ewo,
bardzo byłoby miło piec razem z Tobą.
Bardzo fajny przepis. Idealny na letnie weekendy w czasie których tyle jest do zrobienia ;))
Na pewno będę piekła, tym bardziej, że dawno nie piekłam w garnku, a bardzo lubię takie chleby.
Nie wyobrażam sobie domu bez chleba i bez zapachu jego pieczenia. 🙂
Alu,
to pięknie, że tak lubimy domowy chleb!
Cieszę się bardzo, że znowu będziesz z nami.
Aniu, ja chyba w tym miesiącu nie upiekę z Wami, bo ani garnka nie mam, ani chlebów na drożdżach nie piekę, a z kolei bez garnka i przerobiony na zakwasowiec to już nie ten chleb… Ale z przyjemnością pooglądam Wasze wypieki. Pozdrawiam!
Elu,
nie musi być garnek. Może to być naczynie do zapiekania. Zresztą każdy chleb można upiec bez garnka.
Ale skoro to nie w Twoim stylu propozycja, rozumiem.
Będzie Ciebie w czerwcu bardzo brakowało…
Chętnie dołączę 🙂 Garnek może być zwykły, emaliowany, byle by uchwytów z tworzywa nie miał – sprawdzałem!
Świetnie Jacku!
Tak, garnek nie musi być żeliwny.
Chyba mnie ominęło zaproszenie mailowe, ale to nic, zdążę dołączyć z miłą chęcią, bo przepis bardzo mi się podoba 🙂 Niestety nie mam garnka żeliwnego, tylko patelnię, ale może wykorzystam gliniany garnek rzymski!
Pozdrawiam,
Tosia.
Tosiu,
to musi być jakiś internetowy chochlik!
Cieszę się, że jednak będziesz.
Granek nie musi być żeliwny, a rzymski jak najbardziej!
Pozdrowienia!
No cóż, u mnie porażka 🙁 Ciasto w ogóle nie wyrosło (drożdże na pewno dobre, bo piekłam na nich rogaliki). Nie podzielę się zatem zdjęciami. Miło jednak było spędzić wspólnie czas 🙂
Badylarko,
w takim razie albo ciasto nie wyrosło, albo trzymałaś je w przeciągu…
Mam nadzieję,że następnym razem będzie sukces!
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2016/06/najprostszy-chleb-z-garnka.html
https://nieladmalutki.blogspot.com/2016/06/najprostszy-chleb-z-garnka-o-tym-jak.html
Upieczony http://kuchniagucia.blogspot.com/2016/06/najprostszy-chleb-z-garnka-czerwcowa.html