Drodzy,
już czas na naszą Piekarnię!
Zastanawiałam się trochę, jakim wypiekiem zaczniemy kolejny, czwarty rok naszej wspólnej chlebowej przygody.
Wybór jest jak sami wiecie szeroki.
Zależało mi, aby to była propozycja i dla tych, którzy sa na początku piekarniczej drogi, i dla wytrawnych piekarzy.
I znalazłam chleb, jakiego nie było jeszcze w naszej Piekarni. Ale też taki, który można upiec i na zakwasie, i na drożdżach.
Chleb z burakiem z książki Emmanuela Hadjiandreou How to Make Bread. Jeżeli interesowaliście się Autorem książki, to wiecie, że Emmanuel Hadjiandreou ma własną technikę zagniatania ciasta chlebowego, co możecie zobaczyć na filmie – klik!
Kiedy pieczemy?
W weekend 15, 16, 17 stycznia.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 18 stycznia o 20.00.
Chleb z burakiem
jeden duży bochenek
370 g mąki pszennej
8 g soli
160 g startych buraków
220 g aktywnego zakwasu (lub 4 – 5 g suchych drożdży)
200 g ciepłej wody
15 g oliwy
W misce wymieszać mąkę i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas, oliwę i wodę. Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia. Dodać starte buraki i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Następnie stosować technikę zagniatania: zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4 razy. Patrz video. Przykryć miskę z ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać od 2 do 6 godzin. Kiedy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z filiżanką wody. Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę lub do formy i wstawić do piekarnika. Dolać więcej wody, aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę do 200 st. C. Piec chleb przez 30 – 40 minut, aż postukany w dno wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.
I niech nam się upiecze!
- źródło zdjęcia Pinterest
Kolejny rok rozpoczyna się ciekawym wypiekiem 🙂 Pozdrawiam
Kamila,
dla mnie jest ciekawy!
Bardzo mi się ten chleb podoba i oczywiście z zapałem przymierzam się do pieczenia:-)
Wspaniale Elu!
już widzę jak pięknie by się upiekł w żeliwnym garze… jak mi nie ucieknie z pamięci upiekę z Wami z radością 🙂
Wiewióra, jak sobie zapiszesz, to Ci nie ucieknie!
Wchodzę w to 😉
Renata,
super!
Czy jak się dodaje drożdży to tyle samo wody dodać?
Marzena,
zarówno przy zakwasie, jak i drożdżach trzeba zachować czujność.
Każdy bowiem ma inny zakwas, inną mąkę, itp.
Czyli u każdego jest inaczej. Ale to chyba nie nowość, bo piszemy o tym przy każdej niemal okazji.
Aniu, leżę chora i nie dam rady upiec z Wami tego chleba 🙁 Jest mi bardzo przykro 🙁
Marzena, to nie pozostaje Ci nic innego, jak rozgrzewać się naszymi bochenkami.
Zdrowiej!
Piękny chlebek 🙂 Postaram się przyłączyć do pieczenia! Pozdrawiam!
Łucjo,
zapraszam serdecznie!
Ale pyszny musi być ten chlebek! 🙂
laNika,
o tak! Zapraszamy do upieczenia.
zapowiada sie ciekawie 🙂
Aniu,
bo chleb jest ciekawy i smaczny!
Nie można nie spróbować. Zatem do zobaczenia przy piekarniku;)
Aga,
nie można!
Do upieczenia.
Bardzo ciekawy pomysł z tym burakiem. Chętnie bym zjadła kromkę 🙂
Magda C.,
to zapraszam do pieczenia!
Piękny bochenek! Jutro podejmę próbę upieczenia 🙂
Agnieszko,
jeżeli przeczytałaś wpis, to pieczemy w przyszły weekend…
No ale wcześniej spróbować też można.
Przeczytałam, ale ostatnio mam problem z moim zakwasem, więc chyba podejmę wcześniej próbę, żeby miec w razie czego weekend w zapasie 🙂
Agnieszko,
możesz też upiec na drożdżach.
Trzymam kciuki!
Ciekawa jestem efektu i smaku. Zapisuję się do “wspólnego” pieczenia chleba.
Alu, każdy jest ciekawy.
I nigdy nie wiadomo jak się uda, ale to jest magia chleba właśnie!
Zgłaszam się do “wspólnego”pieczenia.
Alu,
wspaniale! Zapraszamy!
Przypomniał mi się ten marchewkowy też taki piękny, ten z Listopada.
Piekę oczywiście że piekę, na zakwasie 🙂
Do upieczenia!
Dorota,
z burakiem musi smakować wyjątkowo.
Do upieczenia!
Aniu napisz mi jeszcze proszę jak to ma byc w przypadku drożdży? to tak do wpisu na blogu bo jeśli dodaję zakwas to 220 g zakwasu to spora ilość płynu, jesli jednak doda się drożdże to płynu nie ma więc trzeba dodać więcej wody? czy jak to ma być ?
Dorota,
oryginalny przepis mowi tylko o zakwasie.
POdałam ilość drożdży, którą zakwas można zastąpić.
Natomiast ilość wody mogę podać dopiero, jak upiekę ten chleb na drożdżach.
No proszę… jak w ten weekend to się chyba nawet skusze, bo przyznam, ze propozycja ciekawa 🙂
Tofko, jak nawet, to zapraszam!
Podoba mi się 🙂 A ten burak to surowy?
Beata, a burak jaki chcesz!
Chlebki upieczone: jeden w wersji oryginalnej a drugi w wersji karnawałowej z oliwkami 🙂
Guciu,
wspaniałe wersje!
Ciasto już rośnie, dodałam imbir, czuję, że będzie dobrze! 🙂
Tosiu,
trzymam kciuki!
Mój bochenek w piecu.
Chlebek upiekłam wczoraj. Bez przygód za to żeliwnym garnku. Wspaniale wilgotny. Smakował całej rodzinie 🙂 post pojawi się oczywiście o 20ej 🙂
Pozdrawiam cieplutko!
Wiewióra, do zobaczenia wieczorem!
Upiekłam w foremce, ciekawa jestem Waszych bochenków.
Jswm,
u mnie okrągły, z koszyka!
Bardzo żałuję, ale styczniową piekarnię musiałam zamienić na szpitalne lóżko. Dzidziuś teraz najważniejszy. Będę musiała zadowolić się Waszymi wypiekami, a jak przyjdzie pora nadrobię zaległości;)
Aga,
mam nadzieję, że wszystko o.k.
Trzymam kciuki i do następnego pieczenia!
http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2016/01/chleb-z-burakiem.html
Ufff, miałam straszne problemy z dokończeniem wpisu, ale w końcu się udało i pierwszy raz dołączam i ja: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/2016/01/Chleb-na-zakwasie-z-burakami.html 🙂
Bernadetta,
ale zdążyłaś i debiutujesz u nas cudnym bochenkiem!
Dziękuję.
Ja upiekłam, ale nie doczytałam, że publikacja jest dziś 🙁 postaram się jeszcze dziś opublikować..
Alu, czekam…
Udało się http://nieladmalutki.blogspot.com/2016/01/chleb-z-burakami-i-moje-ulubione.html
Wreszcie się udało http://kuchniagucia.blogspot.com/2016/01/chleb-z-burakiem-styczniowa-piekarnia.html?m=1