Sty 082016
 

3e6f47f1625db5ae0fc34037b9b1ed57
 

Drodzy,
już czas na naszą Piekarnię!
Zastanawiałam się trochę, jakim wypiekiem zaczniemy kolejny, czwarty rok naszej wspólnej chlebowej przygody.
Wybór jest jak sami wiecie szeroki.
Zależało mi, aby to była propozycja i dla tych, którzy sa na początku piekarniczej drogi, i dla wytrawnych piekarzy.
I znalazłam chleb, jakiego nie było jeszcze w naszej Piekarni. Ale też taki,  który można upiec i na zakwasie, i na drożdżach.
Chleb z burakiem z książki Emmanuela Hadjiandreou How to Make Bread. Jeżeli interesowaliście się Autorem książki, to wiecie, że Emmanuel Hadjiandreou ma własną technikę zagniatania ciasta chlebowego, co możecie zobaczyć na filmie – klik!

Kiedy pieczemy?
W weekend 15, 16, 17 stycznia.

Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 18 stycznia o 20.00.

Chleb z burakiem
jeden duży bochenek
370 g mąki pszennej
8 g soli
160 g startych buraków
220 g aktywnego zakwasu (lub 4 – 5 g suchych drożdży)
200 g ciepłej wody
15 g oliwy

W misce wymieszać mąkę i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas, oliwę i wodę. Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia. Dodać starte buraki i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Następnie stosować technikę zagniatania: zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4 razy. Patrz video. Przykryć miskę z ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać od 2 do 6 godzin. Kiedy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z filiżanką wody. Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę lub  do formy i wstawić do piekarnika. Dolać więcej wody, aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę do 200 st. C. Piec chleb przez 30 – 40 minut, aż postukany w dno wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.

I niech nam się upiecze!

  • źródło zdjęcia Pinterest
 Posted by at 08:55

  55 komentarzy to “Piekarnia w styczniu. Zaproszenie!”

  1. Kolejny rok rozpoczyna się ciekawym wypiekiem 🙂 Pozdrawiam

     
  2. Bardzo mi się ten chleb podoba i oczywiście z zapałem przymierzam się do pieczenia:-)

     
  3. już widzę jak pięknie by się upiekł w żeliwnym garze… jak mi nie ucieknie z pamięci upiekę z Wami z radością 🙂

     
  4. Wchodzę w to 😉

     
  5. Czy jak się dodaje drożdży to tyle samo wody dodać?

     
    • Marzena,
      zarówno przy zakwasie, jak i drożdżach trzeba zachować czujność.
      Każdy bowiem ma inny zakwas, inną mąkę, itp.
      Czyli u każdego jest inaczej. Ale to chyba nie nowość, bo piszemy o tym przy każdej niemal okazji.

       
  6. Piękny chlebek 🙂 Postaram się przyłączyć do pieczenia! Pozdrawiam!

     
  7. Ale pyszny musi być ten chlebek! 🙂

     
  8. zapowiada sie ciekawie 🙂

     
  9. Nie można nie spróbować. Zatem do zobaczenia przy piekarniku;)

     
  10. Bardzo ciekawy pomysł z tym burakiem. Chętnie bym zjadła kromkę 🙂

     
  11. Piękny bochenek! Jutro podejmę próbę upieczenia 🙂

     
  12. Ciekawa jestem efektu i smaku. Zapisuję się do „wspólnego” pieczenia chleba.

     
    • Alu, każdy jest ciekawy.
      I nigdy nie wiadomo jak się uda, ale to jest magia chleba właśnie!

       
  13. Zgłaszam się do „wspólnego”pieczenia.

     
  14. Przypomniał mi się ten marchewkowy też taki piękny, ten z Listopada.
    Piekę oczywiście że piekę, na zakwasie 🙂
    Do upieczenia!

     
    • Dorota,
      z burakiem musi smakować wyjątkowo.
      Do upieczenia!

       
      • Aniu napisz mi jeszcze proszę jak to ma byc w przypadku drożdży? to tak do wpisu na blogu bo jeśli dodaję zakwas to 220 g zakwasu to spora ilość płynu, jesli jednak doda się drożdże to płynu nie ma więc trzeba dodać więcej wody? czy jak to ma być ?

         
        • Dorota,
          oryginalny przepis mowi tylko o zakwasie.
          POdałam ilość drożdży, którą zakwas można zastąpić.
          Natomiast ilość wody mogę podać dopiero, jak upiekę ten chleb na drożdżach.

           
  15. No proszę… jak w ten weekend to się chyba nawet skusze, bo przyznam, ze propozycja ciekawa 🙂

     
  16. Podoba mi się 🙂 A ten burak to surowy?

     
  17. Chlebki upieczone: jeden w wersji oryginalnej a drugi w wersji karnawałowej z oliwkami 🙂

     
  18. Ciasto już rośnie, dodałam imbir, czuję, że będzie dobrze! 🙂

     
  19. Chlebek upiekłam wczoraj. Bez przygód za to żeliwnym garnku. Wspaniale wilgotny. Smakował całej rodzinie 🙂 post pojawi się oczywiście o 20ej 🙂
    Pozdrawiam cieplutko!

     
  20. Upiekłam w foremce, ciekawa jestem Waszych bochenków.

     
  21. Bardzo żałuję, ale styczniową piekarnię musiałam zamienić na szpitalne lóżko. Dzidziuś teraz najważniejszy. Będę musiała zadowolić się Waszymi wypiekami, a jak przyjdzie pora nadrobię zaległości;)

     
  22.  
  23. Ufff, miałam straszne problemy z dokończeniem wpisu, ale w końcu się udało i pierwszy raz dołączam i ja: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/2016/01/Chleb-na-zakwasie-z-burakami.html 🙂

     
  24. Ja upiekłam, ale nie doczytałam, że publikacja jest dziś 🙁 postaram się jeszcze dziś opublikować..

     
  25.  
  26.  

Sorry, the comment form is closed at this time.