Lut 262015
 

 

DSC09192

 

 

Kochani,
marzec drepcze nam po piętach i domaga się nowego chleba w naszej Piekarni!
Mam nadzieję, że nie wygasiliście paleniska i jak należy dokarmiacie zakwasy.
Bo zakwas to żywy twór i wymaga dobrego i czułego traktowania.
W marcowej Piekarni dowodzi Jola z bloga Smak mojego domu.
Przeczytajcie, co napisała o swoim wyborze:
Witaj Aniu
Długo myślałam, przeglądałam, kilka upiekłam …. chciałam, żeby to był jakiś specjalny chlebuś …. i w końcu doszłam do wszystkim znanej prawdy, że to co najprostsze to najlepsze:) …. stąd też moją propozycją do marcowej piekarni jest chleb pszenno – żytni z prażoną mąką. To nasz domowy nr 1, pełen smaku o cudownym aromacie. Nie zliczę ile upiekłam bochenków wg tego przepisu i nigdy się nie zawiodłam:)… dlatego też mam nadzieję, że zachęcę nim nasze kochane Piekareczki i Piekarzy:).
Przepis na ten chlebuś pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek, u mnie można go znaleźć pod tym linkiem: Smak mojego domu . W moim przepisie są przeliczone proporcje na 2 keksówki.
Pozdrawiam i życzę wspaniałego tygodnia:).
Jola

Kiedy pieczemy?
W weekend 6, 7, 8 marca

Kiedy publikujemy?
11 marca we środę o 20.00

CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ
przepis podaję za Jolą

Składniki na zaczyn:

83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
165 g mąki żytniej razowej
225 g wody
Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej

Składniki zasmażki:

120 g mąki żytniej
300 g zimnej wody
Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).

Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników. Po czym dodajemy:

330 g mąki pszennej typ 650
375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli
Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.

Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy:

600 g mąki pszennej typ 650
Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką). Pozostawiamy na 20 min., aby odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce.

I niech nam się upiecze!

 Posted by at 07:45

  58 komentarzy to “Piekarnia w marcu. Zaproszenie!”

  1. Zgłaszam swoją gotowość:)

     
  2. Oczywiście piekę! Jak zawsze z wielką przyjemnością 🙂

     
  3. Gotowa ja i zakwas 🙂

     
  4. Aniu, oczywiście nie może mnie zabraknąć 🙂

     
  5. Na pewno znajdę czas na upieczenie takiego wspaniałego chleba, pozdrawiam 🙂

     
  6. Wracam z gór i i sposobię się do pieczenia . Dziękuję za zaproszenie.

     
  7. Zgłaszam swoją gotowość:-) Ale fajnie:-)

     
  8. Również zgłaszam swoją gotowość:). Nie może być inaczej:)

     
  9. Piekę! (jeśli nic nie stanie na przeszkodzie 😉

     
  10. I ja się przyłączę, trzeba sobie dobrze rozplanować wypiekanie 🙂

     
  11. Ale fajnie, że to JUŻ:-) Oczywiście zgłaszam się jak zwykle z zapałem!

     
  12. Mam nadzieje ze uda mi sie dolaczyc 😉

     
  13. Witam Aniu. Oczywiście ten chlebek piekę z Wami. Mój PiW nie chce jeść chleba pieczonego bez zakwasu, a ja sama nie dam rady, dlatego ostatnio nie piekłam z Wami. Dziękuję Aniu za zaproszenie.
    Pozdrawiam serdecznie.

     
  14. Piękny chleb, nastawiłam zakwas i czekam co z tego wyjdzie może tym razem się uda. 🙂

     
  15. Zgłaszam gotowość do pieczenia!:)

     
  16. Mam nadzieje że dam radę czasowo 🙂

     
  17. Fajna propozycja. Tym razem nie przegapię 🙂

     
  18. Oczywiście, że piekę! 🙂

     
  19. Ale apetyczny ten chlebuś!

     
  20. Jeszcze z Wami nie piekłam, ale chętnie się przyłączę, jeśli można?

     
  21. Już nie mogę doczekać się Waszych chlebów :))

     
  22. O, to jest chlebuś w sam raz dla mnie, upiekę 🙂

     
  23. Piecze się ! Do jutra, Aniu!

     
  24. Kochani,
    chleb jest THE BEST!
    Pieczcie, delektujcie się.
    Do pysznego upieczenia!

     
  25. Ciagle brak mi mąki żytniej ale postaram się coś wymyślić i upiec 🙂

     
  26. Zasmażka i zaczyn nastawiony zastanawiam się tylko czy zasmażkę przykryć szczelnie folią czy nakryć ściereczką?

     
  27. Upieczony już dwa razy i jest znakomity.

     
  28. Aniu, 11 o 20 będzie post na stronie ale mnie nie będzie, jesli możesz pobierz sama link.
    Z góry dziękuję.

     
  29. Przykro mi, gdyż nie mogłam uczestniczyć z Wami w marcowej piekarni. Przepis rewelacyjny i z pewnością niebawem go wypróbuję. Pozdrawiam ciepło 🙂

     
  30. Wspaniały chlebek. Z chęcią taki upiekę 🙂

     

Sorry, the comment form is closed at this time.