Paź 042014
 

 

Chleb kaszubski na podmłodzie.

 

 

Drodzy,
mamy przed sobą październikową Piekarnię.
To szczególny czas,bo w październiku właśnie obchodzimy święto pieczenia chleba!
Za sprawą Zorry po raz dziewiąty możemy uczestniczyć w Światowym Dniu Chleba,który przypada 16 października.
Wypiek,który Wam tym razem proponuję pochodzi z pachnącego chlebem bloga Marcina Grahamka,weka i kajzerka.
Jeżeli zechcecie upiec razem ze mną ten chleb,będzie  bardzo miło.
Jeżeli zechcecie świętować tym chlebem Światowy Dzień Chleba,będzie wspaniale.
Napisałam w tej sprawie do Zorry i wyraziła zgodę aby wszystkie nasze chleby upieczone w październikowej Piekarni mogły się znaleźć na liście wypieków WBD.
Wystarczy,że zgłosicie swój udział i link do wpisu na stronie Zorry.
Zapraszam wszystkich do październikowej Piekarni!

Kiedy pieczemy?
W weekend 10,11 i 12 października.
Dla będących w niedoczasie jeszcze w poniedziałek 13 października.

Kiedy publikujemy?
W czwartek 16 października o 20.00.

Proszę wszystkich,którzy opublikują wpis z tym chlebem o podanie linków w komentarzach na moim blogu.

 

Kaszubski chleb na podmłodzie
(przepis cytuję za Marcinem)
podmłoda:
250 g mąki żytniej chlebowej
250 g letniej wody
12 g świeżych drożdży
Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.

Składniki (na chleb a 800 g):
cała podmłoda
250 g mąki pszennej typu 550
50 g letniej wody
8 g soli
30 g mleka w proszku
15 g roztopionego smalcu
mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka

Przygotowanie chleba:
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina.

I niech nam się upiecze!

*zdjęcie chleba pochodzi z bloga Grahamka,weka i kajzerka i zamieściłam je za zgodą Marcina.

 Posted by at 08:34

  70 Responses to “Październikowa Piekarnia. Zaproszenie!”

  1. Obiecywałam Marcinowi w sierpniu,że ten chleb upiekę i jak dotąd obietnica spoczywała wyklikana na ekranie monitora, tym czasem może być całkiem realna dzięki Twojej , Aniu, konsekwencji prowadzenia nas przez meandry blogerskiego piekarzenia.
    Dziękuję i pozdrawiam z nadzieją zrealizowania obietnicy uczestnictwa czynnego, nie tylko wirtualnego.

     
  2. Wróciłam z zaświatów i bardzo się cieszę na nowy chleb!

     
  3. Wszystkie moje chleby są kaszubskie 😉 Kaszubski na pomłodzie od Marcina już od dawna w moich planach i dziękuję Aniu za mobilizację. Pozdrawiam 🙂

     
  4. Koniecznie piekę! Chleb zapowiada się bardzo ciekawie. Dziękuję Aniu za super pomysł. Pozdrawiam

     
  5. Ostatnio nie piekę chlebów z przewagą mąki żytniej i na żytnim zakwasie bo nie mogę ich jeść, jednak ten upiekę, zapowiada się wspaniale a może nie będzie mi szkodzić 🙂

     
  6. Świetny chleb i Światowy Dzień Chleba mobilizuje i jak tylko zamontuja mi piekarnik bo remont w kuchni to upieke a jak nie zamontuja to i tak upieke ale później.
    Niech nam sie upiecze 🙂

     
    • dorota,
      trzymam kciuki za remont.
      Ja z tego powodu,że stale coś piekę odkładam wymianę i kuchni i piekarnika.

       
  7. Aniu, jak wspaniale. Nie muszę się już zastanawiać jaki wypiek zaprezentować u Zorry 🙂

     
  8. Aniu, już wiem, ze wypróbuję swoje piekarniczych zdolności… pozdrawiam 🙂

     
  9. Zanosi się na to że tym razem wezmę udział:)
    Podmłoda- pierwszy raz słyszę/czytam…ech, jeszcze tak dużo musze sie nauczyć:)

     
  10. Aniu, oczywiscie, ze pieke! Podmloda to nic innego jak rozczyn, poolish, starter.
    Nigdy nie pieklam kaszubskiego a przeciez pochodze z Trojmiasta. Kaszuby sa doslownie za rogiem 🙂

     
    • Reniu,
      bardzo miło,że Ty upieczesz z nami ten chleb.
      Jesteś prawie Kaszubką!
      A mi ,podmłoda’ o wiele bardziej się podoba,niż ,starter’ czy ,poolish”.
      I to rdzenna nazwa z naszych ziem!

       
  11. Piekę na pewno, święto chleba w taki licznym gronie – to dopiero coś :))

     
  12. Chcę tego chleba, będę piec z miłością!

     
  13. Dawno z Wami nie piekłam..moze uda się tym razem..

     
  14. Aniu, super, że połączyłaś te dwa wydarzenia ! Oczywiście, piekę z Wami 🙂

     
  15. Aniu, wspaniale! Przepis juz wydrukowany, mam nadzieje, ze uda mi sie zdazyc na czas 🙂
    Pozdrawiam!

     
  16. Jasne, że piekę:-) Inaczej być nie może:-) Czy mąka żytnia chlebowa to typ 720 czy około 2000?

     
  17. Super, jak nic nie przeszkodzi – piekę. Czyli zgłaszamy chleb u Ciebie Aniu i dodatkowo na stronie Zorry?

     
    • Beata,
      jeżeli będziesz chciała wziąć udział w WBD to musisz u Zorry to zgłosić.
      Tam wypełnia się specjalny formularz.
      Ja nie wiem kto będzie chciał,ale informuję ,że jest taka możliwość.

       
  18. na taki specjalny dzień powinnam się zmobilizować i upiec
    oby mi się udało 🙂 bo chlebek zapowiada się bardzo smacznie!

     
  19. Melduję, że piekę i bardzo podoba mi się pomysł publikacji podczas Dnia Chleba:)

     
  20. Chleb wygląda wspaniale! Pewnie, że piekę :))
    Myślicie, że można pominąć mleko w proszku?

     
  21. Mam pytanie…godzina publikacji wpisu dowolna ? czy 20?

     
  22. Jak zawsze ciekawa propozycja. Do zastanowienia 🙂

     
  23. Witam Aniu. I ja zamierzam z Wami uczcić Światowy Dzień Chleba. Dziękuję za zaproszenie.
    Pozdrawiam serdecznie.

     
  24. Chętnie upiekę 🙂 Cieszę się że nie na zakwasie, ponieważ zostawiłam go u rodziców i będzie u mnie dopiero w niedzielę!
    Czy smalec może być taki w kostce, jaki dostępny jest w sklepach? Innego nie mam, a wytapiać nie będę 🙂

     
  25. Upiekłam już dwa razy,.. Obłędny chleb 🙂 Oczywiście dołączam 16.10 🙂 pozdrawiam

     
  26. Piękny chleb!

     
  27. Aniu, a czy Ci bardzo spóźńieni mogą i we wtorek upiec?:):):) … bo ja ostatnio w jakimś niedoczasie żyję:) a tak serio to dopiero dziś się wyrobiłam, bo od kilku dni prowadzę życie za kołkiem:) . Podmłoda buzuje w misce, a ja za jakies 2 godziny biorę się za wyrabianie:) buziaki

     
  28. Nie zdążyłam tym razem 🙁
    mam nadzieję, że uda się w przyszłym miesiącu.

     
  29. Chlebek upieczony, nieco plaskaty wyszedł, ale za to puszysty, że hej:)

     
  30. Aniu, chleb upieczony.
    Jako, że wyjeżdżam jutro na jakiś czas, publikację wpisu musiałam zlecić:).
    Nie będę mogła podać linku do wpisu. Gdybyś była tak miła i skopiowała link z Leśnego Zakątka? Z góry serdecznie dziękuję.
    Tu i teraz chcę serdecznie podziękować Tobie i wszystkim piekącym w październikowej piekarni za wspólne pieczenie. Chlebek pyszny, zmieniłam co nieco, bo upiekłam na zaczynie zakwasowym a drożdży dodałam do ciasta właściwego.
    Pozdrawiam i do kolejnego pieczenia:)

     
  31.  
  32. Chlebek upieczony, czeka na automatyczną publikację. Mam nadzieję, że zgodnie z planem, bo o 20 nie będzie mnie w domu. Pozdrawiam i do zobaczenia wieczorem:-)

     

Sorry, the comment form is closed at this time.