Orkiszowy chleb ozdobny. Korona Lyonu. Listopadowa Piekarnia

 

Każdy region we Francji ma swój ozdobny chleb. Na tej stronie – klik! znajdują się wszystkie regionalne francuskie chleby. Francuzi są z nich bardzo dumni i kontynuują tradycje regionalne na co dzień.
Obok popularnych bochenków i bagietek, piekarnie wypiekają pieczywo z danego regionu.
La corunne Lyonnaise pochodzi z regionu Rhône-Alpes. Jest to stary francuski region środkowo -wschodniej Francji, którego głównym miastem jest Lyon.
Przez kilka stuleci Lyon był znany jako francuska stolica gastronomii , po części dzięki obecności wielu najlepszych francuskich szefów kuchni w mieście i okolicy – między innymi Paul Bocuse. Ta reputacja wynika również z faktu, że dwa najbardziej znane francuskie regiony winiarskie znajdują się w pobliżu Lyonu: Beaujolais na północy i Côtes du Rhône na południu. Wina z Beaujolais są bardzo popularne w Lyonie i nadal są najpopularniejszym winem stołowym serwowanym z lokalnymi potrawami.
Lyon jest domem typowych i tradycyjnych restauracji: bouchons . Bouchons są restauracjami serwującymi lokalne dania i lokalne wina.
Lyon słynie z porannych przekąsek – mâchons , składających się z lokalnych wędlin , korony lyońskiej i zazwyczaj towarzyszy im czerwone wino Beaujolais. Tradycyjne dania lokalne to kiełbasa lyońska,  kogut w winie ,  pierogi ze szczupakiem ,  flaczki gotowane z cebulą , lyońska sałata – sałata z boczkiem , grzanką i jajkiem w koszulce , glazurowane kasztany,  karczochy zapiekane w śmietanie …

Ponieważ ten region Francji jest mi bliski rodzinnie, wybrałam też jego regionalny ozdobny chleb. Tam na miejscu widziałam o wiele piękniejsze Korony Lyonu, ale i tak jestem zadowolona z mojego pierwszego podejścia do tego tradycyjnego kształtu chleba. Oryginalny chleb lyoński wypiekany jest z mąki pszennej 550 lub 650, wody, drożdży i soli. Moje podejście do oryginału przejawia się w zastosowaniu mąki pszennej chlebowej. Dodatek mąki orkiszowej to z kolei zwrot ku recepturze Dany – klik!

 

 

Korona Lyonu
La couronne Lyonnaise
inspiracja przepisem – klik!

Zaczyn
1 łyżka zakwasu żytniego
100 g mąki orkiszowej razowej
175 g wody
Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.

Ciasto właściwe
cały zaczyn
120 g mąki orkiszowej razowej i 200 g mąki pszennej chlebowej 750
82,5 g wody
1 łyżka zakwasu żytniego
9 g soli
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do  fermentacji na całą noc w lodówce. Rano wyjmujemy je i umieszczamy na blacie posypanej mąka, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę.  Formujemy ciasto według tego filmiku – klik!
Uformowane ciasto posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 10 minut w 240 st. C, następnie dopiekamy około 20 minut w temperaturze 200 st. C już bez pary.

Listopadowe chleby na blogach:
Amartkolor
Apetyt na Smaka
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Grahamka, weka i kajzerka…
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek Dany
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Smak mojego domu
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
 

 

 

 

36 thoughts on “Orkiszowy chleb ozdobny. Korona Lyonu. Listopadowa Piekarnia

  1. Taka korona należy się jedynie Szefowej Piekarni Amber – dziękuję za wspólne pieczenie.

  2. Aniu cudowna ta korona:) …. chleb jest cudowny w smaku:).
    Nie pamiętam, pod którym wpisem dawało się linki, więc wpisuję pod jednym i drugim:)
    http://smakmojegodomu.blox.pl/2017/11/Orkiszowy-chleb-dekoracyjny-czyli-Listopadowa.html

  3. Zgadzam się z przedmówcą 🙂 – korona dla naszej gospodyni!

    Moje chleby są tutaj:
    http://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/11/orkiszowo-pszenny-chleb-dekoracyjny-w.html

  4. Wspaniała korona! Chleb jest wart powtórzenia!
    Listopad chlebowo oswojony 🙂
    Pozdrawiam

  5. Czytając te ciekawostki zrobiłam się głodna 🙂 Korona z ciasta super! Dziękuję za wspólne pieczenie.
    https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2017/11/piekarnia-listopadowa-u-amber.html

  6. Dałam radę dołączyć chlebek bardzo smaczny, choć mój trochę za płaski wyszedł.
    http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2017/11/orkiszowy-chleb-dekoracyjny.html?m=1

  7. Piękna korona. Trochę jak bułeczki do odrywania 🙂

  8. Fajne:) Troszkę jak małpi chlebek

  9. Podziwiam, tym bardziej, że sama chleba nie wypiekam 🙂

  10. Rozbudziłaś mój apetyt!
    Korona Lyonu prezentuje się pięknie!
    Ciekawa jestem, czy z dodatkiem maki pszennej formowanie było łatwiejsze.
    Pozdrawiam. 🙂

    • Magda,
      dziękuję! Mojej koronie daleko do oryginału…Ale jestem kontenta.
      Pewnie łatwiejsze, bo ciasto z samego orkiszu jest trudne…

  11. Bardzo ciekawe zwyczaje, a korona z Lyonu bardzo mi się podoba: Pomysł super!
    Dziękuję za wspőlne pieczenie:)

  12. Wygląda przewspaniale i jestem pewna, że smakuje równie rewelacyjnie 🙂 Pyszności Aniu i to takie, że aż ślinka leci 🙂

  13. Dzięki za wspólne pieczenie, świetny chleb wybrany – prosty i smaczny. A przy okazji zacheta do małego szaleństwa z formowaniem 😉
    |Pozdrawiam
    M.

  14. Aniu korona od królowej 🙂

  15. Piękna korona i kolejna udana akcja :-).

  16. Bardzo ciekawa forma!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.