Lut 282016
 

simit
 

 

W marcu jak w garncu!
To wiadomo, mamy przełomowy miesiąc.
Jeszcze trochę zimowego klimatu, ale w powietrzu już czuć świeży powiew nowego.
Liczę bardzo na tę świeżość, która pozaciera wszelką szarość i nijakość.
I zapuka do nas zielenią!
Tymczasem w naszej marcowej Piekarni nowy wypiek, który wybrałyśmy razem z Łucją, która prowadzi blog Fabryka kulinarnych inspiracji.
Zapraszamy do wspólnego upieczenia tureckiego bajgla, czyli simit.
Przepis pochodzi z bloga Moniki Gotuje, bo lubiklik!
Mam nadzieję, że dołączycie do nas, bo wypieki Moniki polecamy z całą odpowiedzialnością.
Przed przystąpieniem do pieczenia koniecznie przeczytajcie co o przygotowaniu ciasta na simit pisze Monika na swoim blogu.  A jak formować simity zobaczycie tutaj – klik!
I do dzieła!

Kiedy pieczemy?
W weekend 4, 5, 6 marca.
Kiedy publikujemy?
w poniedziałek 7 marca o 20.00

Simit
7 g drożdży instant
220 g letniej wody
100 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
650 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki sezamu
1/3 szklanki pekmezu lub melasy

Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.

Kiedy ciasto urośnie odgazuj je i podziel na 10 kawałków. Każdy z nich uformuj w kulkę i pozostaw na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkuj rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złóż go w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek. Złącz jego końce i ułóż na umączonym blacie. Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj.

Tak przygotowane bajgle pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podpraż na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrób melasę z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurz w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni. Smacznego!

I niech nam się upiecze!
*zdjęcie pochodzi z bloga Moniki i publikuję je za Jej zgodą.

 Posted by at 08:59

  41 komentarzy to “Marcowa Piekarnia. Zaproszenie!”

  1. Aniu, po długiej przerwie powracam. Zakwasu brak, więc wypiek dla mnie idealny!

     
  2. Spróbuję wersję bezglutenową, bo teraz tylko taką mam w swojej diecie. Ewentualnie zrobię swoim taką, a sobie na próbę bez glutenu 😉

     
  3. Zawsze miałam zamiar je upiec, teraz jest świetna okazja 🙂

     
  4. A my bajgli juz nie robiliśmy? Nie przepadam za bajglami i w tym miesiącu odpadam ale będę śledzić Wasze wypieki 🙂

     
    • Dorota,
      to nie są typowe bajgle!
      Raczej obwarzanki.
      Wnętrze jest zupełnie inne po upieczeniu. POza tym bajgle rosną we wrzątku.
      Ale obowiązku pieczenia nie ma.

       
  5. Ja oczywiście piekę:-)

     
  6. I can’t believe so many people from Poland have found my recipe and they are making it!! 😉

     
  7. Aniu jeśli tylko uda mi się dostać melasę to piekę … choc nie mam ręki do tego typu pieczywa, to może tym razem wyjdą:)

     
  8. Już nie mogę się doczekać 🙂

     
  9. Skoro zamiast melasy może być miód to się zgłaszam. Ala

     
  10. Mmmm, cudowny przepis! Oczywiście, że piekę. Ale mam na to ochotę (i na pieczenie i na simity) 🙂

     
  11. kupiłam melasę trzcinową ale ona jest w proszku- czy taka może być czy musi być taka gęsta płynna Aniu?

     
  12. Wczoraj już upiekłam..pycha.polecam.Melasy nie miałam, więc zastąpiłam ją miodem.

     
  13. Melasę zakupiłam , i mam zamiar się przyłączyć do wspólnego pieczenia :). Aczkolwiek, nie wiem co mi wyjdzie 😉

     
  14. Upiekłam 🙂 Wspaniałe, po jednym zjedliśmy od razu, reszta czeka na zdjęcia 🙂

     
  15. Ja zrobiłam te bezglutenowe, ale szału nie było 😉

     
    • Marzena,
      bo mąki bezglutenowe niestety nie dają smacznego rezultatu…
      Dla mnie najlepsza jest kasztanowa i migdałowa.

       
  16. Wezmę udział, jeśli można. Już upieczone.

     
  17. Bajgle u mnie:

    http://amartkolor.blogspot.com/2016/03/tureckie-bajgle-czyli-simit.html

    Dziękuję za wspólne pieczenie, do następnego!

     
  18. Aniu, bardzo się cieszę, że się skusiłam 🙂 Super propozycja! http://bajkorada.blogspot.com/2016/03/simit-turecki-bajgel.html

     
  19. Dziękuję za wspólne pieczenie
    moje bajgle tutaj: http://www.foodnotes.pl/2016/03/simit-turecki-bajgel.html

    Pozdrawiam i do następnego!

     
  20.  
  21. Dziękuję za wspólne pieczenie 🙂 , a to moje bajgle http://wmojejkuchni.blox.pl/2016/03/Simit-turecki-bajgel.html

     
  22.  
  23. Wyglądają wspaniale. Dobrym pomysłem jest posypka z ziaren słonecznika- wypróbuje,. Dziękuję za Zaproszenie i wybranie smacznego wypieku. Pozdrawiam. Ala
    Turecki obwarzanek na moim blogu: http://domzmozaikami.blogspot.com/2016/03/tureckie-obwarzanki-simit-czyli-marcowa.html

     

Sorry, the comment form is closed at this time.