Lipcowa Piekarnia. Zaproszenie!

6-DSC_2581
 

Drogie Piekarki i Piekarze,
i mamy już zaraz lipiec!
Lato w pełni i wakacje, i dużo atrakcji na łonie przyrody.
Ale Piekarnia ma swoje prawa i nie wygaszamy naszych pieców, ani nie porzucamy zakwasów na pastwę kanikuły.
W lipcu za sprawą Renaty z bloga Codziennik kuchenny mamy temat pysznych bułeczek na zakwasie!
Przepis pochodzi z bloga Marcina Grahamka, weka i kajzerka…
Zapraszamy!

Kiedy pieczemy?
W weekend 3, 4, 5 lipca

Kiedy publikujemy?
7 lipca we wtorek o 20.00

Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem
przepis podaję za Marcinem

Zaczyn:
20 g zakwasu pszennego razowego
90 g mąki pszennej chlebowej
55 g letniej wody
Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodaj wodę. Po dokładnym rozprowadzeniu zakwasu w wodzie dosyp przesianą makę, następnie dokładnie wymieszaj. Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C.

Ciasto (9 bułek):
140 g zaczynu
315 g mąki pszennej chlebowej
45 g mąki pszennej razowej
240 g wody o temp 24 – 25 °C
25 g oliwy
8 g świeżych drożdży
10 g soli
20 g pieczonego czosnku
7 g słodu pszenicznego

Przygotowanie bułek (9 sztuk):
W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie rozpuść drożdże. Do miski przesiej makę chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielony słód, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je do ich dokładnego połączenia się. Wyrabiaj ciasto około 10 minut.
Na blacie roboczym uformuj z ciasta kulę. Włóż ją do natłuszczonej uprzednio miski. Odstaw do przefermentowania pod przykryciem na 2 godziny w temperaturze ok. 25 °C. W połowie tego czasu, czyli po godzinie, wyjmij ciasto z miski, rozciągnij i złóż, następnie umieść z powrotem w misce, w której dalej będzie wyrastać.
Po zakończeniu pierwszego wyrastania wyłóż ciasto na blat roboczy. Podziel ciasto na 9 równych części (po około 90 g). Daj ciastu odpocząć pod przykryciem około 10 minut. Z każdej części uformuj okrągłą bułkę, którą umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lub oprószonej mąką, zachowując stosowne odstępy, gdyż bułki będą jeszcze wyrastały. Ponadto urosną w trakcie pieczenia.
Odstaw bułki do końcowego wyrastania w temperaturze ok. 25 °C (np. w zamkniętym piekarniku z włączonym światełkiem) na około 1 – 1,5 godziny (do podwojenia się objętości bułek).
Nagrzej piekarnik do 250 °C. Przed włączeniem piekarnika wstaw do niego pojemnik żaroodporny z wodą. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij pojemnik z wodą, zmniejsz temperaturę do 235 °C i wstaw blachę z bułkami. Piecz w tej temperaturze 15 – 20 minut.
Upieczone bułki wyjmij z piekarnika i całkowicie ostudź na kratce.

I niech nam się upiecze!

 

47 thoughts on “Lipcowa Piekarnia. Zaproszenie!

  1. Akurat w przyszły weekend wyjeżdżam, ale może uda mi się zrobić w tygodniu 🙂 tym bardziej, że czekałam na wspólne pieczenie bułek 🙂

  2. Fajne bułeczki,ale zakwasu brak..

  3. Bardzo apetyczne bułki. Postaram się upiec, chociaż wyjeżdżam. Nie umiem zrezygnować z Piekarni:-).

  4. No tym razem to już nie może mnie zabraknąć 🙂

  5. Ja chętnie upiekę bułeczki:-) I mam nadzieję, że wyjdą tak samo piękne:-)

  6. Takie świeże bułeczki to najlepsza rzecz na świecie, można się nimi zajadać przez cały dzień a zwłaszcza z takimi dodatkami 🙂

    Zapraszam bardzo serdecznie do wzięcia udziału w konkursie na moim blogu 🙂

  7. Następna super akcja i piękne bułeczki 😀

  8. Muszę nastawić zakwas – stary niestety już niedomaga, zapominam karmić 🙂

    • Post Author Amber

      Natalia,
      nastawiaj i zapraszamy!
      Bułeczki wyjdą na najszybszym 60-godzinnym zakwasie.

  9. Oczywiście z przyjemnością dołącze.

  10. Pyszne i pachnące bułeczki 🙂 Będę piekła!

  11. Piekę te bułeczki , nigdy jeszcze nie piekłam ich na zakwasie i jestem bardzo ciekawa smaku.
    Serdecznie pozdrawiam.

  12. Z przyjemnością upiekę, mam tylko pytanie odnośnie słodu … czy jest konieczny? Bo nie mam ….buziaki

    • Post Author Amber

      Jolu, wspaniale, że pieczesz!
      Nie, słód nie jest konieczny. Można zastąpić go miodem lub w ogóle zrezygnować ze słodkiego dodatku.

  13. Fajne bułeczki, czekam na Twoją wersję 🙂

  14. No to tym razem sie chyba piszę i mam nadzieję, że nie zapomnę. Ostatnio gustuje w grahamowym pieczywie, więc takie piękne bułeczki będą jak znalazł.

  15. Szkoda, że ja jeszcze nie piękę chlebków i bułek, ale wszystko przede mną ; ) pozdrawiam ciepło!

  16. Takich bułeczek nie można nie upiec 🙂

  17. Takich bułeczek nie można nie upiec !!!

  18. Tym razem nic mi nie stanie na przeszkodzie!:)

  19. Aniu, bułeczki upieczone. Wpis opublikuje się automatycznie, ponieważ będę wtedy na wyjeździe. Jeśli moja prośba nie umknie, to proszę Cię o umieszczenie mnie na liście piekących – może uda mi się we wtorek zajrzeć do internetu i przesłać link, ale głowy nie daję 🙂

  20. Aniu bułasie upieczone w zeszłym tygodniu i mam zamówienie na powtórkę. Ze względów uczuleniowych musiałam pominąć czosnek, ale bułeczki i bez niego wyszły pyszniuchne. Dzieci były zachwycone gdy same robiły sobie z nimi kanapki. Na pewno będą u nas częstym gościem:)… a i dobrze, że się do mnie odezwałaś na fb … bo bym na śmierć zapomniała o jutrzejszej publikacji:)

    • Post Author Amber

      Jolu, cieszę się !
      U mnie też bez czosnku,ale tym razem pominęłam go celowo.
      Uffff, to dobrze, że się udało to przypomnienie o publikacji!

  21. Moja wariacja na temat bułek z czosnkiem pieczonym juz zrobiona, prawie też zjedzona, bo zrobiłem podwójną ilość. Wyszły kapitalnie 🙂 Jutro publikacja.

  22. A moje jeszcze są, bo upieczone na ostatnią chwilę 🙂

Comments are closed.