Kwietniowa Piekarnia. Zaproszenie!

 P6040002.JPG

 

Drodzy,
wiosna zawitała,zazieleniła,rozkwitła.
Nowe,młode i lekkie tuż za naszym progiem.
I w nas samych tyle wiosennych zamierzeń,prawda?
Dlatego spieszę z nową piekarniczą propozycją!
Przepis wybrała dla nas Dorota.
Jest to chleb na zakwasie z mąki orkiszowej z pomidorami i czarnym sezamem.
Autorką wypieku jest Dana z bloga Leśny Zakątek.
Reanimujcie zatem Wasze zakwasy,dokarmiajcie je,pielęgnujcie.
I pieczcie!

Kiedy pieczemy?
W weekend 11,12,13 kwietnia i dla zabieganych w poniedziałek 14 kwietnia.

Kiedy publikujemy?
We środę 16 kwietnia o 20.00.

Pomidorowy,jasny chleb orkiszowy z czarnym sezamem
przepis podaję za Daną

Na zaczyn

  • 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej,
  • 200g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
  • 200g wody,
  • 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.

Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin.

Ciasto właściwe

  • Cały zaczyn, około 500g,
  • 400g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki,
  • 350g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700,
  • 300g mąki pszennej chlebowej, typ 750,
  • 1 łyżka miodu,
  • sezam czarny, w/g uznania,
  • sól morska, około 15g,
  • dodatkowo, mąka do podsypywania, w trakcie przekładania i formowania ciasta.
  1. Do zaczynu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, miód, sezam.
  2. Następnie stopniowo, zmieszane i przesiane mąki, orkiszową i pszenną chlebową.
  3.  Wyrabiamy ciasto ręcznie, od połączenia składników, co najmniej 10 minut, mikserem, o połowę krócej.
  4. Pozostawiamy ciasto przykryte, na około 3 godziny.
  5. W czasie tych 3 godzin:
    • Po godzinie, wyjmujemy ciasto z miski na omączony blat, rozklepujemy, składamy i ponownie wkładamy do miski. Na zdjęciach widać sposób składania.
    • Po następnej godzinie, postępujemy identycznie.
    • W trzeciej godzinie formujemy ciasto w okrągły w tym przypadku podłużny bochenek. / patrz: zdjęcie zbiorcze-formowanie podłużnego bochenka /.
    • Uformowane ciasto wkładamy do koszyczka, łączeniem do góry. Pozostawiamy delikatnie przykryte, do ostatecznego wyrośnięcia.
    • Pieczemy w początkowej temp.250st, przez 15 minut, rzucając na blachę 2-3 kostki lodu, następnie w opadającej, około 30 minut. Ciasto przed włożeniem do piekarnika, nacinamy ostrym narzędziem, np. żyletką

Odgazowywanie i składanie ciasta.

Ciasto jest dość luźne, ale za każdym złożeniem, staje się bardziej sprężyste i podatne na późniejsze formowanie w bochenek.

Formowanie podłużnego bochenka.

Starajmy się, aby jak najmniej mąki, dostało się do środka ciasta.

Po instrukcje dotyczące wyrabiania,składania i wyrastania chleba na mące orkiszowej białej odsyłam na blog Leśny Zakątek.

Pamiętajcie też,że własne interpretacje i pomysły na chleb dostarczą nam dodatkowych emocji i wzbogacą naszą Piekarnię.
Niech nam się upiecze!

*Autorką zdjęcia chleba jest Dana.Opublikowałam je za Jej zgodą.

140 thoughts on “Kwietniowa Piekarnia. Zaproszenie!

  1. Właśnie 10 minut temu zastanawiałam się co z piekarnią i miałam sprawdzić czy czegoś nie przegapiłam:) Bardzo ciekawy chlebek. Oczywiście zgłaszam obecność:)

  2. Super Aniu, że przed świętami pieczemy, nie dalej jak wczoraj myślałam
    o kwietniowej piekarni przy okazji pieczenia chleba , który mi sie nie udał!
    I choć już zjedzony, to szukam nadal przyczyny, d l a c z e g o ?
    Dziękuję za zaproszenie.
    Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      chleby czasami nie chcą się udać…
      Ale ten na pewno pięknie się upiecze!

  3. Aniu, chyba telepatia! Chlebek brzmi cudnie i oczywiscie, jak zwykle, z radoscia dolacze do wspolnego pieczenia. Dzieki 🙂

  4. Świetny chlebek! Z radością zgłaszam się znowu do wspólnego pieczenia:)

  5. Pewnie, że będę :)! Jutro wyruszam na poszukiwanie jasnej mąki orkiszowej i czarnego sezamu :)! Pozdrawiam!!!

  6. Z lekkim niepokojem ale chyba spróbuję 🙂 Tylko najpierw muszę dorwać mąkę orkiszową bo poszła precz! Pozdrawiam!

  7. piekę:-), świetna propozycja:-)

  8. Życzę powodzenia!!! Podpowiem, że pomidory najlepsze są firmy „Pudliszki” dają piękny kolor i takich użyłam.

    • Post Author Amber

      Dana,
      ten chlebek jest piękny i pyszny.
      Dorota dokonała wspaniałego wyboru.
      Dziękujęmy Tobie i Jej!

  9. Hi 😉
    Chciałbym dołączyć do kwietniowej piekarni. Zostałem zaproszony przez Renatę 😉

  10. Bardzo podoba mi się wybór Doroty – już się cieszę na kolejne wspólne pieczenie 🙂
    Pozdrawiam wszytkich !

  11. Kwaśno!!! Ale piekę. Czuje potrzebę zmienienia czegos do mojego smaku 🙂

  12. Jakby przeczuwając tydzień temu kupiłem sobie czarny sezam. I proszę, jak znalazł.
    Oczywiście piekę z Wami 🙂

  13. Aniu, zaprosilam kolege blogera, obiecal, ze sie zamelduje.

  14. Mam nadzieje, ze uda mi sie tym razem z Wami upiec ten wspaniały chleb! 🙂

  15. Wspaniały chlebek wybrałyście, zgłaszam gotowośc:) … tylko czarny sezam zastąpię jasnym, bo go u siebie nie dostanę:) buziaki

    • Post Author Amber

      Jolu,
      Twoja gotowość niezmiernie cieszy.
      A kolor sezamu nie jest ważny.
      Pozdrawiam Cię.

  16. Piękny chlebek 🙂 będę starała się upiec 🙂

  17. Oczywiście, piekę z Wami! Nie mogę sobie odmówić wspólnej zabawy w takim towarzystwie! 🙂

  18. …ja niestety mówię pas 🙁
    będę daleko od domu, i od kuchni w tym czasie, ale trzymam kciuki za Wasze kwietniowe chlebusie. Bawcie się dobrze!!

    • Post Author Amber

      Aga,
      daleko…od naszego chleba?!
      Mam nadzieję,że sercem będziesz z nami.

  19. Jak ja sie cieszę, będzie pysznie i pachnaco. Pieczemy 🙂

  20. Super przepis na chleb! 🙂

  21. Wspaniały wypiek, właśnie zrobiłam konfiturę wiśniową – pasowałyby:)

  22. Orkiszowe zakwasowce to jest to! Ciekawie się zapowiada i z zapałem zgłaszam swój udział. Pozdrawiam, Ela

  23. Pysznie wygląda…ale chyba znów nie wezmę udziału we wspólnym pieczeniu…mój zakwas niestety „umarł”..może innym razem się uda..

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      to nieciekawie jak zakwas umarł…
      Może ktoś koło Ciebie może się nim z Tobą podzielić?

  24. Ależ ten czas szybko leci Amber. Jeszcze fougassy mam w pamięci, które tak pięknie na wszystkich blogach się prezentowały, a tu już nowy chleb 🙂

  25. Ten chleb wygląda wspaniale!!

  26. Aniu wlasnie wyjęłam go z piekarnika;). Piekłam w garnku żeliwny, wyszedł wielki, pięknie pachnie. Moje pomidory chyba były dość rzadkie bo musiałam troszkę mąki dosypać i składałam po 3-4 razy co godzinę. Ciasto było jednak zbyt rzadkie i bałam się ryzykować z kamieniem. Rósł w koszyku, ale piekł w garze;). Już się nie mogę doczekać, aż go przekroje;) buziaki

    • Post Author Amber

      Jolu,
      super!
      To Ty liderką jesteś.
      Ja też mam zamiar piec w garnku żeliwnym.
      Smacznego!

      • Dziewczyny, podpowiedzcie! W jak dużym garnku pieczecie i z jakiej porcji? Z połowy czy z całości? Mam koszyk na 1 kg to mi się taki wielki nie zmieści 🙁 A jak gar będzie za duży to chleb się rozjedzie? Nigdy zakwasowca w garnku nie piekłam tylko takie na drożdżach to nie jestem pewna:(

        • Post Author Amber

          Beata,
          w garnku to musisz piec z całej porcji.
          W koszyku nie musi wyrastać,skoro masz taki na 1 kg,może w misce, w durszlaku.
          Gar nagrzewasz najpierw,jak kamień , i chleb powinien od razu pójść w górę.

  27. Jak miło popatrzeć na zdjęcia pięknego domowego pieczywa.

  28. Aniu, super przepis i jak zwykle doborowe towarzystwo ! Mam nadzieję, że czas mi pozwoli piec z Wami, weekend mam dość wypełniony, ale obiecuję, że będę się starać 🙂

  29. Mam gości na weekend, ale postaram się dołączyć do grona piekących:-) Aniu, jak rozumiesz to w opadającej temperaturze? Do ilu stopni należy potem zmniejszyć?

    • Post Author Amber

      Marzena,
      ja idę w gościnę…
      Ale chleb to jest chleb!
      Ja zmniejszę tak do 200 stopni.

      • Nie zmniejszyłam temperatury! Udał się znakomicie, jedynie czas , ten po 15 minutach, nie 30 , ale 25 min.i po 15 min.dołożyłam kilka kostek lodu .

        • Post Author Amber

          Bożenko,ale tego czasu to nie rozumiem…

          • Temperatura 250 st.C – piekłam 15 minut z kostkami lodu, po tym czasie dodałam znowu kilka kostek lodu i dopiekałam chleb nadal w temp 250 st.C tylko 25 minut, a nie 30 , jak w przepisie.
            Ale proszę nie traktować tego mojego podejścia jako wyrocznię, każdy piekarnik jest inny, może mieć nieszczelności, albo +- 10 st. różnicy.

          • Post Author Amber

            Bożenko,
            teraz rozumiem…
            Temperatura pieczenia u każdego prawdopodobnie będzie nieco inna,zależy to od piekranika właśnie.
            Przepis to orientacyjny punkt na drodze do chleba.
            Pozdrawiam!

  30. Oczywiście, że piekę! Chlebek na pewno będzie smaczny. :))
    Lecę dziś po czarny sezam. 😉

  31. Jak zawsze z wielką przyjemnością dołączam do wspólnego chleba pieczenia 🙂

    / Publikujemy w moje urodziny, mam nadzieję, że przez to nie przegapię wyznaczonej godziny 😉 /

  32. Kuszący, ale nie jestem pewna, czy dam radę tym razem.
    Odezwę się, a póki co, życzę wszystkim udanych wypieków!:)

    • Post Author Amber

      Magda Konwaliowa,co z Tobą?!

      • Uznajmy to za chwilową niepoczytalność;))
        Wszak brak czasu nie może być wymówką, prawda?!
        Melduję, że upieczony i prawie zjedzony.
        Pięknie rósł, a jego wnętrze jest niezwykle urocze:)

        • Post Author Amber

          Magdo konwaliowa,
          no wierzyłam w Ciebie!
          Sama też praktykuję taką ,niepoczytalność’,więc wszystko w normie.
          Uściski!

  33. Chlebek na zdjęciu jest po prostu zjawiskowy!!!

  34. Chlebek niezwykle zachęcający, nie mogę obok niego przejść obojętnie. Przyłączam się do wspólnego pieczenia 🙂
    Co prawda na weekend wyjeżdżam, ale mogę go upiec w poniedziałek!
    Pozdrawiam,
    Tosia.

    • Post Author Amber

      Tosiu,
      nie możesz!
      Cieszę się ogromnie.
      I trzymam kciuki za piękny chleb.
      Pozdrowienia!

  35. Bardzo ciekawy przepis:) Dzięki za zaproszenie Aniu, z całych sił postaram się dołączyć!:)

  36. Podoba mi sie! Bardzo ciekawy wybor, bede piec w sobote 🙂

  37. Już nie mogę się doczekać!

  38. W weekend nie bede miala czasu, wiec pieklam wczesniej. Wyszedl z pieca! Post i zdjecia postepuja jak nalezy. Do zobaczenia na blogach 🙂

  39. Chleb już upieczony, jest piękny, duży, wysoki, cudny!
    A tak się obawiałam – pomidorów, jabłka , leniwego zakwasu.
    Jak smakuje dowiem się jutro, a jeśli nie wytrzymam , to wstanę i ukroję
    pajdę!
    Dobranoc , niech się Wam upiecze, warto było się bać, naprawdę .Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      to świetnie!
      Jak zwykle nie było się czego bać…
      Smacznego śniadania!

  40. Upieczony i w już trakcie konsumowania – pyszny!

  41. Nie dostałam mąki orkiszowej, zastałam puste półki. Goście dopiero pojechali…Buuu, nie udało mi się tym razem;-((((

  42. Upieczony i nawet juz czesciowo spalaszowany 🙂 Ciasto podzielilam na pol i upieklam dwa mniejsze bochenki. Bardzo smaczny chleb! Juz nie moge sie doczekac srody 🙂

    • Post Author Amber

      Beo,
      ja z niecierpliwością czekam na środowe publikacje.
      Będzie się działo!

  43. Po wielu perypetiach wyjęty z piekarnika, ale jeszcze nie wiem co zastanę po przekrojeniu. Chleb monstrum bo upiekłam 1 – nie wiem czemu 🙂 Chyba niedługo spróbuję bo strasznie mnie kusi !

    • Post Author Amber

      Beata,
      mam nadzieję,że te perypetie opiszesz…
      Najważniejsze ,że się udał i że będzie smakował.
      Trzymam kciuki!

  44. Wybaczcie, musialam zmienic automat, gdyz zle wbilam date i opublikowal sie wczesniej. Juz naprawilam, ale wiesc o poscie poszla w swiat i nie wiem, czy moge ja jakos cofnac. Jesli nie da rady, trudno 🙂

    • Post Author Amber

      Kochani,
      z radością przypominam,że nasz chleb z pomidorami i sezamem publikujemy jutro o 20.00!!!
      Już nie mogę się doczekać.
      Pozdrawiam Was!

  45. Mój wpis będzie niestety dopiero jutro, mam problemy z aparatem… :<
    Załapię się do wspólnej piekarni?

  46. Aniu, witam Cię i podaję link do chleba pomidorowego
    Jak pojawi sie lista piekących, zaraz wstawię do posta.
    Pozdrawiam Ciebie i wszystkich piekących.

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      dziękuję, zanotowałam.
      Lista będzie pewnie jutro wieczorem ,albo jak zorientuję się,że wszyscy się już zgłosili z linkami.
      Pozdrowienia!

  47. Ja po raz drugi dołączę do akcji:)) Post już czeka na opublikowanie a ja tylko chciałam podpytać gdzie podać link? czy wysłać na mail? jeśli tak to będę wdzięczna za adres;))
    Pozdrawiam Magda

  48. Chleb upieczony i zjedzony. Pyszny! Oto link: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2014/04/kwietniowa-piekarnia-czyli-pomidorowy.html . Dziękuję, było super, już czekam na maj!. Pozdrawiam, Ela

  49. Melduję wykonanie zadania 🙂

  50. Ufff… u mnie dopiero teraz – przepraszam za spoznienie :/ Chwila grozy w postaci awarii internetu, na szczescie udalo sie ja jeszcze dzis naprawic.

    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za kolejne wspolne pieczenie!

    http://www.beawkuchni.com/2014/04/chleb-orkiszowy-z-pomidorami-i-czarnym-sezamem.html

  51. Takich przepisów-wyzwań poszukuję – ciekawe składniki i wspaniały smak.

  52. Post Author Amber

    Kochani,
    dziękuję za wszystkie chlebki,cudownie upieczone!
    Dzisiaj wieczorem będzie lista piekących.
    Miłego dnia!

  53. Nie moglam wczesniej. Tu moj link
    http://www.forksncanvas.blogspot.com/2014/04/kwietniowa-piekarnia-czyli.html
    Jeszcze raz dziekuje za twoja ciezka prace i zycze wspanialych radosnych swiat 🙂

  54. Przepraszam ale wczoraj miałam kłopoty z internetem.
    Oto mój link do chleba.
    http://doowa.blogspot.com/2014/04/pomidorowy-jasny-chleb-orkiszowy-z.html

Comments are closed.