Kwietniowa Piekarnia. Zaproszenie!

chleb ziołowy
 

Pewnie pamiętacie jeszcze świąteczne smaki, wielkanocne święcenie i rodzinne spotkania…?
Uwielbiam ten czas narodzin nowego i budzącej się przyrody.
Czekam wtedy niecierpliwie na prawdziwą wiosnę.
A tymczasem spieszę z kwietniową Piekarnią!
Bardzo zatęskniłam za wspólnym pieczeniem i naszą magiczną robotą.
I za domowym chlebem.
W kwietniu w Piekarni mamy propozycję Kasi z bloga Smaki i Aromaty. Chleb, który może upiec każdy, i który na pewno się uda! Podaję za Kasią wersję z zakwasem i z samymi drożdżami.
Mam nadzieję, że zechcecie posmakować chleba Kasi i razem upieczemy wiele bochenków.
Zapraszamy!

Kiedy pieczemy?
W weekend 8, 9,10 kwietnia.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 11 kwietnia o 20. 00.

 

CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki

zaczyn:
*  4 łyżki mąki pszennej chlebowej
*  20 g świeżych drożdży
*  1 łyżeczka cukru
*  1/2 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.

zioła po 1 łyżeczce:
*  majeranek
*  kolendra
*  kminek
*  szałwia
*  tymianek
*  czarnuszka
*  cząber
*  rozmaryn
*  bazylia
oraz:
*  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
*  1 łyżeczka soli
Zalać  wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.

ciasto właściwe:
*  500 g mąki chlebowej
*  1/2 szklanki płatków owsianych
*  2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

*  zaczyn drożdżowy
*  zalewa ziołowa
*  ok 1/2 szkl wody
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać.  Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę.  Kroić po wystudzeniu.

 

Wersja przepisu bez zakwasu
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.

I niech nam się upiecze!

* zdjęcie jest własnością Kasi i publikuję je za Jej zgodą.

41 thoughts on “Kwietniowa Piekarnia. Zaproszenie!

  1. Dziękuję Aniu, już czekałam na Piekarnię:-). Piekę!

  2. Superowy przepis. Zgłaszam się. Dobrego dnia. Ala

  3. Zapowiada się pysznie! Piekę 🙂

  4. U mnie zaraz wjedzie do piekarnika.dziś akurat mam wolny dzień, więc działam..

  5. Ja również dołączę, dawno nie piekłam tego chlebka a bardzo go lubię , pozdrawiam :))

  6. Super chlebuś. Muszę w końcu do was dołączyć 🙂

  7. Wspaniały ziołowy, z przyjemnością upiekę 🙂

  8. Oczywiście, że zechcemy 😉
    Brzmi bardzo ciekawie.

  9. Chętnie dołączę do akcji. Chlebek już wyrasta 🙂

  10. Chętnie dołączę do akcji. Chlebek zapowiada się ciekawie, pewnie pachnie nieziemsko 🙂

  11. Wracam i piekę z Wami:)

  12. Przyłączę się z wersją orkiszową 🙂
    Pozdrawiam,
    Tosia.

  13. Wspaniale pachnący chlebek już upieczony.

  14. Pachnie w całym domu 🙂 , tylko mi wyszedł ten chlebek dość blady w porównaniu ze zdjęciem 🙁

  15. Dawno już nie piekłem wspólnie. Czas to zmienić 🙂 Chleb upieczony, zdjęcia zrobione, wpis na blogu przygotwany (już prawie)…
    Pozdrawiam
    M.

  16. Mimo, że nie jadłam, to fajnie się z nim pracowało. Wyrósł pięknie i wyglądał też pięknie. Moi zarzucili mi, że mało słony…

  17. I ja tym razem zdążyłam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.