Knekkebrød. Skandynawskie śniadanie i czerwcowa Piekarnia

2014-06-021
 

Knekkebrød.
Właściwie nie można go nie spróbować podróżując po Skandynawii.
Toteż nasza ,znajomość ‘sięga daleko wstecz.
Nie tak jednak głęboko,aby kupować go w IKEI.
Nie tak silnie,aby piec go w domu.
A jednak wiedziałam,że kiedyś nadejdzie ta chwila i sama wyjmę Knekkebrød z piekarnika.
Okazało się,że rozszedł się niespodziewanie szybko.
Jedno domowe śniadanie i reszta w prezencie.
I wiecie,że bedę go częściej piec?!
Knekkebrød jest idealny na wyjazdy,wycieczki i do chrupania między posiłkami.
Skomponowałam własną mieszankę ziaren,wyeliminowałam połowę mąki.
Wyszedł pyszny i bardzo fit.
Zapraszam do chrupania!

 

2014-06-06 17.19.55
 

Knekkebrød
moja wersja na podstawie przepisu od Marzeny

100 g mąki pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych
100 g otrębów owsianych
100 g otrębów żytnich
100 g nasion amaratntusa
100 g nasion słonecznika
100 g nasion lnu
100 g sezamu
100 g pestek dyni
3 łyżki nasion chia
2 łyżeczki soli
700 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy dwie blachy papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.

 

2014-06-06 19.36.13
 

Skandynawskie śniadanie
Knekkebrød
Tatar z wędzonego łososia
Dżem z borówki skandynawskiej / Tyttebaermarmelade

 

2014-06-06 19.42.58
 

Tatar z wędzonego łososia z kaparami i lubczykiem
200 g  łososia wędzonego na zimno
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanego lubczyku
łyżka kaparów
szalotka posiekana
łyżeczka musztardy Dijon
łyżka soku z limonki
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy

Łososia drobno posiekać ostrym nożem.
Przełożyć do miski.
Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać.
Wstawić na pół godziny do lodówki,aby wszystkie smaki się połączyły.

 

2014-06-024
 

Knekkebrød na blogach:
Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Z miłości do słodkości

Dziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie.
To wspaniałe uczucie tworzyć taką listę piekących!

76 thoughts on “Knekkebrød. Skandynawskie śniadanie i czerwcowa Piekarnia

  1. Aniu, jestem pod urokiem Twoich zdjęć i propozycji na obłożenie tego pysznego chleba.
    Dziękuję za wspólne pieczenie , to dzięki Tobie znowu doświadcz nowych wrażeń wizualnych i smakowych. Pozdrawiam

    • Bożenko,
      dziękuję pięknie.
      Tak cudownie się razem piecze,inspiruje i wędruje kulinarnie.
      Dziekuję za Twoje słowa,za Twoje z nami trwanie.

  2. Jak zwykle dałaś czasu, piękne trójkąty, a ten tatar mi się chyba dzisiaj przyśni. Jutro idę na halę rybną! 🙂
    Dziękuję za wspólne pieczenie.

  3. Upieczone i są wspaniale chrupkie – z całą pewnością do stałego utrzymania w zapasie.

  4. Wspaniały wypiek Dziękuję za zaproszenie bo sama nigdy bym się chyba nie zdecydowała:)
    http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/06/Knekkebr248d.html

  5. Aniu, piękny. Nam bardzo smakował i też będziemy do niego wracać. Niewątpliwym atutem jest to, że proporcje ziaren można zmieniać:)

  6. Lubię takie pieczenie! Jeśli chodzi o chleby wolę by było szybko i łatwo, tak jak było tym razem 🙂 Też będę wracać do tego przepisu, domowe chrupanie milion razy jest lepsze niż to z opakowania. Ja swoje ziarna zmieliłam i konsystencja ciasta była jednolita, też wyszło świetne. Twój tatar z łososia jest na oko tak wspaniale pyszny, że skłonna jestem wybrać się na Twój biegun i podjeść Ci trochę z tej krągłej miseczki 🙂

    • Aga,
      czasami ,szybkie’ wybory są celne i smakowite jak ten!
      Tatar pyszny,nie tylko ,na oko’.
      Zapraszam na miseczkę.

  7. Dzięki za wspólne pieczenie. Tatar z łososia obłędny! Dzięki za inspirację 🙂 Pozdrawiam ciepło!

  8. Aniu, dzięki za czerwcową piekarnię. Twoje chlebki wyglądają zjawiskowo. Łososia nie jadam, ale na pewno wypróbuję z innej ryby.

    • Dana,
      wspaniale,że byłaś z nami!
      Łososia można zastąpić np. tuńczykiem,sprawdzone.
      Smacznego chrupania.

  9. Podałaś go w pysznym towarzystwie!
    U nas znikał głównie między posiłkami;)
    Będę go piekła jeszcze nie raz i na pewno poeksperymentuję ze składem.
    Pozdrowienia!

  10. Oj takiego pieczywa w IKEA nie kupisz :))
    Pięknie podane, bardzo smakowite śniadanie!

  11. Smakowicie skomponowany posiłek, mnie chlebek smakował i na słodko i wytrawnie! Dziękuję za czerwcowe fit pieczenie 🙂 Pozdrawiam

  12. Wygląda wspaniale i zachęca do chrupania. I takie pyszne dodatki do niego zaproponowałaś 🙂

  13. Amber, jestem zachwycona Twoją mieszanką! I jaki fajny kolor mają Twoje kromki. 🙂
    Na tatara narobiłaś mi ogromnej ochoty. 🙂

    Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie. 🙂

  14. Aniu, jakie apetyczne Twoje kanapkowe aranżacje 🙂
    Dziękuje za wspólny czas przy piekarniku 🙂

  15. Amber, dziękuję za wspólne pieczenie, ale przede wszystkim za przyjęcie moje propozycji:-) Amarantus tez dodam następnym razem:-) A jakie smakowite dodatki:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

  16. Oj, jakie cudne, a z łososiem to super pyszne! Jeszcze raz przepraszam za spóźnienie 🙁

  17. mmmm… wygląda to bardzo apetycznie! szkoda, że już zjadłam dzisiaj 2 kolacje;p

  18. Aniu! ślicznie Ci się upiekł 🙂 a ta opcja z łososiem, bajeczna! ja też piekłam więc za wspólne pieczenie dziękuję i uprzejmie proszę o dopisanie do listy 🙂

  19. Uwielbiam takie chrupanie! Niestety nie udalo mi się upiec z Wami tym razem, ale nadrobię ten chleb indywidualnie, bo grzechem byloby nie!;) Wspaniałe sniadanie Aniu. Kolejny raz dziękuję za inspirację i pozdrawiam serdecznie!

    • Kreciu,
      tak wyglądałam Twojego zgłoszenia…
      Upiecz ten chlebek koniecznie!
      Zapraszam Cię do licowej Piekarni już niedługo.

  20. Aniu, chlebek świetny w smaku, bardzo przypadł nam do smaku – dobry wybór.
    Pięknie Ci się upiekł !
    pozdrawiam serdecznie 🙂

  21. Piękny i pyszny chlebek.
    Dziekuje Aniu za wspólne pieczenie i niech się upiecze 🙂

  22. Super przepis, bardzo atrakcyjny chlebek chętnie podkradnę przepis, a że kradzione nie tuczy to … 🙂

  23. Absolutnie cudowny! Od niedawna piekę podobny w wersji bez glutenu, na bazie płatków jaglanych. Żałuję, że nie mogłam tym razem piec razem, tym bardziej, że ten wypiek to zdecydowanie moje “klimaty”. Pozdrawiam!

  24. Bardzo chciałam piec z wami,ten,poprzedni,chociaż ten bardziej:)Oczywiście nic straconego wypróbuję po urlopie Twoją wersje do chrupania:)
    Pozdrawiam słonecznie

  25. Pyszny chlebek, a łosoś chyba niesamowicie do niego pasował. Dziękuję, Amber, za organizację tak miłego przedsięwzięcia, jakim jest comiesięczna piekarnia…:-) pozdrawiam! Ela

    • Elu,
      łosoś z tym chlebkiem pasują do siebie idealnie!
      Miło jest organizować wspólne pieczenie.
      Dziękuję.

  26. Cudowny chlebek i ten łosoś… pyszności!

  27. O kurczę, a mi coś się poprzestawiało i dziś dodałam wpis;(( Czy załapię się jeszcze do piekarni?? http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/06/knekkebrd-chleb-norweski.html

  28. Szkoda że nie wiedziałam to bym upiekła z Wami 😉 a chlebek na pewno upiekę bo pięknie się prezentuje 🙂

  29. Jakie apetyczne trójkąciki
    Ja kiedyś je pewnie upiekę , teraz nie dałam rady , mam nie dość ,ze bardzo imieninowo -urodzinowy miesiąc , to jeszcze sporo złego ostatnio wokół , tragiczne wypadki itd 🙁

    • Margot,
      bardzo szkoda,że nie dałaś rady z nami…
      Przykre wypadki to lepiej odganiać od siebie.
      Ja na takie zło mam właśnie pieczenie jako lekarstwo.
      Pozdrowienia!

  30. Wspaniały, nic dodać nic ująć 🙂

  31. Chlebki piękne i tatar bardzo smakowity 🙂 Dziękuję za kolejne wspólne chwile!

  32. No tak, zestawienie jak najbardziej słuszne – Knekkebrød i dżem z borówki skandynawskiej 🙂
    Kapitalny był pomysł z tym chlebem chrupkim – szybki i łatwe, i jakże pozywne i zdrowe.
    Już czekam następnego pomysłu na pieczenie.
    Pozdrawiam serdecznie

    • Marcin,
      dżem z borówki to oczywista oczywistość!
      A wiesz,że łosoś to narodowa ryba Skandynawów?
      Jedzą ją od rana do wieczora!
      Cieszę się,że wziąłeś udział w tym pieczeniu.
      Dziękuję.

  33. Bardzo lubię knäckebröd. W Szwecji mamy mnóstwo wariantów na każdą porę roku. Pięknie ci się upiekł! Pozdrawiam serdecznie!

  34. Wypiek wygląda pięknie 🙂 serdeczne pozdrowienia

  35. Bardzo się cieszę, że mogłam piec we wspólnocie.
    Cudownie prosty, ale też pośpiechu nie lubi jak się okazuje / przesolony jest niedobry… /
    Pozdrawiam serdecznie.

    • AniuW,
      dziękuję Ci za wspólne pieczenie.
      Żaden wypiek nie lubi pośpiechu.
      A sól to już indywidualna sprawa.
      Pozdrowienia!

  36. Wyszły Ci cudownie! Do tego ta pasta z łososia… Mniam!
    Nie mogę doczekać się kolejnego pieczenia!

  37. nigdy nie słyszałam, wygląda ciekawie!

  38. ale to musi być pyszne! 🙂

  39. Takie śniadanie to ja rozumiem 🙂

  40. Bardzo żałuję, że nie dałam rady go upiec ale na pewno to nadrobię 🙂 Bardzo smakowite dodatki zaserwowałaś do niego Aniu!

  41. Och Aniu, prze-pie-kny!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *