Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia!

 

Wiele razy pisałam, że chleb na świątecznym stole jest tak samo ważny, jak inne dania. Do świątecznych potraw, które przygotowuje się z uwagą i podaje w ten wyjątkowy czas, chleb nie jest jedynie szczegółem, ale ważnym dodatkiem.

Staram się więc zawsze, aby świąteczny chleb był tak samo pyszny, jak inne potrawy. I cieszył – smakiem i wyglądem.  Piekę więc z radością pieczywo, którym będziemy się delektować przy wspólnym stole. Często też dzielę się nim z innymi. Taki podarunek niesie wiele dobrych emocji i jest przesłaniem bliskości i przyjaźni.

Tak samo jest z tym chlebem, który wspaniale wpisuje się w świąteczny nastrój – smakiem i dodatkami.
Bardzo Wam dziękuję za kolejny rok wspólnej magii w naszej Piekarni. Do upieczenia!

 

 

Chleb z kawą i migdałami
przepis Monika Walecka

1 szklanka – 250 ml
moje zmiany: mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową bio

rozczyn
1 łyżka zakwasu
1/2 szklanki mąki jasnej orkiszowej bio
1/2 szklanki wody

ciasto właściwe
500 g mąki jasnej orkiszowej bio
cały zaczyn
1 łyżka soli
300 g wody
1 kopiasta łyżka kawy
1/2 szklanki migdałów

Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej osiem godzin, a najlepiej na całą noc. Migdały siekamy i prażymy.

Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu, kiedy składniki się połączą, i odstawiamy. Po półgodzinie dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały. Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na trzy godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy.

Ciasto formujemy w okrągły bochenek, przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. Pieczemy w 220 stopniach C na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut.

 

Świąteczny chleb z migdałami i kawą na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Stare gary
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife

28 thoughts on “Chleb z kawą i migdałami na zakwasie. Świąteczna Piekarnia!

  1. Urzekł mnie ten chleb, tez będzie na moim świątecznym stole 🙂 Twój jest piękny, mój ma trochę jednolity kolor ale to moja wina bo za długo wyrabiałam z kawą.
    Dzięki Aniu, spokoju na te święta i do upieczenia na Nowy Rok !
    Link do mojego chleba:
    https://www.mojemaleczarowanie.pl/2018/12/swiateczny-bozonarodzeniowy-chleb-z.html

    • Dorota,
      to bardzo miłe czytać taki komentarz. Znaczy, że chlebowy wybór jest słuszny.
      Upiekłam go dwa razy, ale i tak nie osiągnęłam takiej ‘marmurkowatej’ faktury jak Monika…
      Dziękuję za życzenia!

  2. Grudniowa piekarnia bardzo wyjątkowa!
    Chleb wspaniały bym się nim dzielić.
    Dziękuję za kolejne 12 wspólnych miesięcy!

  3. Jaki piękny Twój Aniu , mój zrobił się bardziej w jednym kolorze, a chleb pyszny i będzie powtórka

    • Alu, dziękuję.
      Piekłam go dwa razy. Za pierwszym też był taki jednolity…, ale jeszcze potrenuję, żeby wyszedł taki piękny jak Moniki.
      Pyszny bardzo!

  4. Ale cudny, mistrzowski:-) Ja niestety nie osiągnęłam takiej formy;-( Ale był pyszny:-)
    https://zaciszekuchenne.blogspot.com/2018/12/chleb-swiateczny-z-kawa-i-migdaami.html

  5. Słyszałam o dodatku kawy do chleba ale sama takiego nie robiłam 🙂 Śliczny Ci wyszedł 🙂

  6. Pięknie Ci wyrósł!
    Dziękuję za tę propozycję.
    Mój jest tutaj:
    https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2018/12/swiateczny-chleb-z-kawa-i-migdaami-w.html
    Dziękuję za mnóstwo inspiracji w tym roku i wspólny czas.
    Wesołych Świąt!

  7. I jeszcze mój, jeszcze mój 😉 A Twój piękny. A w ogóle pyszny jest
    https://www.staregary.pl/2018/12/chleb-z-kawa-i-migdaami-grudniowa.html

  8. Wyjątkowy chleb!
    Ja muszę niestety popracować nad odpowiednim rozłożeniem kawy w cieście. 😉
    Dziękuję Aniu za kolejny rok pachnący chlebem!

  9. Aniu, chlebek upieczony. Może nie do końca taki jak być powinien, ale jest!

  10. Przepiękny chleb! I ta “kawowa struktura”. Dziękuję Aniu za Grudniową Piekarnię i przy okazji za cały piekarniczy rok! Pozdrowienia

  11. z przyjemnością bym spróbowała:)

  12. z takimi składnikami pyszny musi być ten chleb

  13. A to dopiero pomysł! Przez chwilę myślałam, że się pomyliłaś pisząc o kawie w tytule posta… 😀 Super!

  14. Cudowny chleb z przepisu chlebowej królowej :).
    Prawie czuję ten zapach!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.