Chleb kukurydziany na poolish J.Hamelmana. Listopadowa piekarnia

 

DSC_0939-001
 

Margot wybrała ten chleb na listopad.
Dobrze się złożyło,bo po pierwsze na poolish jeszcze razem nie piekłyśmy.
Nie piekłyśmy też z kukurydzianą mąką.To po drugie.
Po trzecie to chleb Mistrza, a właśnie Jego książkę wydano u nas w listopadzie.
Bardzo jestem ciekawa Waszego odbioru Chleba J.Hamelmana.
I tego chleba z kukurydzą.
U mnie bardzo smakował i zjedliśmy go w jedno popołudnie i ranek.
Ten żółty kolor tak optymistycznie kontrastował z szarą jesienią za oknem…
A zapach w czasie pieczenia otulał cały dom,wkradał się gdzie popadnie.
Zjednał nas i kazał obiecać,że to nie ostatni raz.
Ale przecież tym chlebem pachniało też w wielu domach!
I tak wspaniale jest czekać na publikację wspólnego wypieku.
Myśleć, że dużo rąk wyrabiało to samo ciasto na chleb.
I każdy z nas chciał upiec go najpiękniej.

 

DSC_0945-001
 

 

Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym
wg Hamelmana
składniki na zaczyn „poolish”:
125g maki pszennej 550
125g wody
0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki drożdży instant)

ciasto właściwe
250g maki 550
125g maki kukurydzianej
190g wody
1 łyżeczka soli
7g drożdży świeżych (plaska łyżeczka instant)
1,5 łyżki oleju
250g zaczynu j.w.

W przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish. Rozmieszać drożdże w wodzie, dodać mąkę i całość wymieszać. Przykryć folia i odstawić na 12 do 16 godzin w temp pokojowej.

Następnego dnia mąkę kukurydziana rozmieszać z drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
W tym czasie mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ułatwić późniejsze wyrabianie ciasta. Dodać pozostałe składniki chleba i wyrabiać (mikserem ok. 3 minut – poziom 1). Mąka kukurydziana nie jest łatwa do wyrabiania. Dlatego ważne jest aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencje ciasta, w miarę potrzeby dodać maki lub wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser – poziom 2). Mnie udało się zrobić ciasto luźne, ale gładkie i sprężyste i dobrze trzymające formę.

Odstawić przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjąc, lekko odgazować, uformować kule i znowu odstawić.

Wyjąć z miski jeszcze raz odgazować i uformować z grubsza, przykryć i dać odpocząć 10-20 minut. Uformować na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnia, na ile się da i ułożyć w koszyku do wyrastania na 1,5 godziny w temp ok. 24 st. Mnie po tym czasie podwoił objętość.

Piekarnik nagrzać do 240 st C (z kamieniem jeśli ktoś ma). Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku.
Kiedy chleb zacznie się rumienić, otworzyć na chwilkę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut.

Moje uwagi.
W czasie przekładania bochenek nieco mi opadł,ale zaraz ,wystrzelił’ na kamieniu.
Po 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 220 stopni C,ponieważ chleb zbyt szybko się rumienił.

DSC_0946-002
 

Chleb jedliśmy zaraz po przestygnięciu z masłem.
Miał pysznie chrupiącą skórkę.
Z ricottą i konfiturą z pigwy podałam go na drugi dzień na śniadanie.
Wyborny!

Lista piekących:

Z chlebowym pozdrowieniem!

78 thoughts on “Chleb kukurydziany na poolish J.Hamelmana. Listopadowa piekarnia

  1. Śliczny i taki wyrośnięty:)
    Mój nieco płaski, ale kto by się tym przejmował;)
    Z masłem najlepszy:)
    Dobrze, że Ksawery nie wstrzymał publikacji!

    • Post Author Amber

      Magda,
      kto by się tym przejmował!
      Dziękuję,że niezawodnie chlebowałaś z nami.
      A Ksawery bardzo mnie nastraszył!
      MIłego dnia.

  2. Cudny, chcę Twojego kromeczkę:-) Dzięki za kolejne wspólne chwile, to bardzo uzależnia…No ja niestety twardo trzymałam się temperatury. Chlebek bardzo nam smakował, tylko skórkę trzeba było odkroić 😉 A link podałam w zaproszeniu, czy dobrze? Pozdrawiam serdecznie:-)

    • Post Author Amber

      Marzena,
      masz rację,wspólny czas w kuchni uzależnia.
      Ja zawsze kontroluję proces pieczenia,gotowania,jeżeli testuję nowy przepis.
      Wiadomo,że u każdego jest inaczej.
      Pozdrowineia!

  3. Wow..ale pięknie wygląda Twój chlebek…dziękuję za wspólne pieczenie,,a oto moj chlebek.http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html

  4. Aaaa, wygląda u ciebie Aniu idealnie, ładnie wyrośnięty , piękny kolor
    Mi bardzo smakował i prawda żółty kolor na bury czas bardzo pomaga 😀

    • Post Author Amber

      Margot,
      dziękuję.
      Nie miałam żadnych problemów z tym chlebem.
      I jest taki optymistyczny.
      Pysznie wybrałaś!

  5. Aniu przepiękne kromeczki:-), ten chlebek juz na stałe zagości w mym domu:-). Dziekuję za wspólny czas:-)

    • Post Author Amber

      Olimpio,
      to największy komplement!
      Dziekuję.
      A chlebek wart powtarzania.
      Uściski!

  6. Aniu, pięknie Ci wyszedł 🙂 Mój też miał pyszną chrupiąca skórkę !

  7. Faktycznie, twój jest cudownie żółciuchny, mój wyszedł bardziej blady, może moja mąka była bardziej mizerna..? Dzięki za kolejny wspólny pierwszy raz – tym razem kukurydziany 😉

    • Post Author Amber

      Aga,
      ten kolor chyba faktycznie zależy od mąki.
      Ja piekłam z włoską bio.
      Kukurydziany czas był dla mnie bardzo udany!

  8. Świetny chleb! I ten antydepresyjny kolor!
    Lubie oglądać chleby z tego samego przepisu pieczone w innych domach.
    Pozdrawiam 🙂

    • Post Author Amber

      Wisło,
      cieszę się,że i Tobie przypadł do gustu.
      Kolor bardzo optymistyczny.
      POzdrowienia!

  9. piękny, żółciutki 🙂 dziękuję za wspólne chwile 🙂
    a książkę mam i jestem pod wrażeniem, uświadomiłam sobie jak dużo jeszcze muszę się nauczyć o pieczeniu chleba 🙂

    • Post Author Amber

      Łucjo,
      dziękuję i Tobie za czas przy piecu!
      A pieczenia chleba to chyba każdy uczy się do końca…

  10. Idealny chlebek. Podoba mi się jego kolor i smak. Jak pisałam u mnie na blogu chleb na poolish jest łatwy w wykonaniu i zawsze się udaje… Pozdrawiam wszystkie listopadowe piekarki z mroźnego Goteborga.

    • Post Author Amber

      Gosiu,
      śiwtenie,że masz takie dobre zdanie o tym chlebie.
      Dziękuję za Twój czas z nami.
      W Warszawie też mroźno i zimowo.
      Pozdrawiam Cię.

  11. Amber, to faktycznie idealny chleb na tę pogodę – jego przepiękny kolor idealnie poprawia nastrój.
    Bardzo nam smakował 🙂
    Już nie mogę doczekać się grudniowej piekarni.
    Pozdrawiam serdecznie.

    • Post Author Amber

      Anno,
      bardzo mi miło,że tak sympatycznie odbierasz nasz chleb .
      Cieszę się,że znowu jesteś z nami.
      POzdrawiam !

  12. Aniu, chlebus jak marzenie, az chce sie siegnac po kromeczke. Dziekuje ci za ciezka prace I do nastepnej akcji 🙂

    • Post Author Amber

      Reniu,
      możesz sięgać.
      Chleb udany i barzdo wdzięczny przy powstawaniu.
      Dziękuję!

  13. Mój pierwszy opadł i nawet kamień mu nie pomógł,w przerzucaniu jestem jeszcze kiepska:)

    • Post Author Amber

      Iga,
      przerzucanie poćwiczysz i będzie na następny raz jak znalazł.
      Pozdrawiam Cię.

  14. Dziękuję za kolejny raz! 🙂
    Twój chlebek wyszedł idealnie. A kolor konfitury pasuje jak ulał. 🙂

  15. Twoj jest rzeczywiscie wyjatkowo pieknej urody .

  16. Jest doskonały, żółciutki jak słoneczko i pyszny! Najlepszego!

  17. Śliczny jest ten chleb, piękne kromeczki, żółciutkie jak słoneczko 🙂
    Uściski:*

  18. Nie mogę się doczekać kiedy ta rewelacyjna książka trafi i w moje rączki.’
    Piękny chlebek wyszedł i kolor, faktycznie wspaniały!

    • Post Author Amber

      Shiral,
      chleb akurat nie z tej książki,ale lektura czeka Cię pokaźna…
      Dziekuję i pozdrawiam.

  19. Nie zdziwiło mnie to, że pięknie wygląda Twój chlebek. Puszysty i aż się prosi o kromeczkę! Co do książki to chciałam ją kupić ale…była już wyprzedana…w zamian nabyłam Tartine, ale cały czas czuję niedosyt. Nie mogę doczekać się kolejnego pieczenia! ściskam

  20. Aniu piękny chleb, jak zawsze u Ciebie. Propozycję z Alą wybrałyście na prawdę ciekawą. Dzieć mój zachwycony do tego stopnia że chce go ciągle. Nie muszę pytać jaki chleb upiec, wiem jaka będzie odpowiedź 🙂
    Dziękuję za kolejne spotkanie przy chlebie i ciepło pozdrawiam w ten zimowy poranek.

    • Post Author Amber

      Goisu,
      dziękuję.
      Najważniejsze,że będzie u Ciebie ten chleb stałym punktem.
      U mnie też zimowo.
      Pozdrawiam

  21. Aniu, przede wszystkim dziękuje Ci za okiełznanie pomysłu
    i nas we wspólnej piekarni.
    Chlebem częstujesz smakowicie, te konfitury jak w realu
    o mało nie zgarnęłam paluchem z ekranu,
    zdjęcia piękne, zachęcają do skorzystania z przepisu.
    Pozdrawiam Cię i już tęsknię za następnym spotkaniem
    przy jednym piecu.

    • Post Author Amber

      Bożenko,
      masz rację,to może być chleb na szarość za oknem.
      Dziękuję!

  22. Aniu, ten chlebek zagości w progach mojej kuchni jeszcze nie raz, to chyba przez tą skórkę i kolor- obłędny! Szczególnie teraz, gdy szarość dookoła. Dziękuję za wspólne chlebowanie!

    • Post Author Amber

      Kreciu,
      jesteś jedną z wielu,którym ten wypiek tak bardzo przypadł do smaku.
      I ja dziękuję Tobie za czas przy kukurydzianym chlebie!

  23. Bardzo, bardzo sie cieszę, że mogę uczestniczyć w piekarni 🙂
    Nie wyobrażam juz sobie miesiąca bez wspónego pieczenia.
    Piekarki wszystkich blogów łączmy się !

    • Post Author Amber

      Aniu W,
      i ja Tobie dziękuję.
      To wspólne pieczenie bardzo nas zbiera w silny szereg.
      Pozdrawiam!

  24. Pięknie wyrósł i na pewno po upieczeniu był smaczny 🙂
    Piekłam kiedyś chlebek z dodatkiem mąki kukurydzianej i też szybko znikał z talerza, pozdrawiam 🙂

    • Post Author Amber

      Urszula,
      to barzdo smakowity chleb.
      Pasuje do wszystkiego.
      A w pieczeniu jest bezproblemowy.
      Dziękuję.

  25. Pyszny wyszedł 🙂 i pięknie żółty. A ta konfitura z pigwy musiała fantastycznie podkręcać smak! I dzięki za przepis i wspólne pieczenie 🙂

    • Post Author Amber

      Tofko,
      cieszę się,że i Tobie się ten chlebek spodobał.
      Dziękuję.
      A gdzie jest Twój link?

  26. Witam Aniu. Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie tego chlebka. Mój Mąż powiedział, że chlebek jest jak słonko w lecie.
    Mój może nie wyszedł tak pięknie, ale za to bardzo smacznie. Bardzo się trzymałam przepisu i skórka mi wyszła super. Chrupiąca, ale nie twarda.
    Aniu jeżeli pozwolicie, to pozostaję w Waszej piekarni, która się robi za każdym razem ciaśniejsza.
    Dziękuję wszystkim, którzy wprowadzają taką magiczną atmosferę.
    Pozdrawiam serdecznie.

    • Post Author Amber

      Danusiu,
      wspaniale,że tak smakuje listopadowy nasz chleb!
      Radość dla mnie ogromna,że zostajesz w naszej piekarni.
      Dziękuję za dobre słowo!

  27. Aniu, calkiem mi z glowy wylecialo, zeby od razu link ci przeslac, jest jeszcze mozliwosc dopisania mnie do listy ???
    http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.de/2013/12/kukurydziany-chleb-na-drozdzowym.html

    dziekuje i dziekuje za wspolne pieczenie, jest to super przezycie majac w mysli, ze tyle osob w tej samej chwili piecze w kuchniach to samo 🙂

    Pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Gosiu,
      jasne,że Cię wpisuje na listę!
      Tak,zawsze proszę o linki,bo tak naprawdę nie wiadomo ile z osób deklarujących na początku pieczenie, potem upiecze.
      Pozdrowienia ciepłe!

  28. Aniu, wspaniale Ci się upiekł. Taki pięknie żółciutki. Dzięki za zorganizowanie kolejnej akcji i z niecierpliwością oczekuję kolejnej:)

    • Post Author Amber

      Aniu,
      tę akcję ciągne dzięki Tobie i Innym .
      Magiczny czas wspólnego pieczenia uwielbiam i pielęgnuję.
      Uściski!

  29. I znowu się nie załapałam, a szkoda, bo chlebek wyszedł piękny. I ten kolor. Ach cudowność. Wcale się nie dziwię, że został tak szybko zjedzony 🙂

    • Post Author Amber

      Joanno,
      musisz sobie kiedyś powiedzieć,że upieczesz i wtedy czas się znajdzie.
      A ten chlebek był pysznym doświadczeniem!

  30. Chleb smakował i faktycznie ten piękny kolor aż mrugał z koszyka 🙂 Maki kukurydzianej się nie boję, więc wrażenia na mnie zbyt dużego nie zrobiła. Jedyny minus, jak każde pieczywo z dodatkiem mąki kukurydzianej, chleb całkiem szybko robił się kruchy, co znaczy, że szybciej wysychał – u nas aż takim ekspresem nie zniknął 😉

    • Post Author Amber

      Tofko,
      a to wiadomo,że chleb z mąką kukurydzianą jest krócej świeży.
      No taki jego urok.
      Kazdemu trudno jest dopasować pieczywo.
      Jedni lubią,inni nie,następni wcale…
      Ale tu chodzi głównie o wspólne pieczenie i doświadczenia z różnym pieczywem.

  31. Gdzie można poczytać o całej akcji?
    Widziałam upieczony chlebek u Bożenki i chetnie bym z Wami coś upiekła ale nie wiem czy byłoby to możliwe.
    Proszę o odpowiedź.

    • Post Author Amber

      Dorota, w tym wpisie są wszystkie informacje i lista piekących.
      Zaproszenie do pieczenia pojawia się u mnie na blogu i na Fb raz w miesięcu.
      Kto chce,piecze.
      Zapraszam!

  32. jaki wyrośnięty!!!! pyszny!!!!!

  33. Jaki puszysty. A do tego ten piękny żółty kolor.

  34. Amber 🙂 upiekłam ten chleb, wyszedł pyszny….puszysty i słoneczny 🙂 Dziękuję za przepis i żałuję , że nie uczestniczyłam we wspólnej akcji ;)pozdrawiam

    • Post Author Amber

      Małgosiu,
      bardzo się cieszę!
      Mam nadzieję,że następnym razem będziesz piekła razem z nami.

  35. Wspaniały :)! Ja też bardzo żałuję, że nie mogłam piec ale i tak wykorzystam przepis 🙂

  36. Post Author Amber

    Gosiu,
    jesteś na liście piekących od początku.
    Dziękuję!

Comments are closed.