Chleb Hamelmana z dodatkiem czerstwego pieczywa. Wrześniowa Piekarnia

 

 

Wrześniowa Piekarnia pachniała mocno aromatem kawy i przypieczonym chlebem.
Ciepło pieczonego bochenka roznosiło się po całym domu i otulało miękką chmurką każdy zakamarek.
Oddzielała nas od wilgotnego powietrza za oknami.
Pokusiłam się o formowany bochenek i włożyłam ciasto do lodówki na całą noc. Leżakowanie w chłodzie pomaga uzyskać dobrą gęstość ciasta.
Wykorzystałam kromki żytniego chleba z poprzedniego domowego wypieku. Mocno palona kawa i kminek dopełniły reszty.
Chleb wyjątkowo przypadł nam do gustu. Aromatyczny i o wyraźnym smaku wystarczyło posmarować dobrym masłem lub domową konfiturą. Smakował przepysznie!

 

 

Chleb z dodatkiem czerstwego pieczywa – czarny chleb
na podstawie przepisu na czarny chleb Jeffreya Hamelmana z książki ,Chleb’

Zakwas
318 g mąki żytniej chlebowej typ 720
255 g wody
17 g dojrzały zakwas
Całość wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej (ok 20-21 st.) na 14-16 godzin.

Namoczony czerstwy chleb
74 g czerstwego chleba*
23 g czarnej kawy mielonej
23 g oleju roślinnego
363 g gorącej wody
Mieszamy wszystkie składniki tak aby kawa się zaparzyła i pozostawiamy pod przykryciem na 14-16 godzin. Po tym czasie całość dobrze wymieszać aby nie było grudek.

*Czerstwy chleb:
Wg J.Hamelmana, jedną z wersji uzyskania czerstwego chleba jest pokrojenie chleba na kromki
i dopiekanie, na blasze, do uzyskania ciemnobrązowego koloru (uwaga aby nie spalić).
Do swojego chleba użyłam suchy ciemny chleb żytni na zakwasie.

Ciasto
227g mąki żytniej chlebowej typ 720
363 g mąki pszennej chlebowej  typ 850
17 g soli
5 g drożdży instant
573 g zakwasu
483 g namoczonego chleba

Mieszamy wszystkie składniki przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości. Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać łyżką. Ciasto jest bardzo klejące. Pozostawiamy je pod przykryciem na 30-45 minut – fermentacja wstępna.
Dzielimy ciasto na bochenki (lub przekładamy do keksówek).
Pomimo kleistości z ciasta da się uformować bochenki – mokre ręce poradzą sobie.
Uformowany chleb przenosimy do podłużnego koszyka wyłożonego ściereczką i obficie wysypaną mąką, wkładamy do foliowej torby i zamykamy w lodówce na całą noc. Przed pieczeniem wyjmujemy koszyk z chlebem, zdejmujemy folię i wyjmujemy chleb z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy go mąką i robimy nacięcia.
Pieczemy w temp. 240 st. przez 15 minut a następnie 30-35 minut w temp. 225 st. C.
Po wyjęciu z pieca studzimy chleb na kratce.

 

Dziękuję Wszystkim za wrześniowe pieczenie!
Chleb Hamelmana na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
nie-ład mAlutki
Notatki kulinarne
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
W poszukiwaniu SlowLife
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne

29 thoughts on “Chleb Hamelmana z dodatkiem czerstwego pieczywa. Wrześniowa Piekarnia

  1. Od dawna miałam ochotę na ten chleb, bardzo się cieszę, że udało nam się go upiec wspólnie.
    Twój bochenek ma piękny kształt!
    Dziękuję za wrześniowe chwile!

    • Kamila,
      i ja! Ale zawsze tak jest, że w końcu taki chleb trafia do naszej Piekarni.
      Dziękuję za wspólne pieczenie.

  2. Bardzo ciekawą formę ma Twój chlebuś i pewnie jest niezwykle smaczny, podobnie do mojego: https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/09/czarny-chleb-we-wrzesniowej-piekarni.html

  3. Piękny bochenek udało Ci się upiec! Ciekawy przepis. Chleb bardzo smaczny i aromatyczny. Ja piekłem w foremce https://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2017/09/czarny-chleb-we-wrzesniowej-piekarni.html
    Pozdrawiam!

  4. Cudnie uformowany. Bardzo mi smakuje:-)
    Bardzo się cieszę, że w końcu udało mi się dołączyć po dłuższej przerwie:-)
    https://zaciszekuchenne.blogspot.com/2017/09/czarny-chleb.html

  5. Też upiekłam…
    Ale wpis i zdjęcia – dopiero jutro.

  6. Amber, Twój podłużny bochenek z nacięciami kusi do kolejnych wypieków tego chleba. Dziękuję i do kolejnego pieczenia.

    • Guciu,
      zależało mi na takim bochenku. Udał się. Tylko lepiej wychodzi kiedy wyrasta w lodówce.
      Dziękuję i do następnego!

  7. Pięknie wyrósł Twój bochenek! Cieszę się, że upiekliśmy wspólnie taki wspaniały chleb. Pozdrawiam Aniu!
    Mój chleb: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2017/09/czarny-chleb-wrzesniowa-piekarnia.html

  8. Wow, Aniu, cudnie uformowałaś ten bochenek. Szalenie mi się podoba.
    Chleb bardzo nam zasmakował :))
    https://nieladmalutki.blogspot.com/2017/09/czarny-chleb-u-schyku-lata.html

  9. Wspaniały chleb. Nie tylko z przepisu ale i z wyglądu. Ale, faktycznie składniki i sam przepis zachęcają do upieczenia takiego chleba. Chętnie bym spróbowała 🙂
    Serdecznie Cię pozdrawiam 🙂

  10. Bardzo ciekawy skład tego chleba!

  11. Wygląda tak, że aż ślinka leci od samego patrzenia 🙂

  12. Piekny chlebek Amber! Ciekawa jestem bardzo jak smakuje…

  13. Kształt cudny. A chlebek bardzo mi smakował. Dziękuję:-) Nie ma mojego komentarza wczorajszego. Ciekawe gdzie go posłałam;-)

Skomentuj Konwalie w kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.