Chleb Hamelmana z dodatkiem czerstwego pieczywa. Wrześniowa Piekarnia

 

 

Wrześniowa Piekarnia pachniała mocno aromatem kawy i przypieczonym chlebem.
Ciepło pieczonego bochenka roznosiło się po całym domu i otulało miękką chmurką każdy zakamarek.
Oddzielała nas od wilgotnego powietrza za oknami.
Pokusiłam się o formowany bochenek i włożyłam ciasto do lodówki na całą noc. Leżakowanie w chłodzie pomaga uzyskać dobrą gęstość ciasta.
Wykorzystałam kromki żytniego chleba z poprzedniego domowego wypieku. Mocno palona kawa i kminek dopełniły reszty.
Chleb wyjątkowo przypadł nam do gustu. Aromatyczny i o wyraźnym smaku wystarczyło posmarować dobrym masłem lub domową konfiturą. Smakował przepysznie!

 

 

Chleb z dodatkiem czerstwego pieczywa – czarny chleb
na podstawie przepisu na czarny chleb Jeffreya Hamelmana z książki ,Chleb’

Zakwas
318 g mąki żytniej chlebowej typ 720
255 g wody
17 g dojrzały zakwas
Całość wymieszać i pozostawić w temp. pokojowej (ok 20-21 st.) na 14-16 godzin.

Namoczony czerstwy chleb
74 g czerstwego chleba*
23 g czarnej kawy mielonej
23 g oleju roślinnego
363 g gorącej wody
Mieszamy wszystkie składniki tak aby kawa się zaparzyła i pozostawiamy pod przykryciem na 14-16 godzin. Po tym czasie całość dobrze wymieszać aby nie było grudek.

*Czerstwy chleb:
Wg J.Hamelmana, jedną z wersji uzyskania czerstwego chleba jest pokrojenie chleba na kromki
i dopiekanie, na blasze, do uzyskania ciemnobrązowego koloru (uwaga aby nie spalić).
Do swojego chleba użyłam suchy ciemny chleb żytni na zakwasie.

Ciasto
227g mąki żytniej chlebowej typ 720
363 g mąki pszennej chlebowej  typ 850
17 g soli
5 g drożdży instant
573 g zakwasu
483 g namoczonego chleba

Mieszamy wszystkie składniki przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości. Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać łyżką. Ciasto jest bardzo klejące. Pozostawiamy je pod przykryciem na 30-45 minut – fermentacja wstępna.
Dzielimy ciasto na bochenki (lub przekładamy do keksówek).
Pomimo kleistości z ciasta da się uformować bochenki – mokre ręce poradzą sobie.
Uformowany chleb przenosimy do podłużnego koszyka wyłożonego ściereczką i obficie wysypaną mąką, wkładamy do foliowej torby i zamykamy w lodówce na całą noc. Przed pieczeniem wyjmujemy koszyk z chlebem, zdejmujemy folię i wyjmujemy chleb z koszyka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy go mąką i robimy nacięcia.
Pieczemy w temp. 240 st. przez 15 minut a następnie 30-35 minut w temp. 225 st. C.
Po wyjęciu z pieca studzimy chleb na kratce.

 

Dziękuję Wszystkim za wrześniowe pieczenie!
Chleb Hamelmana na blogach:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
nie-ład mAlutki
Notatki kulinarne
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
W poszukiwaniu SlowLife
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne

28 thoughts on “Chleb Hamelmana z dodatkiem czerstwego pieczywa. Wrześniowa Piekarnia

  1. Od dawna miałam ochotę na ten chleb, bardzo się cieszę, że udało nam się go upiec wspólnie.
    Twój bochenek ma piękny kształt!
    Dziękuję za wrześniowe chwile!

    • Post Author Amber

      Kamila,
      i ja! Ale zawsze tak jest, że w końcu taki chleb trafia do naszej Piekarni.
      Dziękuję za wspólne pieczenie.

  2. Bardzo ciekawą formę ma Twój chlebuś i pewnie jest niezwykle smaczny, podobnie do mojego: https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/09/czarny-chleb-we-wrzesniowej-piekarni.html

  3. Piękny bochenek udało Ci się upiec! Ciekawy przepis. Chleb bardzo smaczny i aromatyczny. Ja piekłem w foremce https://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2017/09/czarny-chleb-we-wrzesniowej-piekarni.html
    Pozdrawiam!

  4. Też upiekłam…
    Ale wpis i zdjęcia – dopiero jutro.

  5. Amber, Twój podłużny bochenek z nacięciami kusi do kolejnych wypieków tego chleba. Dziękuję i do kolejnego pieczenia.

    • Post Author Amber

      Guciu,
      zależało mi na takim bochenku. Udał się. Tylko lepiej wychodzi kiedy wyrasta w lodówce.
      Dziękuję i do następnego!

  6. Pięknie wyrósł Twój bochenek! Cieszę się, że upiekliśmy wspólnie taki wspaniały chleb. Pozdrawiam Aniu!
    Mój chleb: http://wposzukiwaniuslowlife.blogspot.com/2017/09/czarny-chleb-wrzesniowa-piekarnia.html

    • Post Author Amber

      Elu,
      dziękuję. Ten chleb był na mojej liście do upieczenia.
      Wspaniale, że mogliśmy upiec go razem!

  7. Wow, Aniu, cudnie uformowałaś ten bochenek. Szalenie mi się podoba.
    Chleb bardzo nam zasmakował :))
    https://nieladmalutki.blogspot.com/2017/09/czarny-chleb-u-schyku-lata.html

    • Post Author Amber

      Alucha,
      bardzo dziękuję. Udał się.
      Nam też smakował i szybko się skończył…

  8. Wspaniały chleb. Nie tylko z przepisu ale i z wyglądu. Ale, faktycznie składniki i sam przepis zachęcają do upieczenia takiego chleba. Chętnie bym spróbowała 🙂
    Serdecznie Cię pozdrawiam 🙂

    • Post Author Amber

      Dziękuję Krysiu!
      Chleb bardzo polecam. Jest wdzięczny w przygotowaniu i bardzo smaczny.

  9. Bardzo ciekawy skład tego chleba!

  10. Wygląda tak, że aż ślinka leci od samego patrzenia 🙂

  11. Piekny chlebek Amber! Ciekawa jestem bardzo jak smakuje…

  12. Kształt cudny. A chlebek bardzo mi smakował. Dziękuję:-) Nie ma mojego komentarza wczorajszego. Ciekawe gdzie go posłałam;-)

    • Post Author Amber

      Marzena, dziękuję. Chleb i nam bardzo smakował.

      Nie wiem gdzie jest Twój komentarz…W SPAMie nie ma!

Comments are closed.