Zakwas z otrębów pszennych Agaty Wojdy

 

Jest świetny do klasycznych zup, jak żur, ale też ciekawy jako dodatek do grzybowej, jarzynowej, kremów z warzyw korzeniowych, zabielanych flaków z kolendrą. Z takim zakwasem można też przygotować zupę z czerstwego chleba na zakwasie. ”

200 g otrębów pszennych
2 czubate łyżki mąki żytniej
5 gałązek świeżego lubczyku
1 główka czosnku w łupinie
1 łyżeczka soli niejodowanej
1,5 litra ciepłej, przegotowanej wody

W dużym słoju umieszczamy mąkę i otręby, przekrojony czosnek i lubczyk. Rozpuszczamy sól w wodzie, zalewamy całość i przykrywamy gazą lub bawełnianą szmatką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 48 godzin. Obserwujemy zapach i smak. Ukiszony zakwas powinien być kwaśny i przyjemnie aromatyczny. Gotowy przechowujemy w lodówce, a przed użyciem koniecznie zamieszajmy drewnianą łyżką.

* źródło – miesięcznik Zwierciadło, listopad 2024

14 thoughts on “Zakwas z otrębów pszennych Agaty Wojdy

  1. Zakwas z otrębów pszennych to dla mnie całkowita nowość, ale brzmi niesamowicie. Uwielbiam eksperymentować z różnymi rodzajami zakwasów, a ten wydaje się być idealny, aby nadać pieczywu nieco inny smak. Już nie mogę się doczekać, aby spróbować tego zakwasu. Dzięki za podzielenie się tym przepisem

  2. Kolejny zaskakujący dla mnie przepis na zakwas. Sama robię tylko zakwas do żurku białego z mąki żytniej I barszczu z buraków. Bardzo mnie zaintrygowałaś tym przepisem na zakwas z otrębów przennych. Koniecznie muszę wypróbować 🙂

  3. Świetny przepis na zakwas! Nigdy czegos takiego nie robilam…Na pewno wypróbuję, zwłaszcza do żuru 🙂

  4. Wygląda ciekawie, chętnie spróbuję, jesień to dla mnie czas na zupy 🙂

  5. Nabrałam niesamowitej ochoty na zupę z takim zakwasem. Niemal czuję ten cudowny aromat… Mmmm…..

  6. Przyda mi się taka baza do zup. Taki samodzielnie zrobiony zakwas zdecydowanie poprawi i jakość i smak podawanych dań.

  7. o proszę, a mi zakwas kojarzył się z wypiekami to jest chleb, bułka. Fakt z żurkiem na śwęta też, ale zaskoczyłaś mnie pomysłem by dodać do grzybowej

  8. Ooo, nie słyszałam o zakwasie z otrębów pszennych. Nic jednak straconego, dzięki tobie dowiedziałam się jak go robić i co to jest.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.