Wigilijna zupa.Migdałowa albo orszadowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej

 

DSC_0311
 

Dnia tego jednakowy może w Polsce był obiad,trzy zupy:migdałowa z rodzynkami,barszcz z uszkami,grzybowa ze śledziem.
Ze względu na dodatek drogich migdałów był to jednak specjał, który gościł na stołach ludzi zamożnych.
Chłopi jadali różne zbożowe kleiki, zupę z siemienia słodzoną miodem.

Julian Ursyn Niemcewicz Wigilia Bożego Narodzenia

 

DSC_0327
 

Zupa migdałowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej
przepis z książki 365 obiadów z 1858 roku

Funt migdałów słodkich*, 10 gorzkich, oparzyć, obrać z łupin, usiekać bardzo drobno, a następnie uwiercić w donicy, skarapiając wodą lub mlekiem, żeby olejku nie puściły. Wlać w tę masę dwie kwarty** gotowanej wody, wymieszać i przecisnąć przez serwetę lub gęste sito, miazgę jeszcze raz przetłuc, nalać trochę tego samego odwaru i jeszcze raz wycisnąć przez serwetę. Włożyć pół funta, nawet trzy ćwierci cukru miałkiego i wymieszać. Osobno zaś ugotować na sypko ryż na mleku, lub na wodzie. Jeżeli zupa ma być do suchego postu to z cukrem, cynamonem i rodzynkami bez pestek, włożyć w wazę i rozebrać zupą. Taka zupa może być podawana na ciepło lub na zimno. Prawdziwa migdałowa zupa czyli orszadowa, robi się zawsze na wodzie. Proporcja na 6 lub 8 osób.

*Funt 453,59237 grama
**Kwarta 946,352946 mililitra

 

DSC_0318
 

Słodka zupa migdałowa.
Wspaniałe zwieńczenie wigilijnego wieczoru.

 

Wpis powstał w ramach projektu pod patronatem ZT Kruszwica i portalu zPierwszegoTloczenia.pl i jest częścią elektronicznej książki kucharskiej Boże Narodzenie 2013.

 

40 thoughts on “Wigilijna zupa.Migdałowa albo orszadowa Lucyny Ćwierczakiewiczowej

  1. Chętnie spróbowałabym takiej zupy.
    U mnie w tym roku będzie grzybowa i z suszu owocowego,ta druga dawno nie gościła na naszym wigilijnym stole, pozdrawiam serdecznie.:)

    • Urszula, łatwo ją zrobić,więc zachęcam.
      Z suszu u nas jest tylko kompot.
      A w tym roku będzie jeszcze rosół z sandacza.
      Pozdrowienia!

  2. lubię czytać takie stare przepisy 🙂
    A na naszej wigilijnej kolacji zawsze dwie zupy – barszcz czerwony z uszkami i grzybowa

  3. super pomysł, nigdy takiej nie jadłam i chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

  4. Brzmi niesamowicie, jestem bardzo ciekawa smaku.

  5. Brzmi ciekawie 🙂 Pozdrawiam

  6. Już w tamtych czasach zajadali się wegańskimi potrawami.Zupka bardzo smakowita:)

  7. słyszałam o tej zupie ale nigdy nie jadłam, u mnie obowiązkowo jest barszcz z uszkami 🙂 pozdrawiam Aniu 🙂

  8. Taka zupa chodzi za mną już od dłuższego czasu.

  9. U nas zawsze tylko jedna zupa – barszcz z uszkami:-) Fajnie poczytać o innych tradycyjnych potrawach:-)

  10. Wspaniała! Nigdy jej nie jadłam jeszcze, więc wszystko przede mną, ale przepis mi się podoba. 🙂
    Pozdrowienia serdeczne Aniu:*

  11. Nigdy nie miałam okazji jeść zupy migdałowej, jestem ciekawa jej smaku,
    może zrobię na Nowy Rok?
    W posiadaniu mam książkę kucharską Monatowej ,grubo ponad stuletnie wydanie i w niej też jest przepis na zupę migdałową ,bardzo zbliżony.Czysta klasyka.
    Pozdrawiam Cę Aniu przedświątecznie.

    • Bożenko,
      nowy rok też będzie dobrym pretekstem do wykonania tej zupy.
      Książka Monatowej to reprint,który też posiadam.
      Jednak P.Lucyna Ć. to klasyczna kuchnia warszawska.
      Stąd mój sentyment.

  12. Już tak dawno miałam ja zrobić przy okazji świata, ale zawsze zapominałam. Zapisuje przepis i dodaje da zrobienia na już:)

  13. Jeszcze o takiej zupie nie słyszałam, ale zapowiada się przepysznie. Podoba mi się, że zamieściłaś oryginalny przepis 🙂

  14. I’ve been surfing online more than 3 hours these days, but
    I never found any fascinating article like yours. It is pretty
    worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you
    probably did, the net shall be a lot more useful than ever before.

  15. Aniu w życiu ie jadłam takiej zupy …. ale wygląda tak dostojnie i elegancko, że mimo iż już prawie po Świętach to ją poświątecznie zrobię:) …. tylko musze gorzkich migdałów poszukać:) buziaki Kochana

  16. I quite like looking through a post that will make people think.
    Also, thanks for allowing me to comment!

  17. Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
    I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform.
    I would be fantastic if you could point me in the direction
    of a good platform.

  18. Admiring the time and effort you put into your site and
    detailed information you offer. It’s good to come across a blog every once in a while that
    isn’t the same outdated rehashed material. Wonderful read!

    I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my
    Google account.

  19. Hi there would you mind stating which blog platform you’re
    using? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a
    tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
    The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
    P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

  20. Fine way of explaining, and good post to take
    facts about my presentation subject, which i am going to convey
    in institution of higher education.

  21. I do agree with all of the concepts you’ve introduced for your post.

    They’re really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too short for novices.
    May just you please prolong them a little from subsequent time?
    Thank you for the post.

  22. Quality articles or reviews is the key to attract the users
    to pay a quick visit the site, that’s what this site is providing.

  23. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an email.
    I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
    Either way, great blog and I look forward to
    seeing it develop over time.

  24. Superb post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject?
    I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more.

    Thanks!

  25. Very good info. Lucky me I recently found your site by accident
    (stumbleupon). I’ve saved as a favorite for later!

  26. I think this is one of the most vital info for me. And i am glad reading your
    article. But should remark on some general things, The web site style
    is great, the articles is really excellent : D. Good
    job, cheers

  27. Howdy very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Wonderful ..
    I will bookmark your website and take the feeds also? I am happy to seek out a lot
    of helpful info right here in the put up, we’d like work out extra strategies in this regard, thank you for sharing.
    . . . . .

  28. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think
    I would never understand. It seems too complex and very broad for me.
    I am looking forward for your next post, I’ll try to get the
    hang of it!

Skomentuj get more listens on soundcloud Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.