Udka kurczaka z figami w czerwonym winie.Podróż kulinarna do Grecji.

No i powędrowałam do Grecji.Tak na jeden dzień.Kulinarnie.Żeby posmakować nowe danie , nacieszyć się klimatem i oliwą .
A i sałatką grecką.Lubię odbywać smakowite podróże!

Udka kurczaka z figami w czerwonym winie
8 udek kurczaka
2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mielonej kolendry
szczypta pieprzu cayenne
1 1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/3 szklanki oliwy
2 średnie cebule,pokrojone w plastry
6 ząbków czosnku
2 liście laurowe
8 świeżych fig
300 ml czerwonego wytrawnego wina
szklanka bulionu z kurczaka
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżka wody
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1.Rozgrzej piekarnik do 180-190 s. C
2. Usuń z udek skórę.Obtocz każdy kawałek kurczaka w mieszance mąki i przypraw,strząśnij nadmiar panierki.Rozgrzej oliwę na patelni, smaż udka, obracając je,aż równomiernie zbrązowieją.Odsącz tłuszcz papierowym ręcznikiem i odłóż udka na półmisek.Na tę samą patelnie wrzuć cebulki i czosnek,smaż na małym ogniu.
3. Przełóż kurczaka do dużego naczynia żaroodpornego.dodaj liście laurowe,figi oraz bulion z kurczaka i wino.Piecz pod przykryciem 1 1/4 godz.
4. Wyjmij kurczaka, figi i liście laurowe. (liście wyrzuć).Płyn pozostały z pieczenia wylej na patelnię,dodaj skórkę cytrynową,sok oraz mieszaninę mąki kukurydzianej i wody.Gotuj, mieszając,aż sos zgęstnieje.
5. Przełóż kurczaka i figi z powrotem na patelnię, dokładnie wymieszaj i podgrzej.Posyp po wierzchu natka pietruszki.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia grecka.Tradycje Smaki Potrawy.

Potrawa ciekawa, aromatyczna,bardzo smaczna.
Dobrze się komponuje z sałatką grecką.

13 thoughts on “Udka kurczaka z figami w czerwonym winie.Podróż kulinarna do Grecji.

  1. pyszna to podróż
    lubię figi,ach

  2. Czasami dobrze powędrować w różne ciekawe miejsca…chociażby tylko z kuchni 😉

  3. Fajny pomysł na kurczaka. Przy takiej ilości przypraw musi być aromatyczny. Przepis zapisuję i zrobię to danie któregoś pieknego dnia :).

  4. Aniu! No to wiem, gdzie „przepadłaś” na cały dzień:) Bardzo ciekawy przepis, też dodaję do zakładki „Do zrobienia”:) Całusy!

  5. Grecją zapachniało! Pozdrawiam!

  6. Mmmm … Wypróbuję na pewno .Kocham Grecję i greckie klimaty , kulinarne również .
    serdeczności
    Edyta

  7. Pysznosci. Juz wiem co zrobie na niedzielny obiad. Dziekuje za inspiracje :))

  8. Asieja, dla mnie figi to wspaniały produkt w kuchgni.Też bardzo lubię.

    Arven,lubię wszelkie podróże…

    Italia,Anna-Maria,Majka,ciekawa jestem Waszej opinii.

    Paulina,Edyta, dobrze jest przypomnieć sobie greckie klimaty.Zwłaszcza kuchenne.

    Swrdeczności!

  9. Gdybym tylko miała świeże figi pod ręką… Najbardziej niepocieszona jestem, że są u nas praktycznie niedostępne, a te, które czasem spotyka się w marketach są okropnie małe, okropnie niedojrzałe i okropnie drogie. A zjadłabym takiego kurczaczka 🙂

  10. Komarko,tak mi przykro,bo danie jest wyjątkowe.Może tak nie wygląda,ale warto spróbować.Gdybym tylko mogła,to figi bym Ci dostarczyła…
    Ja kupuję w delikatesach Piotr i Paweł lub w Almie.Też nie zawsze są dorodne.Ale jak tylko się pojawiają piękne,kupuję i zaraz do kuchni!
    Pozdrawiam serdecznie.

  11. To musi być pycha! RObiłąm niedawno takie w białym winie, z przepisu A. Kręglickie i to był strzał w 10-tkę :)Bardzo dobra rzecz.

  12. pyszne musi być to danie!

  13. Aniu, przepisu A.Kreglickiej nie znam,ale ta wersja też jest wyjątkowa.

    Paula,dokładnie.

    Pozdrawiam!

Comments are closed.