Knekkebrød. Skandynawskie śniadanie i czerwcowa Piekarnia

2014-06-021
 

Knekkebrød.
Właściwie nie można go nie spróbować podróżując po Skandynawii.
Toteż nasza ,znajomość ‘sięga daleko wstecz.
Nie tak jednak głęboko,aby kupować go w IKEI.
Nie tak silnie,aby piec go w domu.
A jednak wiedziałam,że kiedyś nadejdzie ta chwila i sama wyjmę Knekkebrød z piekarnika.
Okazało się,że rozszedł się niespodziewanie szybko.
Jedno domowe śniadanie i reszta w prezencie.
I wiecie,że bedę go częściej piec?!
Knekkebrød jest idealny na wyjazdy,wycieczki i do chrupania między posiłkami.
Skomponowałam własną mieszankę ziaren,wyeliminowałam połowę mąki.
Wyszedł pyszny i bardzo fit.
Zapraszam do chrupania!

 

2014-06-06 17.19.55
 

Knekkebrød
moja wersja na podstawie przepisu od Marzeny

100 g mąki pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych
100 g otrębów owsianych
100 g otrębów żytnich
100 g nasion amaratntusa
100 g nasion słonecznika
100 g nasion lnu
100 g sezamu
100 g pestek dyni
3 łyżki nasion chia
2 łyżeczki soli
700 ml wody

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy dwie blachy papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.

 

2014-06-06 19.36.13
 

Skandynawskie śniadanie
Knekkebrød
Tatar z wędzonego łososia
Dżem z borówki skandynawskiej / Tyttebaermarmelade

 

2014-06-06 19.42.58
 

Tatar z wędzonego łososia z kaparami i lubczykiem
200 g  łososia wędzonego na zimno
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanego lubczyku
łyżka kaparów
szalotka posiekana
łyżeczka musztardy Dijon
łyżka soku z limonki
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy

Łososia drobno posiekać ostrym nożem.
Przełożyć do miski.
Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać.
Wstawić na pół godziny do lodówki,aby wszystkie smaki się połączyły.

 

2014-06-024
 

Knekkebrød na blogach:
Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Z miłości do słodkości

Dziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie.
To wspaniałe uczucie tworzyć taką listę piekących!

Kumkwat i piritto. Konfitura doskonała!

 

2014-02-026
 

To był deszczowy poranek na Sycylii.
Mieszkaliśmy kilkanaście kilometrów od Etny.
Właściciel pensjonatu miał piękny ogród.
Właściwie rosło w nim wszystko to, co chciałabym sama hodować w swoim ogrodzie.
Deszcz ustał, nad Etą od razu rozświetliło się niebo i jeszcze przed śniadaniem wyszłam na zwiedzanie tajemniczego ogrodu.
Ziemia mocno brunatna, jak to pod wulkanem.
Pulchna i tłusta.
W ogrodzie mnóstwo cytrusowych drzew: kumkwaty, grejpfruty, mandarynki i cytryny piritto.
Idealna kompozycja!
Z prawej od cytrusów warzywniak: cukinie, pomidory, papryki ,karczochy i fenkuł.
Krople deszczu na owocach i warzywach jeszcze bardziej podkreślały ich urodę.
A dostojna Etna była już całkiem widoczna.
Gospodarz przygotował nam śniadanie.
Doskonała kawa ze starej kafeterki, świeżo upieczone przez kucharkę bułeczki, miejscowe sery i konfitura z kumkwatu i piritto.
Coś niezapomnianego, absolutnie pysznego!

 

2014-02-23 11.56.35
 

 

2014-02-24 13.10.33
 

Kumkwatów poszukuję od tamtej pory każdego roku.
A smak owej konfitury odtwarzam nieustannie.
Cytryny piritto (mają słodkie albedo), były dotychczas niedostępne,ale szczęśliwym trafem udało się je zdobyć  z Sycylii.
Powstała konfitura doskonała!

Konfitura z kumkwatu z cytryną piritto

500g dojrzałych owoców kumkwatu
cytryna piritto
300 g cukru
litr źródlanej wody
szczypta soli
50 ml koniaku
kawałek gazy ze sznurkiem

Kumkwaty i cytrynę umyć.
Do garnka z grubym dnem wlać wodę, cytrynę pokrojoną w plastry i zagotować.
Nad miską pokroić kumkwaty na plasterki. Wszystkie pestki zachować, włożyć je w gazę i zawiązać sznurkiem.
Do wody z cytryną dodać plasterki kumkwatów i gazę z pestkami.
Zagotować.Przykryć garnek pokrywą i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce(ja wystawiam na taras).
Po tym czasie postawić garnek na płycie, zagotować wolno,dodać cukier i sól i gotować ok. godziny.
Przykryć garnek pokrywą i odstawić do chłodu na kolejną dobę.
Znowu zagotować wolno konfiturę. Wycisnąć gazę z pektyny do masy i wyjąć ją z garnka.
Dolać koniak i gotować bardzo wolno aż konfitura zacznie gęstnieć. Zrobić test na talerzyku.
Jeżeli wylana kropla nie rozlewa się tylko zachowuje kształt, konfitura jest gotowa.
Przełożyć ją do wyparzonych słoiczków, a z garnka dokładnie wybrać resztki.
Z tej ilości składników otrzymałam dwa słoiczki konfitury po 250 g plus jeszcze połowę jednego słoika.

 

2014-02-23 12.27.48