Knekkebrød.
Właściwie nie można go nie spróbować podróżując po Skandynawii.
Toteż nasza ,znajomość ‘sięga daleko wstecz.
Nie tak jednak głęboko,aby kupować go w IKEI.
Nie tak silnie,aby piec go w domu.
A jednak wiedziałam,że kiedyś nadejdzie ta chwila i sama wyjmę Knekkebrød z piekarnika.
Okazało się,że rozszedł się niespodziewanie szybko.
Jedno domowe śniadanie i reszta w prezencie.
I wiecie,że bedę go częściej piec?!
Knekkebrød jest idealny na wyjazdy,wycieczki i do chrupania między posiłkami.
Skomponowałam własną mieszankę ziaren,wyeliminowałam połowę mąki.
Wyszedł pyszny i bardzo fit.
Zapraszam do chrupania!
Knekkebrød
moja wersja na podstawie przepisu od Marzeny
100 g mąki pełnoziarnistej
100 g płatków owsianych
100 g otrębów owsianych
100 g otrębów żytnich
100 g nasion amaratntusa
100 g nasion słonecznika
100 g nasion lnu
100 g sezamu
100 g pestek dyni
3 łyżki nasion chia
2 łyżeczki soli
700 ml wody
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut.
Wykładamy dwie blachy papierem i rozsmarowujemy ciasto cieniutko równą warstwą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150 stopni z termoobiegiem na 10 minut.
Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na prostokąty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30-40 minut.
Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
Najlepiej przechowywać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką.
Skandynawskie śniadanie
Knekkebrød
Tatar z wędzonego łososia
Dżem z borówki skandynawskiej / Tyttebaermarmelade
Tatar z wędzonego łososia z kaparami i lubczykiem
200 g łososia wędzonego na zimno
łyżka posiekanego koperku
łyżka posiekanego lubczyku
łyżka kaparów
szalotka posiekana
łyżeczka musztardy Dijon
łyżka soku z limonki
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy
Łososia drobno posiekać ostrym nożem.
Przełożyć do miski.
Dodać pozostałe składniki i lekko wymieszać.
Wstawić na pół godziny do lodówki,aby wszystkie smaki się połączyły.
Knekkebrød na blogach:
Bajkorada
Dzieje kuchennej Wiewióry
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka,weka i kajzerka
Healthy Craving
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Magnolia-rozmaryn
Moje domowe kucharzenie
Moje małe czarowanie
Nieład Malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Red and Pale
Ruskie raz!
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife
W sezonie
Zacisze kuchenne
Z miłości do słodkości
Dziękuję Wam bardzo za wspólne pieczenie.
To wspaniałe uczucie tworzyć taką listę piekących!