Soczysty stek wołowy to mięso doceniane zarówno wśród koneserów tego mięsa, ale także osób, które rzadziej jadają wołowinę. Od czego zacząć, aby cieszyć się doskonałym smakiem?
Podstawą jest dobór mięsa. Wybierz je, tak jak ja od renomowanego polskiego producenta z Mazowsza CHOBOT MEAT Jan Ludwiniak.
Jestem fanką steków z polędwicy wołowej i zapraszam Cię na moją letnią wersję steka z sezonowym bobem i puree z młodych ziemniaków.
Mój wybór padł na steki z patelni i odpowiednie kawałki polędwicy o grubości wynoszącej od 2 – 2,5 cm i wadze 160-165 g, zostały przygotowane przez sklep steki.pl.
Przygotowanie steków z polędwicy wołowej
* wyjmij stek z lodówki na minimum 30 minut przed smażeniem, ponieważ mięso przed obróbką termiczną powinno mieć temperaturę pokojową.
* rozgrzej patelnię (u mnie żeliwna) do bardzo wysokiej temperatury, aż zacznie się unosić nad nią dym. Włącz okap.
* połóż stek na patelni i usmaż go równo z obu stron, po 2-3 minuty z każdej strony. Jeżeli lubisz bardziej wysmażone, 3-4 minuty na każdą stronę.
* pod koniec smażenia zmniejsz ogień i dodaj kawałek masła ( może być też czosnek i świeżego rozmaryn).
* zdejmij gotowy stek z patelni i zostaw aby odpoczął na przykład na drewnianej desce do krojenia przez kilka minut. Stek będzie miękki i rozkład temperatury w mięsie równomierny.
* kiedy stek odpocznie, możesz oprószyć go solą.
* ważne jest przy przyrządzaniu steka, aby go nie przeciągnąć na patelni zbyt długo. Taki stek będzie wysuszony i pozbawiony smaku i tekstury.
Kiedy stek odpoczywa, zrób sos z brandy
4 łyżki brandy
4 łyżki śmietanki kremowej 30% lub 36%
1/2 łyżeczki musztardy dijon
Na patelnię po stekach wlej brandy i łopatką zeskrob wszystko co pozostało na dnie. Podgrzewaj, aż płyn zredukuje się o połowę. Wlej śmietankę i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Wtedy odstaw patelnię z ognia, dodaj gładką musztardę dijon i dopraw odrobiną soli i pieprzu.
Moja propozycja podania steku z polędwicy wołowej:
* puree z młodych ziemniaków
* młody bób z czosnkiem i anchovies
* sos z brandy
* masło ziołowe
Wpis powstał we współpracy ze sklepem Steki.pl. Firma nie mrozi mięsa. Opracowano specjalną metodę transportowania wołowiny, która pozwala dostarczyć przesyłkę bez narażania steków wołowych na jakąkolwiek utratę walorów smakowych. Każdy stek pakowany jest próżniowo, co ułatwia wykorzystanie mięsa w dogodnej ilości oraz zamrożenie w oryginalnym opakowaniu. Sklep propaguje zasadę mówiącą o tym, że lepiej zamówić mniej lub zamrozić nadwyżki, niż marnować żywność.