Ryby, raki i szparagi. Smaki Wisły. Cztery Pory Roku

Smaki Wisły, Cztery Pory Roku to prospołeczny i edukacyjny projekt skierowany do blogerów i mediów kulinarnych oraz szefów kuchni. Swoim zasięgiem obejmuje całą Polskę. Program ma charakter interdyscyplinarny – łączy historyczne receptury ze współczesnymi trendami kulinarnymi, a nowe technologie z historią miejsca. Przyjęta forma działań umożliwia stworzenie projektu niczym nieskrępowanego i twórczego.
W ramach programu Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie udostępnia część ogrodu, którą uczestnicy obsadzili wybranymi sadzonkami roślin. Z nich właśnie korzystamy podczas projektowych warsztatów. Zaplanowano osiem spotkań.

Każde spotkanie odbywa się według planu: wykłady merytoryczne (prowadzone przez pracowników Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz zaproszonych do projektu specjalistów) oraz warsztaty kulinarne prowadzone przez wilanowskiego szefa kuchni Macieja Nowickiego ( przy wsparciu Norberta Sokołowskiego).

Koordynacją tematyczną i komunikacyjną projektu zajmują się: Julita Strzałkowska – Wrząca kuchnia, Anna Kosterna-Kaczmarek – Czosnek w Pomidorach i Piotr Zwierzchowski.

Ostatnie spotkanie, które odbyło się 12 maja, częściowo odbywało się w ogrodzie, gdzie sadziliśmy warzywa i zioła. Wysłuchaliśmy ciekawego wykładu „Allelopatia i naturalne metody ochrony roślin” i rekonstruowaliśmy stare przepisy w ramach tematu: Raby, raki i szparagi pod wodzą szefa kuchni w Pałacu Wilanowskim – Macieja Nowaka.
To był cudowny czas!

 

jpg”>
 

Harmonogram kolejnych spotkań

21 czerwca 2017
praca w ogrodzie | zbierzemy pierwsze plony
wykład | „Historia ziemniaczanej bulwy”
warsztaty | „Staropolski surwiwal czy wiślane frykasy?”
piknik | nad zatoką parku wilanowskim zjemy dania przygotowane podczas warsztatów

8 września 2017
wykład + warsztaty pszczelarskie | „Cud miód – miodobranie”
praca w ogrodzie | zbierzemy plony
warsztaty | „Tatarskie ziele w cukrze”

29 września 2017
spacer po ogrodzie | „Ornitolog nad wodą”
spacer po ogrodzie | „Rola Wisły w transporcie płodów rolnych”
praca w ogrodzie | zbierzemy plony
warsztaty | „Jesień – ptactwo wodne”

17 listopada 2017
praca w ogrodzie | zbierzemy ostatnie plony
wykład | „Woda na młyn – zabudowa folwarczna”
warsztaty | „Mąki, krupy i warzywa okopowe”

9 grudnia 2017
wykład | „Kuchnia humoralna”
wykład | „Apteczka”
bankiet dla uczestników projektu

 

12 thoughts on “Ryby, raki i szparagi. Smaki Wisły. Cztery Pory Roku

  1. Bardzo fajne spotkanie i super relacja 🙂

  2. Ciekawa inicjatywa

  3. Pyszne spotkanie 🙂 Pozdrawiam

  4. Same wspaniałości! 🙂

  5. Nie miałam pojęcia o takiej inicjatywie. Potrawy wyglądają cudnie!:)

    • Post Author Amber

      Anita,
      to bardzo ciekawy projekt, a jedzenie, które powstaje podczas warsztatów jest wyjątkowe.

Comments are closed.