Pierogi z łososiem, kaszą jaglaną i koprem

 

Co u Was dziś na obiad? U mnie właśnie wskoczyły na półmisek świeżutkie pierogi z łososiem, kaszą jaglaną i koperkiem.  Wspaniałe danie na lekki obiad czy kolację. Polane masłem i podane z dodatkiem świeżego kopru są wyjątkowym, komfortowym posiłkiem. Lekkie, zdrowe i jednocześnie zaspokajające oczekiwania wytrawnych smakoszy.

Ciasto
na ok. 50 pierogów
przepis podobno z 1910 roku !
500 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
1 małe jajko
2 żółtka jaj
50 g miękkiego masła
szczypta soli

 

 

Farsz
200 g ugotowanej kaszy jaglanej
200 g upieczonego łososia
3 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 pęczka świeżego kopru
skórka otarta z połowy ekologicznej cytryny
sól morska i pieprz do smaku

masło i świeży koper do podania

Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól, masło, jajko i żółtka. Wlej ciepłą wodę i wyrabiaj chwilę ciasto – ręcznie lub za pomocą miksera. Powinno być miękkie i elastyczne. Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut. ( po odpoczynku ciasto  będzie plastyczne)

Przygotuj farsz
Kaszę przełóż do sporej miski, dodaj podzielonego na kawałki łososia, posiekany koperek, otartą skórkę cytrynową i olej. Wymieszaj i dopraw solą i pierzem. Farsz powinien mieć wyrazisty smak.

 

 

Teraz odwiń ciasto z folii i podziel na trzy części. Dwie odłóż na bok i przykryj aby nie wysychały. Jedną część rozwałkuj na bardzo cienki placek. Wycinaj kółka lub kwadraty. Na środek każdego nakładaj farsz, składaj na pół i sklejaj boki. Pierogi układaj na blacie lub ściereczce oprószonej mąką i przykrywaj.

Do garnka z osoloną wrzącą wodą, wkładaj partiami pierogi i wyjmuj je łyżką cedzakową po 2-3 minutach od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię. Układaj na półmisku. W ten sposób ugotuj wszystkie pierogi. Podawaj polane masłem z koprem i świeżo mielonym pieprzem.

 

12 thoughts on “Pierogi z łososiem, kaszą jaglaną i koprem

  1. Nawet bym nie pomyślała, by zrobić taki farsz, ale to brzmi tak dobrze, ze chyba spróbuję.

  2. Połączenie tych smaków jest niesztampowe, a z tego powodu miłośnicy nowych smaków tym chętniej się na nie skuszą.

  3. Aniu możesz pierogarnie otwierać tyle masz tych przepisów na pierogi i co jeden to lepszy 🙂 te wyglądają obłedne i z chęcią bym takie zjadała nawet teraz 🙂

  4. Z kaszą jeszcze pierogów nie jadłam. Chętnie spróbuję kiedyś ten przepis, tym bardziej, że uwielbiam z kapustą i grzybami, ale moi domownicy nie cierpią grzybów. Więc jak z kaszą zrobię, to może im też zasmakuje.

  5. Ten przepis bardzo mnie zaciekawił. To połączenie smaków musi być rewelacyjne.

  6. Wyglądają pysznie, trochę pracy, ale przy okazji spróbuję 🙂

Skomentuj KonfabulaPL Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.