Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką

 

Pyszne pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką. Dla miłośników pierogowych smaków i fanów wątróbki. Pełne aromatycznych nut, sycące i po prostu pyszne. Najbardziej lubimy je prosto z garnka, posypane szczypiorkiem i polane stopionym masłem. Można je także jeść podsmażone na maśle klarowanym z karmelizowaną cebulą. Obie wersje są znakomite.

ok. 40 małych pierogów
ciasto
300 g mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli

farsz
200 g wątróbki drobiowej
200 g kaszy gryczanej – u mnie palona
2 cebule
sól, pieprz, suszony majeranek
olej rzepakowy
mleko do namoczenia wątróbki

 

 

Kaszę ugotuj al dente. Wątróbkę oczyść z błon i zalej mlekiem. Odstaw na 30 minut. Potem wypłucz, osusz na papierze kuchennym. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej olej, połóż wątróbkę i cebulę i podsmaż ze wszystkich stron. Wątróbkę posiekaj drobno na desce i włóż z powrotem na patelnię. Posyp solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj kaszę i wymieszaj. Spróbuj – farsz powinien być wyrazisty. Ewentualnie jeszcze go dopraw.

Podgrzej mleko do 60-70 st. C. Wymieszaj z mąką i solą, wyrób gładkie ciasto. Możesz je zrobić za pomocą robota. Podziel ciasto na porcje. Bierz po jednej porcji (resztę przykrywaj ścierką kuchenną, aby nie wysychało), cienko wałkuj na blacie lekko oprószonym mąką. Wykrawaj koła, kładź na środek każdego porcję farszu i zlepiaj brzegi ciasta. Układaj gotowe pierogi na ścierce lekko posypanej mąką.
Gotuj porcjami w osolonym wrzątku ok. 4 – 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawaj od razu okraszone cebulą, szczypiorkiem, masłem. Możesz też podsmażyć je na patelni na maśle klarowanym.

14 thoughts on “Pierogi z kaszą gryczaną i wątróbką

  1. to połączenie spodobałoby się mojemu mężowi, ja nie jestem fanką wątróbki

    • Marysiu, no właśnie w tych pierogach wątróbka fajnie się łączy i stanowi główny smak.
      Przepysznie!

  2. Lubię jeść pierogi w wersji na słodko, ale ta też na pewno znajdzie swoich odbiorców.

  3. Uwielbiam pierogi w każdej postaci! Z kaszą gryczaną są doskonałe!

  4. Takich jeszcze nie jadłam, wątróbke lubie, ale czy w pierogach.. 🙂 no ale pierogi prezentują się bardzo ładnie.

  5. Dzięki za taką inspirację! Zrobię mężowi przy najbliższej okazji!

  6. Ostatnio jadłam coś podobnego i było świetne, chętnie przetestuję przepis.

  7. Wątróbka jest zdowa, ale nei przepadam za ni więc rzadko jadam, do kaszy gryczanej super!

Skomentuj czerwonafilizanka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.