Piękno w smaku. Warsztaty kulinarne z Jakością QAFP

 

QAFP
 

Jakość QAFP to system Gwarantowanej Jakości Żywności stworzony przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Jego celem jest tworzenie produktu najwyzszej jakości w całkowicie kontrolowanym procesie od hodowli po pakowanie gotowego mięsa. System obejmuje obecnie mięso wieprzowe, drobiowe oraz wędliny, ale w przyszłości twórcy chcą poszerzyć jego zakres o  inne produkty – pieczywo i miody. Wszystkie informacje znajdują się na stronie  Jakości QAFP oraz na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dla poszukujacych mięsa i wędlin dobrej jakości niezwykle ważne jest pochodzenie i proces pozyskiwania mięsa.
Należy pamiętać, że certyfikat QAFP otrzymują poszczególne produkty, a nie całe zakłady produkcyjne.
W sklepach poszukujmy więc mięsa i wędlin z charakterystycznym logo na opakowaniach.

DSC_0141
 

Jak wydobyć Piękno w smaku to temat warsztatów kulinarno – fotograficznych z Jakością QAFP, w których uczestniczyłam w ostatni dzień stycznia.
Część kulinarną prowadził szef kuchni w Hotelu Vellness Pro-Vita w Kołobrzegu Daniel Olasa, a Joanna van Fenema starała się podpowiedzieć, jak na zdjęciach pokazać piękno i smak naszych potraw.
Całość spotkania prowadził i razem ze wszystkimi w warsztatach czynnie uczestniczył Olivier Janiak.

 

DSC_0138-001
 

Miałam okazję wspólnie ze wszystkimi przygotować:
* polędwiczki zapiekane z ziołowym masłem z truflowymi ziemniakami i pieczoną marchewką
* schab sous vide z puree z groszku, puree z marchewki i kruszonkę z selera i ziemniaków (hit warsztatów!), na zdjęciu poniżej
* gulasz wieprzowy z kolorowymi paprykami podany z kaszą jaglaną z owocami, i smażonymi marchewką i skorzonerą
Niektórzy z nas wykonali kanapeczki z certyfikowanymi wędlinami QAFP.
Dziękuję Organizatorom za szczególną atmosferę podczas warsztatów i inspirującą część praktyczną.

 
Polędwiczki

14 thoughts on “Piękno w smaku. Warsztaty kulinarne z Jakością QAFP

  1. Niewiele brakowało, a byłybyśmy się spotkały na warsztatach, byłam druga na liście rezerwowej, zabrakło mi szczęścia…z przyjemnością przeczytałam Twoją relację , innych uczestników też.
    Pozdrawiam.

  2. Aniu, ale miałaś fajnie! Szkoda, że nic nie wiedziałam o takich warsztatach. Z chęcią bym w nich uczestniczyła 🙂 Miło poczytać Twoją relację i popatrzeć na fotki.

  3. Uczestnictwo w takich warsztatach musi być nie lada przeżyciem 🙂 Piękne zdjęcia!

  4. Schabik wygląda kusząco 🙂 ta kruszonka mnie intryguje 😀

    • Natalio,
      to danie było pyszne!
      Niestety szef kuchni nie przygotował przepisów i cały czas na nie czekam…

  5. No cóż tylko pozazdrościć udziału w spotkaniu:-)

  6. To musiały być bardzo smakowite warsztaty Aniu:)

  7. ..a dla mnie niestety zabrakło miejsca na to spotkanie. Pewnie było bardzo ciekawie, pozdrawiam 🙂

    • Urszula, chyba zabrakło dla wielu…
      Jak to na warsztatach, miejsc mało, chętnych dużo.
      Było super.
      Pozdrawiam Cię.

Odpowiedz na „kasiacAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską, zamieszkałą ul. Niezapominajki 1/1 05-500 Nowa Iwiczna w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.