
Pierwsze dni maja…
Mało ciepłych słonecznych muśnięć,zbyt krótkie tarasowe chwile.
Sweter,puchowa kamizelka i apaszka to mój niezbędnik.
Spacery przy tężniach.
Spadająca tam woda odmierza utracony czas jak klepsydra.
Wiewiórki tańczące pod dębami.
Zimne bzy i skulone tulipany.
Poszukiwanie zaginionych historii, wspomnień,przyjaciół.
Pamiętniki ułożone jeden przy drugim.
Wiejska ścieżka prowadząca nas donikąd…
W mojej dłoni mała dłoń,ufna i ciepła.
Jej oczy potrafią dostrzec każdy szczegół, a ja podziawiam dziecięcą wnikliwość.
Przytulone bociany na gnieździe prawie pod niebem.
Wiosenne łąki pełne złotego mniszka i młodego szczawiu.
Nasz wiejski dom z ogromnym kasztanem.
Sad cały w kwiatach. Zapamiętałam każdy detal.
Pozwoliłam,aby zamieszkał tam ktoś obcy. Wiejski pies odszedł,beze mnie…
Pamiętam Jej narodziny,biało czarnej kulki.
Kilkanaście wspólnych lat.Cała historia.
Powrót do domu z mnóstwem zieleni.
Z rana lotnisko.Skomplikowany organizm maszyn i ludzi.
Zanim dotrę do celu,J.wyląduje w H.
W kuchni jednoosobowe szparagi i łosoś w nori.
Odmienne stany świadomości…

Szparagi i łosoś w nori z majonezem wasabi
Pęczek zielonych szparagów
łyżka oleju sezamowego
łyżka oleju ryżowego
sól i pieprz Szpargi złamać w połowie .
Na patelnię wylać olej,rozgrzać i wrzucić szparagi.
Podsmażyć z obu stron.Posypać solą i świeżo mielonym pieprzem.
Łosoś w nori
100 g dzikiego łososia
płaty nori
2 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
łyżka oleju ryżowego
ziarna sezamu
limonka do podania
Łososia oddzielić od skóry i pokroić w grube paski.
Zalać sosem sojowym i odstawić na 10 minut.
Nori przez chwilę namoczyć i ułożyć na desce.
Zawijać w nie paski łososia i obtaczać w sezamie.
Smażyć na rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony.
Pokroić ostrym nożem na mniejsze kawałki.
Majonez wasabi
100 g majonezu
10 g pasty wasabi
Połączyć majonez z wasabi na jednolity krem.
Na półmisek wyłożyć szparagi,ułożyć na nich łososia w nori.
Podać z limonką i majonezem wasabi.
