L’Arc Varsovie

 

IMG_7868_smallsize_nonwatermarked-2
 

IMG_7844_smallsize_nonwatermarked
 

Restauracja L’Arc Varsovie istnieje trzy lata na kulinarnej mapie Warszawy.
Eleganckie wnętrze i niewielka ilość stolików zachęcają do wejścia.
Można czuć się tutaj kameralnie i swobodnie.
Obsługa dyskretna i przyjazna.
Właściciel lokalu jest Francuzem,od wielu lat mieszka w stolicy.
Restauracja jest znana z ryb i owoców morza.
Ma własne homarium i ostrygarium.
Właściciel sprowadza owoce morza na użytek reatauracyjnej kuchni.
Lokal jest dobrze usytuowany w centrum miasta i pozwala na dogodny dojazd i dotarcie stąd w każde miejsce.
Zostałam zaproszona na menu degustacyjne w wykonaniu szefa kuchni Bartosza Musiała i Jego Zespołu.

Menu degustacyjne

 

IMG_7980_smallsize_nonwatermarked
 

boczek/przegrzebek/mus z papierówk
Udane połączenie mięsa,owoców morza i jabłka.

 

IMG_7980_smallsize_nonwatermarked
 

IMG_8047_smallsize_nonwatermarked
 

sorbet cytrusowy z miodem gryczanym i ginem
Na oczach gości zaprezentowano przygotowanie sorbetu za pomocą ciekłego azotu.
Smak zachwycający.

 

IMG_8094_smallsize_nonwatermarked
 

Ostryga japońska podana w towarzystwie wodorostów
Dla mnie idealna. Pełna aromatów morza i cytrusów.

 

IMG_8103_smallsize_nonwatermarked
 

Mus z homara/burger brioch z homarem
Smak musu i mięsa homara doskonały.
Szkoda,że było go o wiele za mało w stosunku do bułki…

 

DSC_0221
 

Polędwiczka z dzika/puree z dyni/sos jałowcowy z porto/rosti ziemniaczane/grzyby
Mięso przygotowane metodą sous vide.Delikatne,idealnie soczyste.
Smakowicie komponowało się z jesiennymi dodatkami.

 

DSC_0222-001
 

Dorsz glazurowany w jous z pieczonego kurczaka/mule z grzybami/piana z topinamburu/szparagi morskie
Fantastyczna kompozycja składników i smaków!

 

DSC_0223
 

Parfait drożdżowy/sos jabłkowy z goździkami/kruszonka z palonym masłem/brioch w karmelu
Deser śmiały. Bardzo w moim guście.

 

DSC_0206
 

W trakcie spotkania podano szampan Moet& Chandon oraz wino sauvignon blanc Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Marlborough 2013.
Dziękuję za niecodzienną gościnę Właścicielowi i całej Załodze L’Arc  Varsovie.
Za stronę organizacyjną i zaproszenie Espr Public Relations.

 

Pomidorowa sałatka doskonała. Co lubię jesienią…

2014-09-052
 

Lubię słońce wychodzące znad sąsiednich dachów.
Lubię jak przegląda się w moich oknach i delikatnie łaskocze oczy.
Lubię kiedy tańczy na czerwonych liściach winobluszczu.
Lubię kiedy moje yorki kładą się na tarasowych deskach tam,gdzie świeci najbardziej.
Lubię ich włosy skąpane w ciepłym świetle.
Lubię dynie dojrzewające w słonecznym blasku.
Mają taki słodki smak.
Lubię wrzosy wyciągające się w stronę życiodajnych promieni.
I zioła wypełniające całą donicę,niosące aromaty na pokoje dzięki słonecznemu ciepłu.
Lubię liście brzozy nabierające coraz więcej złota.
Lubię koszyk pomidorów kąpiących się od kilku dni w bezcennym blasku.
Lubię pomidorową sałatkę.Doskonałą!

 

2014-09-09 13.22.13
 

Pomidorowa sałatka

pomidory różnych kolorów
rukola
oliwa z pierwszego tłoczenia
ocet z wina Muscatel w sprayu
sól morska i świeżo mielony pieprz

Rukolę i pokrojone pomidory układam na talerzu.
Polewam najlepszą oliwą,doprawiam solą,pieprzem i spryskuję octem balsamicznym z wina Muscatel.

A co Wy najbardziej lubicie jesienią?