Kukurydza. Złote kolby na grillu i w sałatce. Sezonowo od A do M

 

DSC_0402-001
 

Podróżując w weekend do Przyjaciółki, mijałam kilka dużych pól z kukurydzą.
Wszędzie odbywały się jej zbiory.
Wysokie rośliny kombajny kładły na ziemi, żeby zebrać same kolby.
A wracając,widziałm już tylko gołe pola i ani śladu kukurydzianych upraw.
Pomyślałam,że to najlepszy czas na dobrą kukurydzę w kuchni.
W dzieciństwie z kolby kukurydzy robiłyśmy z Przyjaciółką kukiełki.
Włosy kokurydzy zaplatałyśmy w  warkocze i wiązałyśmy kitki.
Wyjadałyśmy też na surowo złociste słodkie ziarna.
A w domu jadało się kukurydzę gotowaną i podaną z masłem i solą.
Szukając kolb kukurydzy do naszego spotkania kulinarnego z Magdą,myślałam o kolorowych.
Moje poszukiwania jednak zakończyły się zupełną klęską.
Niestety,łatwo jest kupić w Polsce jedynie kolby z żółtymi ziarnami.
I tak stanęło na złocistych barwach.

 

DSC_0406
 

Grillowane kolby kukurydzy z masłem z chili,miętą i limonką
z książki Katie Quinn Davies What Katie Ate

4 kolby kukurydzy w łupinach
kliny z limonek do podania

Masło z chili,miętą i limonką
3 łyżki masła (niesolonego) rozmiękczonego
1 łyżka świeżych liści mięty, drobno posiekanych
1 łyżeczka świeżej kolendry, drobno posiekanej
sok z 1 limonki
1 łyżeczka suszonych płatków chili (dałam świeżą)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Zanurz kolby kukurydzy w misce z wodą na 10 minut (dzięki temu podczas grillowania łupiny się nie przypalą).
W tym czasie rozgrzej grill lub patelnię do grillowania do średniej mocy. Ułóż kolby i piecz je 30 minut,przewracając od czasu do czasu. Następnie zdejmij je i pozwól im lekko przestygnąć, a potem obierz z łupin i włosków.
Gdy kukurydza się piecze, przygotuj masło.
Wszystkie składniki umieść w niewielkiej misce i dobrze wymieszaj, następnie wstaw do lodówki na 10 minut.
Podawaj kolby kukurydzy z rozsmarowaną na nich sporą porcją masła. Obok ułóż limonkowe kliny.
Resztę masła podaj w oddzielnym naczyniu.

 

DSC_0415
 

Sałatka z grillowanej kukurydzy,krewetek,masła z chili i awokado
inspiracja przepisem Matta Wilkinsona z książki Ulubione warzywa pana Wilkinsona

2 kolby grillowanej jak wyżej kukurydzy
10 surowych krewetek
1 łyżka masła z chili z przepisu wyżej
2 dymki pokrojone
2 łyżki mięty drobno pokrojone
1 łyżka listków kolendry
dojrzałe awokado,pokrojone na kawałki i skropione sokiem z limonki
sól morska
limonka do podania

Zgrillowane kolby kukurydzy posmarować masłem z chili i owinąć w folię aby nie ostygły.
Patelnię grillową rozgrzać i smażyć na niej obrane krewetki po 2 minuty z każdej strony.
Ziarna kukurydzy oddzielić nożem od pnia,dodać krewetki,awokado,dymkę,kolendrę i miętę .
Posypać solą morską i podać z limonką.

 

Kilka uwag jak traktować kukurydzę.
* kupować tylko w zielonych łupinach,które chronią ziarna przed utratą wilgoci
*przechowywać w lodówce
* grillować w łupinie
* gotować w nie posolonej wodzie, bo inaczej będzie twarda
* czas gotowania – maksymalnie pięć minut ,bo ziarna stracą słodycz
* podawać ciepłą, ponieważ wtedy ma najlepszy smak

Chleb kaszubski na podmłodzie.World Bread Day 2014!

DSC_0447-001

W dzieciństwie często chodziłam z Dziadkiem za rękę na łąki i pola.
Były to niezwykłe lekcje przyrody i życia.
Tak mocno wryły się w moją pamięć,że często Jego słowa same cisną się na usta .
Pamiętam,jak powiedział kiedyś o łanie zboża: Jak pięknie rośnie chleb!
Potem będzie z tych kłosów mąka,dodamy do niej wodę i zaczyn i wyciągniemy z pieca chleb,który nas nakarmi.
I zadziwił mnie wtedy,że tak mało potrzeba aby powstał pyszny bochenek.
Dzisiaj sama piekę chleby i uwielbiam to .
Kocham karmić swoim chlebem,darować go innym i cieszyć się wspólnym pieczeniem.
Dziękuję wszystkim,którzy co miesiąc dołączają do Piekarni i lubią dzielić razem te magiczne chwile.
Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba.
Wspaniale,że jednym i tym samym chlebem.
Podzielmy się tym świętem i naszym chlebem z całym światem!

DSC_0458-001

World Bread Day 2014 świętujemy chlebem z bloga Marcina Grahamka,weka i kajzerka.

 

Kaszubski chleb na podmłodzie
(przepis cytuję za Marcinem)
podmłoda:
250 g mąki żytniej chlebowej
250 g letniej wody
12 g świeżych drożdży
Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.

Składniki (na chleb a 800 g):
cała podmłoda
250 g mąki pszennej typu 550
50 g letniej wody
8 g soli
30 g mleka w proszku
15 g roztopionego smalcu
mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka

Przygotowanie chleba:
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu.  Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Moje uwagi do przepisu:

*piekłam z połowy porcji na kamieniu

*dodałam połowę mąki żytniej nie bielonej

* dodałam smalec gęsi

*chleb kroiłam na drugi dzień po upieczeniu

DSC_0452-001

Kaszubski chleb na podmłodzie na blogach:

Akacjowy blog
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Healthy craving
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity

Leśny Zakątek

Moje kucharzenie

Nieład malutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slow life
W sezonie
Zacisze kuchenne
Zapach chleba