Faworki z Najnowszej kuchni wytwornej i gospodarskiej – 1904r. Zima nie dla Muminków…

DSC_0624-001
 

Nad doliną ropzościerał się szary półmrok. Ale teraz dolina nie była zielona, tylko biała. Wszystko, co się kiedyś ruszało, zrobiło się nieruchome. Wszelkie żywe dźwięki zamilkły. Wszystko, co było kanciaste, stało się okrągłe.
-To jest śnieg – szepnął Muminek. – Słyszałem o tym od Mamy, to nazywa się śnieg.
Popatrzył na karzak jaśminu, ktory był bezwładną plątaniną nagich gałęzi, i pomyślał przerażony:,, Umarł. Cały świat umarł, kiedy spałem. Ten świat należy do kogoś innego, kogo nie znam. Może do Buki. I nie został zrobiony po to, aby żyły w nim Muminki.

Tove Jansson Zima Muminków

 

DSC_0628
 

Faworki
przepis z książki Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska, 1904r.

Do funta* mąki wbić 4 całe jaja, dodać 4 łuty** świeżego surowego masła, 4 łuty pudru, filiżankę śmietany lub śmietanki i kieliszek araku. Ciasto dobrze wyrobić, rozwałkować jak najcieniej i krajać długie na 3 cale szerokie kawałki, które rozcinać kółkiem wzdłuż przez środek; jeden koniec ciasta przewlec przez rozcięcie, następnie faworki smażyć w gorącym szmalcu. Wydając na stół, obsypać cukrem z wanilią.

*Funt 450g.
**Łut 13g.
Łut był najniższą jednostką wagi używaną do pierwszych lat XX w.
W Królestwie – wynosił 13,67 grama, w przepisach wynosi ok. 13 gramów.

Po inne przepisy na karnawałowy chrust zapraszam do wydarzenia Faworki, Chrust, Chruściki!

Chleb z pieczonym burakiem Emmanuela Hadjiandreou w styczniowej Piekarni

DSC_0612
 

 

Piekarnia rozpoczyna czwarty rok swojego życia!
Piękne to, że przez tyle czasu spotykamy się aby upiec chleb z jednego przepisu, że nam się chce, i że potrafimy dzielić się naszymi wspolnymi doświadczeniami i radością z każdego nowego bochenka.
Styczniowy chleb niezwykle mnie ciekawił, bo przepis wyszedł od Emmanuela Hadjiandreou, ktorego metoda zagniatania ciasta chlebowego – klik!, bardzo mnie pociągała. I okazala się niesamowicie przyjemnym obcowaniem z ‘żywym’organizmem’, jakim jest ciasto na chleb.
No i bochenek z burakiem! Wspaniały temat na zimowe wykorzystanie sezonowego korzenia w kuchni.
Kiedy chleb siedział w piekarniku, moja kuchnia pachniała jak pole buraków.
Wyszedł z lekko różową skórką, ale w środku bochenka buraki jakimś sposobem zniknęły…
Ciekawa jestem jak u Was?
Nie wpływa to na smak, bo chleb jest pyszny i smakuje pieczonym burakiem.
Idealny, aby zjeść go z kozim serem i kasztanowym miodem.
Bo takim śniadaniem zaczęliśmy niedzielny styczniowy poranek.
Potem podjadaliśmy jeszcze buraczane kromki z masłem i terriną z królika.
Mam nadzieję, że i Wam ten chleb urozmaicił weekendowe menu.
Smacznego!

 

 

DSC_0620
 

Chleb z pieczonym burakiem
przepis z moimi zmnianami z książki Emmanuela Hadjiandreou  How to Make Bread

na jeden bochenek
270 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pytlowej
8 g soli
170 g pieczonego buraka
220 g aktywnego zakwasu
200 g ciepłej wody
15 g oliwy
Burak o wadze 180 g zawinąć w folię aluminiową i upiec do miękkości w 180 st. C. Wystudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W misce wymieszać mąkę i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas, oliwę i wodę. Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia. Dodać starte buraki i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Następnie stosować technikę zagniatania: zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4 razy. Patrz video. Przykryć miskę z ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać od 2 do 6 godzin. Kiedy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z filiżanką wody. Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę lub  do formy i wstawić do piekarnika. Dolać więcej wody, aby utworzyło się więcej pary i obniżyć temperaturę do 200 st. C. Piec chleb przez 30 – 40 minut, aż postukany w dno wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.

Chleb z burakiem na blogach:
Akacjowy blog
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Dzieje kuchennej Wiewióry
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
Nie tylko na słodko
nie-Ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Prawo do gotowania z pasją
Smakowity cleb
Stare gary
W poszukiwaniu SlowLife