World Class. Polski finał konkursu 2017 i koktajl Zacoco!

Co począć, gdy tegoroczny maj raczy nas dość barową pogodą?… Upalną atmosferę obiecuje otwarta dla publiczności rywalizacja 13 najlepszych, polskich barmanów – o przepustkę na finały światowego konkursu World Class w Meksyku. Ich zmagania można śledzić na żywo i zasmakować wyśmienitych koktajli w niedzielę, 21 maja w warszawskiej Villi Foksal.

O wyjazd na finały World Class Competition w Meksyku rywalizuje 13 barmanów, w tym siedmioro z Warszawy, trzech z Krakowa oraz przedstawiciele Gdańska, Łodzi i Osieku. Najbardziej widowiskowa z konkurencji w krajowym finale to „Fast & Curious”. Zawodnicy staną przed wyzwaniem stworzenia od 3 do 6 koktajli w zaledwie 7 minut.

Trzynastkę wirtuozów sztuki barmańskiej będzie można obserwować na żywo 21 maja w godz. 13:00 – 17:00, w otwartej Rezydencji Koktajlowej World Class w Villa Foksal w Warszawie. Wstęp wolny!

Co począć, gdy tegoroczny maj raczy nas dość barową pogodą?… Upalną atmosferę obiecuje otwarta dla publiczności rywalizacja 13 najlepszych, polskich barmanów – o przepustkę na finały światowego konkursu World Class w Meksyku. Ich zmagania można śledzić na żywo i zasmakować wyśmienitych koktajli w niedzielę, 21 maja w warszawskiej Villi Foksal.

O wyjazd na finały World Class Competition w Meksyku rywalizuje 13 barmanów, w tym siedmioro z Warszawy, trzech z Krakowa oraz przedstawiciele Gdańska, Łodzi i Osieku. Najbardziej widowiskowa z konkurencji w krajowym finale to „Fast & Curious”. Zawodnicy staną przed wyzwaniem stworzenia od 3 do 6 koktajli w zaledwie 7 minut.

Trzynastkę wirtuozów sztuki barmańskiej będzie można obserwować na żywo 21 maja w godz. 13:00 – 17:00, w otwartej Rezydencji Koktajlowej World Class w Villa Foksal w Warszawie. Wstęp wolny!

 

Zacoco

Tropikalny koktajl łączący słodki rum z orzeźwiającą wodą kokosową.
W przeciwieństwie do klasycznych kompozycji, jak Piña Colada, Blue Hawaii czy Mai Tai, których obszerne receptury mogą zniechęcić bardziej niecierpliwych, Zacoco ma tylko 2 składniki i coś na ozdobę.

Składniki:
50 ml Ron Zacapa
200 ml wody kokosowej
ćwiartki limonki i 2 liście ananasa

Wlej rum i wodę kokosową do wysokiej szklanki, wypełnionej lodem. Ozdób koktajl liśćmi ananasa i ćwiartką limonki.
Jeśli chcesz podnieść sobie poprzeczkę, podaj koktajl w wyżłobionym kokosie! Umieść kokosy w lodówce na kilka godzin. Następnie wyżłób niewielki otwór w orzechu za pomocą noża lub śrubokręta. Dolej rum, zatkaj dziurkę i energicznie wstrząśnij. Dodaj słomkę i gotowe!

 

 

Zupa z białych szparagów z wędzonym łososiem i różowym pieprzem. Jest maj!

 

Wyprawa na drugą stronę Wisły zajmuje mi najczęściej pół dnia.
No bo najpierw po szparagi – im wcześniej, tym lepiej. Wynoszą wtedy dopiero co zebrane z pola.
Cieniutkie i chrupiące. Proszę od razu parę pęczków, wyciągam spod gumek szparagowe paluszki i chrupię.
Jest maj, a szparagi w maju są najlepsze!
Potem miłe odwiedziny i bezcenny uśmiech Urszuli. Spacer po prawdziwe lody o genialnych smakach.
Stary park pachnący bzami, ten sam niedźwiedź przy zoo i pośpiech dużej ulicy.
Zabieram szparagi i gnam do domu. Zmęczone ruchem miasto zmienia obraz za obrazem.
Każdy szparagowy pęczek owijam mokrym ręcznikiem. Jeden odkładam…
Jest maj, są szparagi, będzie zupa!

 

Zupa z białych szparagów z wędzonym łososiem i różowym pieprzem

1 pęczek białych szparagów
500 ml wody
1 łyżeczka soku z limonki
biały pieprz i morska sól do smaku
szczypta cukru
1 żółtko
100 g wędzonego łososia z Atlantyku
1 łyżeczka różowego pieprzu

Wodę postaw na płytę i przykryj garnek pokrywką. Szparagi odłam w miejscu, gdzie chcą się złamać ( będzie je łatwiej obierać) i obie części obierz obieraczką do warzyw. Do gotującej się wody dodaj łyżeczkę soli i cukier. Wrzuć obrane szparagi i gotuj na średnim ogniu 10 minut. Przygotuj sito z garnkiem. Przełóż na sito ugotowane szparagi ( wywar zachowaj) i przetrzyj je. Przełóż do wywaru, dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Podgrzej, zdejmij z płyty, dodaj sok z limonki i żółtko. Wymieszaj, podaj z kawałkami wędzonego łososia i różowym pieprzem.