Rabarbar, migdały i kokos. Rozkoszne sezonowe ciasto. Fragment…

 

Słyszę ich głosy; ich głosy rozbrzmiewają we mnie i poza mną. Słyszę ich, kiedy przytłacza mnie ból nieobecności, straty i – mogę to powiedzieć – śmierci. Słyszę ich, kiedy muszę z kimś porozmawiać. Słyszę ich, kiedy najmniej się tego spodziewam. “Zgadnij kto”, odzywają się, a ja rozpromieniam się i serce mi rośnie. I odpowiadam.

* fragment książki A. J. Finn’a – Kobieta w oknie

 

 

Rozkoszne rabarbarowe ciasto  

100 g mąki tortowej
50 g mąki kokosowej
70 g mąki migdałowej
150 g masła
100 g cukru trzcinowego bio + 2 łyżki do posypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 szczęśliwe jajka
500 g rabarbaru

cukier puder do posypania

Wszystkie składniki doprowadź do temperatury pokojowej.
Do misy robota włóż drobno pokrojone masło, dodaj cukier i ucieraj na puch. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 jajku. Kolejne jajko dodawaj dopiero wtedy, kiedy to poprzednie będzie doskonale utarte z masłem. Mąki, proszek do pieczenia i sodę dokładnie wymieszaj w misce. Ucierając masę na ciasto dodawaj po łyżce mąki. Gotowe ciasto przełóż do formy 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Rabarbar pokrój na kawałki i ułóż na cieście. Całość posyp cukrem ( 2 łyżki) i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz 40 – 50 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wyjmij je i odstaw na kratkę do wystudzenia.

A może drożdżowe z rabarbarem i rumem? – klik!

Kwiaty akacji w kokosowej panierce. Sztuka życia

 

Sztuka życia polega na celebrowaniu chwili, uszczęśliwianiu siebie samej i nie stawianiu sobie zakazów. Od lat wdrażam w swoją codzienność kodeks Francuzek. Bardzo polecam!
* buntuj się pozytywnie. Rób to co możesz, żeby dobrze wyglądać i dobrze się z tym czuć
* pamiętaj, że się nie starzejesz tylko dojrzewasz
* nie pozwalaj sobie na poczucie, że musisz dbać o siebie. Tylko po prostu o siebie dbaj
* żyj w ruchu. Niekoniecznie biegaj – nie lubię się pocić! – ale wszędzie gdzie się da chodź na piechotę i jak najczęściej spaceruj
* nie licz kalorii i kilogramów. Jedz wszystko ale mało. Celebruj przygotowywanie jedzenia
* jedz małe ilości, za to dobrego pieczywa. Pij dwa kieliszki dobrego wina dziennie
* jedz mało słodyczy i tylko niskokaloryczne. Wyjątkiem jest gorzka czekolada
* pozwalaj sobie na małe przyjemności przez cały dzień
* zabrania się zabraniać!

 

 

Kwiaty akacji w kokosowej panierce czyli szczęśliwy podwieczorek

świeżo zebrane kwiaty akacji
125 g mąki kokosowej
150 ml napoju migdałowego
150 ml wody mineralnej
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżki miodu akacjowego
olej ryżowy do smażenia
cukier puder do posypania

Kwiaty zebrane w czystej od zanieczyszczeń okolicy rozkładamy na białej ściereczce. Jeżeli w środku znajdują się jakieś robaki, na pewno z nich wyjdą.
Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy sól, syrop i jaja. Ubijamy. Następnie wlewamy napój migdałowy i wodę – regulujemy gęstość ciasta, które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, kwiaty zanurzamy w cieście i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Układamy je na papierowym ręczniku, aby wchłonął zbędny tłuszcz, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

A może kwiaty czarnego bzu? – klik!