Prezenty gwiazdkowe A. D. 2020. Mój subiektywny wybór

 

Święta, święta…Tyle rzeczy przed nami. I chociaż ten rok jest inny, niż zwykle, to staramy się, aby było pięknie i wyjątkowo. Pandemia nie może być ważniejsza od naszego świątecznego szczęścia. Gości będzie mniej, ale zawsze możemy spotkać się on-line, a prezenty zostawić pod drzwiami. Poczujemy magię bycia Mikołajem. U mnie takie plany, a gwiazdkowe upominki zamówione przez internet. Część zrobiłam sama. Zapraszam na moj subiektywny wybór. Dzwonki już dzwonią…

Prezenty z mojej kuchni zrobione z sercem. Dla ceniących domowe smaki.
* Konfitura morelowa z winem Marsala
* Żurawina w miodzie
* Domowy likier kawowy

 

 

Dla miłośników stylowych przedmiotów w kuchni. Nowoczesny desing i szybkie gotowanie wody do przygotowania wyjątkowych naparów. Czajnik elektryczny Vector Morphy Richards

 

 

Książki. Nie tylko kulinarne… Są źródłem dobrych emocji, duchowej podróży w inne światy i inspiracji.

* Czuły narrator dzieło noblistki Olgi Tokarczuk
* Stambuł   Bartka Kieżuna
* Palestyna Tamimi Sami i Tary Wigley

 

 

Wyjątkowy robot Mixstar Morphy Richards. Jest tak skonstruowany, że łatwo wpasuje się w każdą kuchnię. Kompaktowy i bardzo wygodny w użyciu. Sprzęt dla początkujących i zaawansowanych kulinarnie.

 

 

Rękodzieło z wełny alpak hodowanych z miłością. Dostępne są miłe i ciepłe czapki, szale, rękawiczki i pościel. Alpaczino

 

 

Wyjątkowe wina z Dworu Sanna. Idealne na prezent i na świąteczny stół.

 

*zdjęcie główne Burkatron

Śledzie z borowikami w oleju rzepakowym

 

 

Te doskonałe śledzie z borowikami pamiętam od zawsze. Były moim przysmakiem na rodzinnych wigiliach. Bardzo prosty przepis i tyle wspaniałych doznań. Gwarancją ich wybornego smaku są wysokiej jakości składniki. Najlepsze śledzie, szlachetne borowiki i świeży olej z pierwszego tłoczenia.
Śledziowe niebo!

 

 

500 g płatów śledzi holenderskich
500 ml mleka i wody – pół na pół
150 g mrożonych borowików
1 spora cebula
1/3 czerwonej chili
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
2 łyżki masła
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia bio

Śledzie płuczemy, wkładamy do miski i zalewamy wodą z mlekiem aby się wymoczyły. Jeżeli nie są solone, tylko je myjemy. Borowiki kładziemy na sicie i przelewamy gorącą wodą. Kiedy odciekną, kroimy je na paski. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na maśle, dodajemy borowiki i smażymy razem jeszcze 5 minut. Dodajemy pokrojoną chili. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Wymoczone śledzie płuczemy, odcedzamy na sicie i kroimy na małe kawałki. Dodajemy je do grzybów i delikatnie mieszamy. Przekładamy do słoika, zalewamy olejem i kładziemy gałązkę natki. Zakręcamy słoik i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie sa gotowe. Serwujemy z chlebem na zakwasie, wytrawnym piernikiem i zmrożoną wódką.