Babka na lievito madre z żurawiną i kremem tahini. Marcowa Piekarnia

 

 

Hitem marcowej Piekarni jest włoski zakwas z mąki pszennej lievito madre. A wszystko za sprawą Gucia, który opublikował jakiś czas temu ciasto z wykorzystaniem pasta madre. Przypomniały mi się włoskie wakacje i pieczenie na tym zakwasie wszystkiego co wyjść może z piekarnika.
W związku z tym napisałam artykuł na temat pasta madre – tutaj. Może komuś się przyda. Bardzo zachęcam do hodowania tego zakwasu i pieczenia trochę lżejszych chlebów, ciast i bab.
Dzisiaj u mnie babka zamiast ciasta. Pierwsza przymiarka do wielkanocnych słodkich wypieków. Jest pyszna i dłużej świeża niż drożdżowe baby. I przy tym bardzo ciekawa w smaku.
A co u Was upiekło sią na pasta madre?

 

 


Babka na lievito madre z żurawiną i pomarańczowym kremem tahini

325 g mąki – 200 g pszennej chlebowej bio T750 i 125 g orkiszowej bio T550)
125 ml letniego mleka
80 g cukru trzcinowego bio
2 całe jajka i 1 żółtko
50 g roztopionego masła
50 ml oleju słonecznikowego
75 g lievito madre – przepis tutaj
szczypta soli
skórka otarta z pomarańczy eko
80 g żurawiny eko

krem pomarańczowy z tahini
100 g dobrej tahini
30 g miodu z kwiatów pomarańczy
5 łyżek soku z pomarańczy bio

Składniki kremu dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.

Suszoną żurawinę zalewamy wodą.
Lievito madre mieszamy w letnim mleku.
W misie robota ucieramy jajka z cukrem do białości i całkowitego rozpuszczenia cukru.
Dodajemy rozpuszczony zakwas, startą skórkę, mąkę i sól. Wyrabiamy do dobrego połączenia składników i następnie powoli dodajemy rozpuszczone masło (łyżka po łyżce) a następnie olej (w 3-4 porcjach).
Wyrabiamy ok. 5-6 minut na pierwszej prędkości i 5-6 minut na drugiej.

Żurawinę dobrze odcedzamy i oprószamy mąką. Dodajemy do ciasta i jeszcze chwilkę wyrabiamy na 1 prędkości i na blacie, aż żurawina rozłożyły się równomiernie w całym cieście.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie wyrastało 2,5 godziny.

Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, odgazowujemy i rozciągamy na prostokąt. Smarujemy kremem tahini i ściśle zwijamy w rulon. Układamy w formie, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia – u mnie wyrastało 3 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 170-175 st. C. i wstawiamy formę z wyrośniętym ciastem. Pieczemy ok. 45 minut
Upieczoną zostawiamy w formie na ok. 10 minut i wyjmujemy na kratkę do studzenia.
Polewamy polewą z cukru pudru i soku z cytryny lub tylko oprószamy pudrem.

Ciasto na lievito madre na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku

Kurczak z Palestyny z piniolami, sumakiem i płaskim chlebkiem

 

Uwielbiam wyjazdy poza miasto. Te weekendowe i te powszednie. Porzucenie miejskiego rytmu chociaż na krótko, daje wiele dobrego dla mojej psyche. Zwłaszcza teraz, w czasie nieustannie trwającej pandemii. To jak wyrwanie się z niewidzialnej klatki, której nie do końca widać, a która jest i uwiera… W powietrzu już czuć świeże powiewy, z ziemi wychodzi coraz więcej zielonego, a ptaki dają miłe dla ucha koncerty.
Dzisiejszy wyjazd dał nam dużo dobrej energii. A po powrocie delektowaliśmy się pysznym kurczakiem.

 

 

Kurczak z Palestyny z piniolami, sumakiem i płaskim chlebkiem
inspiracja przepisem z książki Palestyna

1 francuski kurczak baby
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżka sumaku
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
garść pinii
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz

do podania: płaskie chlebki, jogurt grecki z sumakiem

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
Kurczaka przekrój na pół i spłaszcz. Włóż go do dużej miski, polej 2 łyżkami oliwy, posyp kminem, sumakiem, zielem, 1 łyżeczką soli i sporą ilością pieprzu. Dobrze wymieszaj, aż całe mięso pokryje się mieszanką oliwy i przypraw. Ułóż w naczyniu do zapiekania i piecz ok. 40 minut.

Kiedy kurczak się piecze, na patelnię wlej 1 łyżkę oliwy i wsyp piniole. Smaż je aż się zrumienią i posyp nimi kurczaka. Wyjmij go z piekarnika i przykryj. Na blachę do pieczenia połóż płaskie chlebki i podpiekaj 3 minuty.

Jogurt przełóż do miseczki i posyp sumakiem. Na stole postaw kurczaka, miskę z jogurtem i połóż na desce płaskie chlebki. Delektuj się wyjątkowymi smakami w dobrym towarzystwie.