Bajgle jerozolimskie. Uliczna przekąska świętego miasta

 

Bajgle jerozolimskie to bułki pokryte sezamem z ciasta drożdżowego. Pieczone są w piecach opalanych drewnem i sprzedawane na ulicach Starego Miasta w Jerozolimie. Są odmianą pieczywa zwanego ka’ak, popularnego w całym regionie.

To lekko słodkie i delikatne pieczywo jest wspaniałym dodatkiem na śniadanie. Idealnie smakuje z każdym rodzajem sera, klasycznym hummusem, jajkiem czy warzywami.

Bajgle jerozolimskie są także świetną przekąską podczas zwiedzania Starego Miasta w Jerozolimie. Można je kupić na każdym kroku, w niskiej cenie  i jedząc,  spacerować uliczkami Starówki.

W wielu miejscach w Jerozolimie do bajgla dostaniemy zawiniętą w skrawek papieru, aromatyczną mieszankę przypraw – zatar, którą możemy posypać bułkę. Oba smaki zachwycą podniebienie każdego smakosza i staną się ulubioną przekąską.

W Izraelu bajgle sprzedawane są wszędzie –  w piekarniach, na targach, w kioskach. W wielu miastach można je kupić po prostu na skrzyżowaniu, czekając na zmianę światła. Jednak każdy przyzna, że autentyczne bajgle jerozolimskie najlepiej smakują na Starym Mieście w Jerozolimie.

Podobno oryginalny przepis na te wyjątkowe bułki z sezamem znajduje się w sercach ulicznych sprzedawców z Jerozolimy, a wiedza ich przygotowania przekazywana jest z ojca na syna.

 

 

Kształt bajgli może być różny. Na ulicach Jerozolimy spotkamy najczęściej bardzo długie obwarzanki. Bajgle pieczone w domu są mniejsze, okrągłe i mają w środku otwór lub są  okrągłe i płaskie tylko z małą dziurką w środku.

Tradycyjne bajgle jerozolimskie
500g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
250 ml mleka
60 ml wody
60 ml oliwy
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
jajko do posmarowania, sezam do posypania

W garnku rozrabiamy drożdże z cukrem, dodajemy do nich ciepłe mleko i wodę.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej przygotowane wcześniej mleko z drożdżami, dodajemy sól i olej, wyrabiamy ciasto (dłuższą chwilę).
Z ciasta formujemy kulę i pozostawiamy ją, najlepiej przykrytą ściereczką, na 45 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Formujemy wałek z ciasta i dzielimy go na 6 części, w których robimy dziurę i formujemy ciasto do osiągnięcia podłużnego lub okrągłego kształtu.
Bajgle przykryte ściereczką pozostawiamy na kolejne 40 minut.
Smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka i posypujemy obficie sezamem.
Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni C.

Eko nabiał z Polmleku. Warsztaty z Tomaszem Jakubiakiem

 

 

Z entuzjazmem wzięłam udział w warsztatach firmy Polmlek, promujących eko sery i eko masło. To produkty, których szukam na co dzień.
Jak wiadomo Grupa Polmlek współpracuje wyłącznie z polskimi gospodarstwami zajmującymi się hodowlą krów mlecznych. A ich dostawcy mleka stosują najwyższe standardy hodowli zwierząt, dbają o ich dobrostan, podają wysokiej jakości pasze. Skupowane mleko to surowiec o bardzo dobrych, kontrolowanych w wyspecjalizowanych laboratoriach parametrach. Dlatego produkty Polmleku są zdrowe, świeże i pyszne.

 

 

Przepisy do warsztatów z eko nabiałem Polmleku przygotował i dowodził w kuchni Tomasz Jakubiak. Było pysznie, wesoło i inspirująco. Przygotowaliśmy trzy dania.

 

Ziołowe placki z mozzarellą, szynką parmeńską, pesto czosnkowym i pomidorkami koktajlowymi

placki:

½ szklanki mąki pszennej
2 średnie ziemniaki
2 jajka
6 łyżek mąki kukurydzianej
mozzarella starta
3 plastry szynki parmeńskiej
kilka listków bazylii
masło do smażenia
pesto:
pół pęczka czosnku niedźwiedziego
mała garść rukoli
50 ml oliwy
1 łyżka pestek słonecznika
1 cytryna
łyżka ostrego sera typu bursztyn
sól do smaku
pieprz do smaku
pomidorki:
gałązka pomidorków koktajlowych
1 mała ostra papryczka
2 ząbki czosnku
1 cebula szalotka
trochę bazylii, pietruszki
pieprz świeżo mielony
oliwa

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać i odstawić do ostygnięcia. Następnie zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Dodać mąkę pszenną, jajka, posiekaną bazylię, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na deskę wysypać mąkę kukurydzianą. Z masy uformować placki, obtoczyć je w mące kukurydzianej. Na patelni roztopić masło, włożyć placki (kotlety), usmażyć na rumiano.
Gotowe placki posypać startym serem mozzarella, zapiec w piekarniku aż się ser stopi. Szynkę upiec w piekarniku w 200 st. na chipsy.

Pesto. Słonecznik podprażyć na patelni. Wszystkie składniki na pesto wrzucić do malaksera/miksera i dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Pomidorki. Szalotkę pokroić na piórka, papryczkę i czosnek posiekać. Do małego naczynia do zapiekania włożyć pomidory, posiekany czosnek, papryczkę i szalotkę. Skropić oliwą, posypać solą i pieprzem, Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok 10 minut. Złożyć danie. Na placek z serem położyć pesto, chipsa z szynki i pomidorki. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą.

 

 

Dorsz pieczony w maśle palonym z czosnkiem i ziołami z białymi szparagami gotowanymi w mleku

300 g polędwicy z dorsza
1/2 kostki masła
1/2 kostki czosnku
2 liście laurowe
świeży tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
szparagi:
6 białych szparagów
1/2 l mleka
1/2 kostki masła
1/2 główki czosnku
2 szalotki
2 gałązki rozmarynu

Masło rozpuścić w rondelku, czosnek drobno posiekać. Gdy w maśle pokażą się brązowe bąbelki wrzucić posiekane zioła i czosnek. Dorsza włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać zrumienionym masłem z ziołami. Rybę wstawić do piekarnika na 10 min na 220 st. W międzyczasie szparagi oczyścić, złamać w 3/4 długości, resztę pokroić na 3 cm, zalać mlekiem, włożyć masło i zioła i gotować aż szparagi zmiękną. Dorsza wyjąć, dołożyć szparagi z sosem i doprawić szczyptą soli i pieprzu.

 


Banany z rumem, porzeczką i werbeną

2 twarde banany
2 łyżki masła
4 łyżki cukru brązowego
50 ml rumu
łyżka ziaren kawy (opcjonalnie)
kilka gałązek porzeczki
kilka listków werbeny

Banany przed pieczeniem można włożyć do zamrażalnika na kilka minut, dzięki czemu nie rozpadną się podczas smażenia. Na patelni rozpuścić cukier, podgrzewać mieszając tak długo aż się zamieni w karmel. Dodać masło, mieszać aż składniki się połączą na sos karmelowy. Włożyć banany pokrojone na mniejsze kawałki (np na pół). Wsypać kawę (niekoniecznie) i chwile smażyć. Teraz się odsunąć od patelni, wlać rum i podpalić patelnię. Gdy ogień zgaśnie dołożyć porzeczki, chwilę razem smażyć. Gotowe banany podać z sosem karmelowym i posypane listkami werbeny lub innymi ziołami np melisą.