Pierogi z bobem i koprem. Letnie rozpieszczanie

 

Pierogi z bobem, z dużą ilością kopru to pyszne letnie smaki. Idealnie wpisują się w obiad na zewnątrz, kiedy dzień jest słoneczny i wkoło otacza nas zieleń. Proste jedzenie, a jednak z odrobiną niecodzienności i wyjątkowych kulinarnych doznań. Posiłek bez mięsa, ale jakże wyborny. Letnie rozpieszczanie…

Weź…
2 szklanki mąki + do podsypywania
2/3 szklanki gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka miękkiego masła

Przygotuj ciasto. Mąkę wymieszaj z solą, wlej wodę i zagnieść gładkie ciasto, pod koniec dodaj masło. Ponownie zagnieć  ciasto,  owiń folią spożywczą i odłóż na blat.

 

 

500 g bobu
1 cebula
1/2 pęczka kopru
sól
pieprz
1 łyżka oliwy

do podania masło z czosnkiem lub z bułką tartą

Bób ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru – 10 minut. Odcedź na durszlaku i zostaw aby przestygł. Obierz ze skórek do miski i rozgnieć widelcem, dodaj posiekany koper. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj do miski z bobem i koprem. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto podziel na kawałki – trzymaj pod przykryciem aby nie wysychało, po jednej części cienko wałkuj i wycinaj szklanką kółka. Na każde nakładaj nadzienie i zlepiaj brzegi. Układaj na ściereczce. W sporym garnku zagotuj posoloną wodę i partiami gotuj pierogi 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane roztopionym masłem z czosnkiem i koprem lub bułką tartą.

Skrzydełka Kentucky z domowym sosem BBQ

 

Jeżeli lubisz skrzydełka, polecam bardzo przygotować je według tego przepisu. Są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Aromatyczne, idealne na spotkanie w ogrodzie lub letnie party w gronie najbliższych i przyjaciół. To zdrowsza wersja grilla, a równie smaczna.
Domowy sos BBQ dopełnia smak. Skrzydełka Kentucky możesz podać z plastrami ananasa, frytkami lub tak jak lubisz.

1 kg pociętych na dwie części skrzydełek ( lotki odrzucamy)
1/2 szklanki syropu klonowego
50 ml whisky
2 łyżki oliwy EV
1 łyżeczka przyprawy pięć smaków

Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Umyj skrzydełka i osusz je na papierze kuchennym. Wymieszaj w misce syrop klonowy, whisky, przyprawę pięć smaków i oliwę. Włóż skrzydełka i dokładnie wymieszaj je z marynatą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
Rozłóż je jedną warstwą na blasze, polej resztą marynaty z miski i wstaw do piekarnika. Piecz aż będą chrupiące – 30 do 40 minut.

 

 

Sos BBQ
1,5 szklanki dobrego ketchupu
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki sosu sojowego
2 łyżki żółtej musztardy
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka proszku cebulowego
1 łyżeczka wędzonej papryki

W średnim rondlu wymieszaj ketchup, ocet, wodę, brązowy cukier, sos sojowy, musztardę, czosnek w proszku, cebulę w proszku i wędzoną paprykę. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie zmniejsz ogień i gotuj wolno, często mieszając, przez 20 minut lub do zgęstnienia. Dopraw ewentualnie do smaku. Sos jest gotowy. W zamkniętym słoiku można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.