Kruszon z suszonymi owocami i krupnikiem na pożegnanie i powitanie

 

DSC_0261-001
 

Kruszon zwany też bolą – dawniej nieodłączny towarzysz wszystkich balów,zebrań towarzyskich,przyjęć.
Lekko alkoholizowany,zimny napój orzeźwiający.
Polska nazwa pochodzi od francuskiego słowa cruchon – dzbanuszek,bo właśnie w kryształowych dzbankach najczęściej go podawano.

Kruszon zwyczajny.
Na dwie butelki wina,4-5 pomarańczy,6 łyzek tłuczonego cukru,2 duże kileiszki koniaku i maraskino.
Postawić na lodzie.
Podać w szklaneczce lub dzbanku kryształowym z lodem.
Do kruszonu można wkarajć rózne owoce, jak:brzoskwinie,ananasy,pomarańcze.
Alina Gniewkowska ,Wspólczesna kuchnia domowa,1927

Na dzbanek kruszonu bierze się 1/3 część czystego lodu,butelke białego wina,
3/4 szklanki cukru,dwie pomarańcze pokarajane na cząstki bez pestek i kieliszek koniaku(…)
Gdy się przyrządza kruszon z szampańskiego,to koniaku sie nie wlewa,a zamiast pomarańcz wkłada sie ananas lub brzoskwinię.
Wincentyna Zawadzka,Kucharka litewska,1938*

 

DSC_0252

Myślę,że warto wracać do starych przepisów na świąteczne napoje.
W moim domu zagościły od jakiegoś czasu na stałe.
Są dla mnie inspiracją do poszukiwań własych receptur i smaków.
Dzisiejszy kruszon to jedna z tych wersji,które pełne są tradycyjnych rodzimych smaków.
A że kruszon to napój alkoholowy,przygotowałam go na bazie krupniku na miodzie.
Kruszon z suszonymi owocami i krupnikiem

500 g suszonych owoców bez pestek: jabłka,gruszki,morele,śliwki
1 limonka
250 ml krupniku na miodzie
150 ml wody źródlanej

Owoce namoczyć w wodzie i odstawić na dwie godziny aby zmiękły.
Osączyć na sicie.
Wodę można wykorzystać do kompotu lub wypić.
W naczynie wyłożyć owoce i plasterki limonki.
Oddzielnie zmieszać wodę źródlaną z krupnikiem i zalać owoce.
Odstawić na kilka godzin.
Kruszon podawać schłodzony w szklanym naczyniu.
Rozlewać do szklanek.

Kruszonem żegnam 2013.
Był dobry,ciekawy i intensywny.
Pomyślnego Nowego Roku!
Niech Wam się darzy.

 

Wpis powstał w ramach projektu pod patronatem ZT Kruszwica i portalu zPierwszegoTloczenia.pl i jest częścią elektronicznej książki kucharskiej Boże Narodzenie 2013.

 

 

* tekst pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej Kuchnia polska potrawy tradycyjne

47 thoughts on “Kruszon z suszonymi owocami i krupnikiem na pożegnanie i powitanie

  1. Piękne zdjęcia! Porywam szklaneczkę…… i życzę Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)!

  2. Ależ to musi być pyszne!
    Piękne zdjęcia Aniu. 🙂
    I Tobie cudownego Nowego Roku! Pozdrawiam ciepło:)

  3. W święta nie udało mi się wykorzystać suszonych owoców:-) i już wiem do czego je wykorzystam:-). Najlepszego Aniu!!!

  4. Częstuję się i piję za Twoje zdrowie! Najlepszego w Nowym Roku! Spełnienia marzeń!

  5. BRZMI MEGA PYSZNIE ;D
    Życzę Szczęśliwego Nowego Roku i Szampańskiej zabawy Sylwestrowej!

  6. Wypijam z rana małą szklaneczkę takiego wspaniałego trunku!
    Patrząc na te zdjęcia ma się Aniu taką ochotę…
    A dziś życzę udanej zabawy sylwestrowej i szczęśliwego Nowego Roku 🙂

  7. Też bardzo lubię wracać do staropolskich przepisów!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Aniu!

  8. U nas już kruszon kruszeje :):)

    Amber,wszystkiego dobrego w Nowym Roku !
    Niech Ci się darzy !

  9. Ciekawy pomysł, choć nie dla mnie – bo ja piję tylko wytrawne wino. No ze słodkich to kieliszeczek nalewki czasami, ale dla moich gości będzie idealny i zrobię go na urodziny:-)
    Aniu, zakończ ten rok w szampańskim nastroju i w szampańskim przywitaj ten nadchodzący:-) Pomyślności:-)!

    • Marzena, piłaś kiedyś ten krupnik?
      On wcale nie jest słodki!
      Ale cieszę się,że bez próbowania zaserwujesz go gościom.
      Smacznego i szczęśliwego 2014!

  10. Fantastyczny, jaka szkoda, że dopiero teraz zajrzałam do Ciebie 🙂

    Szczęśliwego Nowego Roku Aniu!!!!

  11. Pyszna propozycja!
    Aniu, niech Nowy Rok przyniesie Ci wiele radości,
    niech wypełnią go wspaniali ludzie i tylko dobre wydarzenia.
    Spełnienia marzeń!

  12. nigdy nie piłam więc częstując się życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 🙂

  13. Do tej pory kruszone kojarzył się jedynie z ciastem 🙂
    Dobrego Nowego Roku 🙂

  14. … ze mną ten kruszon nie miałby szans na długie istnienie – myślę, że szybko dałabym mu radę, wygląda nader smakowicie. Chętnie zaserwowałabym sobie taki na rozgrzewkę przed Sylwestrem niestety nikt nie pomyślał o kruszonie w tym roku – dobrze, że w lodówce spoczywa schłodzone Clairette 🙂 Najlepszego Aniu i baw się przednio dziś – w tę noc przełomową 🙂

  15. Oj jaki piękny ten kruszon Aniu zrobiłaś i zdjęcia takie apetyczne , do jedzenia czy raczej wypicia i zjedzenia
    Aniu Szczęśliwego Nowego Roku 2014

    p.s ja ten chleb co Gucio pokazał już piekłam i mam na blogu , ale jak znajdę czas i tak upiekę 😀 tylko muszę dokupić mąki bo jak nigdy mam pustki mąkowe 😀

  16. Gdyby można było, to spiłabym kruszon z ekranu, no bo któż mi dziś zrobi takie delicje?Szkoda,że wczoraj nie pomyślałam o zrobieniu na dziś, a dziś? nawet myśleć nie mam siły.
    Pozdrawiam Cię Aniu, serdeczności przesyłam.

    • Bożenko,karnawał przed nami i polecam Ci ten kruszon.
      Poza tym zparaszam do siebie.
      Popijamy go dzisiaj sennie po nocy kolorowej…
      Wszystkiego naj!

  17. Fenomenalny przepis. Zawsze mi się podobała nazwa tego napoju, ale nie wiedziałam, że to od dzbanuszka 🙂 Wszystkiego najlepszego, pięknego i szczęśliwego nowego roku, niech Ci upłynie pod znakiem radości i miłości.
    Pozdrawiam,
    Monika

  18. Dzięki Tobie wiem, skąd się wzięła nazwa tego napoju, który zapowiada się bardzo pysznie 🙂 Najlepszego Nowego Roku Amber 🙂

  19. Fajnie jest poczytać i dowiedzieć się czegoś nowego. Dzięki! 🙂 Szczęścia w Nowym Roku!

  20. fantastyczne zdjęcia:) wszystkiego dobrego w Nowym roku!

  21. dobry, staroświecki pomysł zawsze na czasie:)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

  22. ooo jak dla mnie coś nowego 🙂 bardzo mi się podoba!

  23. Bardzo dobry był ten rok, przywitaliśmy w nim Lilijkę .. było dużo radości, która przykryła chwilowe smutki:) ppozdrawiam Aniu i wszystkiego dobrego:)

  24. І usually ɗo nοt write a great deal of remaгқѕ,
    but i did some searching and wound up here Kruszon z suszonymi owօcami i krupnikiem na ρożegnanie i powitanie

  25. The expected launch for the next i – Phone is slated on or around September 10.
    90840  Dear Sirs:     I have been submitting written petitions for
    redress of grievances for many YEARS now, and receiving no replies.
    Remember to talk about each item and discuss its purpose.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.