Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką. Deser na lato

 

Pyszne, kruche ciasto z delikatną pianką i zatopionymi w niej owocami, to jedno z najlepszych letnich ciast. Proste, nieprzekombinowane, z dodatkiem sezonowych owoców,  smakuje wybornie. Doskonałe na każdą chwilę i na każdą okazję.
Nie mogę się oprzeć i sięgam po kolejny kawałek…

 

 

3 szklanki mąki pszennej – szklanka 250 ml
250 g masła
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
1 – 2 łyżki zimnej wody
Piekarnik nagrzej do 190 st. C. Zagnieć szybko kruche ciasto, podziel na dwie części, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki.

Blachę o wymiarach 33 x 22 cm wyłóż papierem do wypieków. Wyjmij z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzyj na tarce o dużych oczkach na spód blachy, rozłóż je równomiernie, dociśnij dłońmi. Wstaw do piekarnika i piecz około 18 minut. Odstaw do wystudzenia.

pianka budyniowa
5 białek
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
500 g malin

 

Białka ubij na sztywną pianę –  wsypuj łyżka po łyżce  cukier cały czas ubijając. Następnie powoli dosypuj proszek budyniowy, cały czas miksując. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłóż ubitą pianę z budyniem. Ułóż na nią gęsto owoce, lekko wciśnij je w pianę.
Na wierzch zetrzyj na tarce drugą część zamrożonego ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz w temperaturze 185 st. C przez około 40 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *