Pyszne, kruche ciasto z delikatną pianką i zatopionymi w niej owocami, to jedno z najlepszych letnich ciast. Proste, nieprzekombinowane, z dodatkiem sezonowych owoców, smakuje wybornie. Doskonałe na każdą chwilę i na każdą okazję.
Nie mogę się oprzeć i sięgam po kolejny kawałek…
Blachę o wymiarach 33 x 22 cm wyłóż papierem do wypieków. Wyjmij z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzyj na tarce o dużych oczkach na spód blachy, rozłóż je równomiernie, dociśnij dłońmi. Wstaw do piekarnika i piecz około 18 minut. Odstaw do wystudzenia.
Białka ubij na sztywną pianę – wsypuj łyżka po łyżce cukier cały czas ubijając. Następnie powoli dosypuj proszek budyniowy, cały czas miksując. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłóż ubitą pianę z budyniem. Ułóż na nią gęsto owoce, lekko wciśnij je w pianę.
Na wierzch zetrzyj na tarce drugą część zamrożonego ciasta. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz w temperaturze 185 st. C przez około 40 minut.