Drinki na zimową pogodę. I nie tylko!

world-class_nutty-rye-eggnog_aranz_web
 

 

Hu hu ha!
Spędzacie długie zimowe wieczory w domu z bliskimi, przyjaciółmi, znajomymi?
Wybieracie się do nich, aby wspólnie ogrzać się ciepłymi rozmowami?
A może zostajecie sami, bo potrzebujecie pobyć tylko ze sobą?
W każdym wypadku warto podgrzać atmosferę pysznymi koktajlami!
Polski Barman Roku i jeden z 20 najlepszych barmanów świata World Class 2016 – Paweł Rodaszyński przygotował wyjątkowe receptury na zimowe wieczory.
Który z drinków jest moim faworytem?
Każda z receptur zaskakuje kompozycją alkoholu i dodatków. I pozwala cieszyć się chwilą!

world-class_hotrumpunch
HOT RUM PUNCH

Podobnie jak kompot w dzbanku czy herbata w czajniczku z podgrzewaczem, w okresie świąteczno-karnawałowym koktajl, który można jednocześnie przygotować dla wielu osób, jest wybawcą dla gospodarza. Jak na przykład jedwabisty w smaku, maślany poncz w kolorze karmelu, który jest świetnym rozwiązaniem na chłodne, zimowe wieczory, zwłaszcza w opcji last minute, bo większość składników już masz – w swojej kuchni.

Składniki (na 4 szklanki koktajlu):
200 ml Ron Zacapa Sistema Solera 23
1 łyżeczka masła
Przyprawy do wyboru (lub wszystkie): laska cynamonu, gałka muszkatołowa; imbir; goździki, kardamon
40 ml miodu
120 ml gorącej wody

Wszystkie składniki umieść w rondelku z gorącą wodą i wymieszaj. Następnie przelej do wazy do ponczu lub po prostu eleganckiej, głębokiej miski. Podawaj w szklankach. Jeśli chcesz osiągnąć jeszcze mocniejszy smak, możesz dodać więcej przypraw do ponczu, a napój w każdej szklance dodatkowo doprawić startą gałką muszkatołową.

world-class_winna-korzenna-margarita
WINNA KORZENNA MARGARITA

Niezwykle przyjemny poncz  na bazie czerwonego wina, korzennego syropu i cytrusów w sylwestrową noc domaga się nieco wytworniejszej oprawy, którą wyśmienicie stworzy tequila!

Składniki na 4 szklanki koktajlu:

200 ml Don Julio Blanco
200 ml wina Merlot
80 ml syropu do grzanego wina*
100 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Garnish: Zest z pomarańczy

Duży dzbanek wypełnij lodem, a następnie uzupełnij wszystkimi składnikami koktajlu, wymieszaj i gotowe! Tak przygotowaną Margaritę podawaj w szklankach ozdobionych zestem z pomarańczy. Przed ułożeniem skórki na szkle możesz ją skręcić, by uwolnić aromat.

*Wskazówka: Syrop do grzanego wina możesz kupić gotowy lub przyrządzić samodzielnie. Umieść równe porcje wody i cukru Demerara w rondelku, dodaj garść goździków, szczyptę zmielonego ziela angielskiego, laskę cynamonu, kilka rodzynek i 1/4 startej gałki muszkatołowej. Podgrzewaj i mieszkaj składniki na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści (nie doprowadź do wrzenia), a następnie pozostaw do ostygnięcia. Przecedź syrop i przelej go do butelki lub słoika z przykrywką.

world-class_nutty-rye-eggnog
NUTTY RYE EGGNOG

Znajomy widok z amerykańskich filmów o świętach Bożego Narodzenia – to spieniona, blada mieszanka rumu i mleka, która doczekała się dziesiątek różnych receptur. Przedstawiam nieco bardziej wytrawną wersję na bazie whisky, która wyśmienicie wydobywa słodycz śmietanki i syropu, a także odświeża kubki smakowe po spożyciu świątecznych smakołyków.

Składniki:

50 ml Bulleit Rye whiskey
15 ml mleka
15 ml śmietanki
10 ml syropu cukrowego
1 jajko
10 ml Dublin Porter Guinness
Garnish: 1/4 łyżeczki wiórków czekolady

Wszystkie składniki koktajlu oprócz piwa umieść w shakerze i energicznie potrząsaj bez dodatku lodu. Dodaj kostki lodu i ponownie zmieszaj. Następnie wlej piwo do szklanki i uzupełnij lodem. Do piwa dodaj zawartość szejkera i udekoruj koktajl wiórkami czekolady.

*Przepisy i zdjęcia dzięki World Class Poland

28 thoughts on “Drinki na zimową pogodę. I nie tylko!

  1. Dla mnie najlepsza winna korzenna margarita:)

  2. To ja poproszę porcję 🙂 zapowiada się naprawdę pysznie 🙂

  3. Wybieram dwa pierwsze, bo ostatni drink jest nieco mleczny, a ja i mleko trzymamy się od siebie z daleka. W dodatku to jajko! Nawet dodatek whiskey i portera/ porteru??? (Mamma Mia, ach te końcówki!!) nic tu nie pomoże 🙂
    Obawiam się, że z trzeci drink byłby u mnie jednoskładnikowy – albo porter albo whiskey. I już
    Mam nadzieję, że ucieszył Cię, a nie zirytował mój komentarz.
    Ciaoooo 🙂

    • Wiolla,
      ha ha! Cieszy mnie Twój komentarz!
      Ja jestem z daleka od mleka z laktozą. Bez laktozy i roślinne jak najbardziej. To po pierwsze.
      Po drugie – eggnog bardzo lubię i musi być w nim i mleko i jajko. A jajek też nie jadasz?
      Po trzecie drinki mają to do siebei, że miesza się w nich różne alkohole i składniki, więc porter i whisky jak najbardziej!
      Po czwarte, wszystko najlepiej spróbować przed oceną teoretyczną.
      Saluti!

  4. Każdego bym chętnie spróbowała. To rzeczywiście okres spotkań z przyjaciółmi:-) Dzisiaj właśnie spotykamy się na wspólne kolędowanie w licznym gronie i już nie mogę się doczekać:-)

    • Marzena,
      nic nie stoi na przeszkodzie, abyś spróbowała tych drinków na tym spotkaniu. Łatwo je przygotować.
      Miłego kolędowania!

  5. Musze przyznać że wszystkie wyglądają bardzo kusząco, fajnie się rozgrzać takimi wspaniałościami

  6. Ponieważ nie mogę pić alkoholu, dlatego chciałabym wersję bezalkoholową, ale także pyszną. Niech nie ominie mnie pyszny smak. Chciałabym owinąć się w wełniany koc, zapalić lampki, założyć ciepłe czerwone skarpety i patrzeć na iskry w kominku. Aniu Wspaniałego Nowego Roku !!!:) <3

    • Anita,
      właściwie to każdy z drinków można przygotować bez dodatku alkoholu.
      Wystarczy zamienić go sokiem lub naparem z kawy lub dobrej herbaty.
      Wspaniałego i Tobie życzę!

  7. Rozmarzyłam się. Aż nie wiem, co wybrać na Sylwestra :-).

  8. Wspaniałe propozycje Aniu-dzięki wielkie za podzielenie się przepisami, bardzo interesujace 🙂 Pozdrawiam serdecznie

  9. Wszystkich bym z chęcią spróbowała!

  10. na te chłodne wieczory,napoje idealne:)

  11. Aniu kusisz, oj kusisz:). Alkohol piję bardzo okazjonalnie, bo mam na niego uczulenie …. ale jeśli sie juz zdecyduję to uwielbiam wódkę soplica orzechowa z mlekiem. Jest boska:)
    Szczęśliwego Nowego Roku Anuś i udanego Sylwestra:)

    • Jolu,
      to możesz z powodzeniem skusić się na drink eggnog!
      Natomiast ja jestem uczulona na orzechy i niczego z orzechami nie jadam…
      Wspaniałego 2017 dla Ciebie!

Skomentuj Evi Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.