Za oknem deszcz, szare niebo i żadnej nadziei na światło. Dekadencka jesień.
W domu miłe ciepełko, bluesowe rytmy i ciasteczka otulające duszę. Prosto, pysznie, aromatycznie. Zaraz zaparzę dzbanek korzennej herbaty i zanurzymy się w jesienność…
Dekadenckie ciastka
domowe ciasto francuskie ok. 330 g lub płat gotowego ciasta z masłem
domowe powidła śliwkowe z gorzką czekoladą – tutaj przepis lub inne ulubione
Jeżeli trzymasz ciasto francuskie w zamrażalniku, wyjmij je wcześniej na blat oprószony mąką.
Włącz piekarnik na 170 st. C. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem kuchennym.
Rozwałkuj ciasto na cienki placek i posmaruj go powidłami.
Zwiń ciasno ciasto zaczynając od krótszego boku, pokrój w plasterki grubości około 0,5 – 1 cm i układaj na papierze zachowując między nimi ok. 2 cm odległości.
Piecz ok. 15 minut do zezłocenia.