Bułki burgerowe na Tangzhong w listopadowej Piekarni!

 

Kto wie, jak istotna jest dobra bułka do burgera, doceni ten przepis. Bułki upieczone na Tangzhong są mięciutkie, puszyste, lekko słodkie i maślane w smaku. Czyli doskonale będą się komponować z pysznym burgerem, takim jak lubicie najbardziej.
Są absolutnie łatwe i wdzięczne w przygotowaniu i poradzi sobie z nimi nawet najbardziej początkująca piekarka lub piekarz. Kto je upiecze, zje najlepsze bułki burgerowe !

 

 

Przepis z bloga Kochtopf.me

12 bułek
Tangzhong
100 g pełnego mleka
20 g mąki pszennej typ 550

Ciasto
220 g pełnego mleka, zimnego
480 g mąki pszennej typ 550
10 g świeżych drożdży
20 g cukru
50 g masła, pokrojonego na małe kawałki
10 g soli

Do smarowania przed i po pieczeniu
1/2 jajka
sezam
20 g roztopionego masła

Aby przygotować Tangzhong, wlej mleko i mąkę do małego rondelka i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przez około minutę, aż mieszanina zgęstnieje, a trzepaczka utworzy smugi na dnie rondelka.
Umieść tangzhong w misce robota kuchennego. Wlej zimne mleko; dzięki temu całość lekko się ochłodzi i nie będzie potrzeby dalszego schładzania.
Dodaj pozostałe składniki ciasta do miski i wyrabiaj na najniższym ustawieniu przez 4 minuty, następnie przełącz na ustawienie 1 lub 2 i odstaw ciasto na 15 minut do wyrobienia.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 60–90 minut – lub do momentu, aż będzie dobrze wyrośnięte.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, podziel je na 12 równych części i uformuj z nich okrągłe kulki.
Ułóż kawałki ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220°C  z termoobiegiem, a blachę do pieczenia umieść w środku.
Posmaruj kawałki ciasta roztrzepanym jajkiem, a następnie posyp nasionami sezamu.
Ostrożnie przesuń papier do pieczenia z kawałkami ciasta na rozgrzaną blachę i piecz przez 15 minut.
Wyjmij blachę z bułkami z piekarnika i natychmiast posmaruj je roztopionym masłem, a następnie pozostaw do ostygnięcia na kratce.

 

 

Bułki na blogach:
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Ogrody Babilonu

7 thoughts on “Bułki burgerowe na Tangzhong w listopadowej Piekarni!

  1. O tak zgadzam się, z nimi będą najlepsze burgery. Dziękuję za wspaniałą propozycję do listopadowego wypiekania. Pozdrawiam

  2. Właśnie do burgerów je upiekłam i są cudowne. Tylko nie zdążyłam wrzucić z przyczyn technicznych . Jak tylko uda mi się umieścić na blogu dam znać . A Twoje są cudowne

  3. Wspaniale Tobie się upiekły bułeczki i miekisz mają idealny. Kolejny smakowity przepis i wyborne towarzystwo przy piekarniku. Dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *