Zaproszenie do listopadowej Piekarni!

 

Listopad to bardzo poważny miesiąc…
Kojarzy mi się z dostojnością i chłodem – fizycznym i psychicznym.
Zawsze więc buduję wokół listopada aurę oswajania i ciepła.
I w sumie ‘nie taki diabeł straszny’, bo mamy już prawie połowę miesiąca !
Nie wiem jak Wy radzicie sobie z listopadem, ale możemy wspólnie ocieplić ten czas.
Zapraszamy więc z Daną z Leśnego Zakątka wszystkich chętnych do upieczenia pysznego chleba!
To naprawdę doskonała metoda na przeczekanie i poznanie nowego wypieku.
Dana wybrała dla nas tym razem orkiszowy chleb dekoracyjnyklik!

A tak napisała do mnie o tym chlebie: Proponuję chleb dekoracyjny z mąki orkiszowej. Już widzę jak domowi piekarze wkładają swoją wyobraźnię w formowanie bochenka. Drugi link podpowiada jak można uformować chleb. Jest wiele propozycji do wyboru, więc zabawa może być wspaniała i wiele niespodzianek na blogach 
Oczywiście można upiec z połowy porcji, tak na jeden bochenek a do zaczynu można użyć zakwasu z mąki żytniej.

Można połączyć 2 mąki – pół na pół orkiszową i pszenną.
Można użyć mąki pszennej chlebowej np. typ 750 i pełnoziarnistej pszennej.

Kiedy pieczemy?
W weekend 17,18,19 listopada.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 20 listopada o 20.00.

Orkiszowy chleb dekoracyjny
cytuję za Daną – klik!

Zaczyn
2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej,
200g mąki orkiszowej ciemnej,
350g wody.
Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.
Ciasto właściwe
Cały zaczyn,
650g mąki orkiszowej jasnej,
185g wody,
2 łyżeczki suchych drożdży,
18g soli himalajskiej.
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 godziny.
W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki i dalej postępujemy w/g tego filmiku.
Uformowane ciasto w kształcie liścia posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary.

* instrukcje formowania chleba – klik!

I niech nam się upiecze!

35 thoughts on “Zaproszenie do listopadowej Piekarni!

  1. Ciekawy wypiek 🙂
    Pozdrawiam!

  2. Ale pięknie te chlebki 🙂 Szkoda, że nie mam obecnie warunków na pieczenie pieczywa 🙁

  3. Formy niezwykłe! 🙂
    Mam wielką ochotę przyłączyć się i w tym miesiącu, ale nie wiem, czy plany na weekend pozwolą 🙁

  4. Prezentuje się wspaniale i na pewno smakuje genialnie 🙂

  5. Piękne nacięcia! Z przyjemnością wezmę udział 🙂

  6. Bardzo fajny pomysł z pieczeniem chleba dekoracyjnego. Każdy będzie mógł, wykazać się dodatkowo inwencją artystyczną. Jeśli chodzi o mnie tym razem postaram się upiec 🙂

  7. Ale piękny chlebek a jak pewnie pachnie oh zjadła bym taka pajdę 🙂

  8. Cudnie się prezentują!

  9. Postaram się upiec, inspirujące są takie dekoracyjne chleby. I piękne!

  10. Bardzo się postaram, aby dołączyć:-)

  11. Raczej nie będę się bawiła w dekoracyjne formowanie (bo na tym polu to kompletna ze mnie sierota), ale z przyjemnością dołączę do piekących:) … w końcu:). Pozdrawiam, a jutro zobaczę co mi wyjdzie z chleba:)

  12. Piekarnia Amber 🙂 zna chyba większość blogerów i nie tylko 🙂

  13. Moje bochenki właśnie rosną :))

  14. Upiekłam, ale mój chleb to porażka!

  15. Sama zobaczysz, dzisiaj publikacja!

  16. Wracam do piekarni 🙂 Odrobinę przed czasem, ale muszę wyjść z domu, pozdrawiam wszystkich uczestników.

    http://amartkolor.blogspot.com/2017/11/orkiszowy-chleb-dekoracyjny.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.