Listopad to bardzo poważny miesiąc…
Kojarzy mi się z dostojnością i chłodem – fizycznym i psychicznym.
Zawsze więc buduję wokół listopada aurę oswajania i ciepła.
I w sumie ‘nie taki diabeł straszny’, bo mamy już prawie połowę miesiąca !
Nie wiem jak Wy radzicie sobie z listopadem, ale możemy wspólnie ocieplić ten czas.
Zapraszamy więc z Daną z Leśnego Zakątka wszystkich chętnych do upieczenia pysznego chleba!
To naprawdę doskonała metoda na przeczekanie i poznanie nowego wypieku.
Dana wybrała dla nas tym razem orkiszowy chleb dekoracyjny – klik!
A tak napisała do mnie o tym chlebie: Proponuję chleb dekoracyjny z mąki orkiszowej. Już widzę jak domowi piekarze wkładają swoją wyobraźnię w formowanie bochenka. Drugi link podpowiada jak można uformować chleb. Jest wiele propozycji do wyboru, więc zabawa może być wspaniała i wiele niespodzianek na blogach
Oczywiście można upiec z połowy porcji, tak na jeden bochenek a do zaczynu można użyć zakwasu z mąki żytniej.
Można połączyć 2 mąki – pół na pół orkiszową i pszenną.
Można użyć mąki pszennej chlebowej np. typ 750 i pełnoziarnistej pszennej.
Kiedy pieczemy?
W weekend 17,18,19 listopada.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 20 listopada o 20.00.
Orkiszowy chleb dekoracyjny
cytuję za Daną – klik!
Zaczyn
2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej,
200g mąki orkiszowej ciemnej,
350g wody.
Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.
Ciasto właściwe
Cały zaczyn,
650g mąki orkiszowej jasnej,
185g wody,
2 łyżeczki suchych drożdży,
18g soli himalajskiej.
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 godziny.
W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki i dalej postępujemy w/g tego filmiku.
Uformowane ciasto w kształcie liścia posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary.
* instrukcje formowania chleba – klik!
I niech nam się upiecze!
Ciekawy wypiek 🙂
Pozdrawiam!
Kamila, tak!
Cieszę się, że Dana zadała go nam na listopad.
Ale pięknie te chlebki 🙂 Szkoda, że nie mam obecnie warunków na pieczenie pieczywa 🙁
Zuza, szkoda…
Formy niezwykłe! 🙂
Mam wielką ochotę przyłączyć się i w tym miesiącu, ale nie wiem, czy plany na weekend pozwolą 🙁
Badylarko, mam nadzieję, że tak. Trzymam kciuki!
Prezentuje się wspaniale i na pewno smakuje genialnie 🙂
Aniu, na pewno!
Piękne nacięcia! Z przyjemnością wezmę udział 🙂
Nika, to bardzo dobra wiadomość!
Do upieczenia.
Bardzo fajny pomysł z pieczeniem chleba dekoracyjnego. Każdy będzie mógł, wykazać się dodatkowo inwencją artystyczną. Jeśli chodzi o mnie tym razem postaram się upiec 🙂
Gosiu, cieszę się, że Tobie też się podoba.
Do upieczenia!
Ale piękny chlebek a jak pewnie pachnie oh zjadła bym taka pajdę 🙂
mlodakk,
wystarczy upiec.
Zapraszamy!
Cudnie się prezentują!
Pati, bardzo!
Postaram się upiec, inspirujące są takie dekoracyjne chleby. I piękne!
Dokładnie tak Elu.
Bardzo się postaram, aby dołączyć:-)
Marzena, trzymam kciuki!
Raczej nie będę się bawiła w dekoracyjne formowanie (bo na tym polu to kompletna ze mnie sierota), ale z przyjemnością dołączę do piekących:) … w końcu:). Pozdrawiam, a jutro zobaczę co mi wyjdzie z chleba:)
Jolu,
cieszę się, że do nas dołączysz.
A dekorowanie chleba to nie obowiązek.
Piekarnia Amber 🙂 zna chyba większość blogerów i nie tylko 🙂
Małgorzata,
bardzo to miłe.
Dziękuję!
Moje bochenki właśnie rosną :))
Alu, super!
Upiekłam, ale mój chleb to porażka!
Nika, dlaczego?
Sama zobaczysz, dzisiaj publikacja!
Nika, nie mogę się doczekać…
Wracam do piekarni 🙂 Odrobinę przed czasem, ale muszę wyjść z domu, pozdrawiam wszystkich uczestników.
http://amartkolor.blogspot.com/2017/11/orkiszowy-chleb-dekoracyjny.html
Jest i mój … z ogromnym zdjjęciem, bo wgrywanym z telefonu:)
http://smakmojegodomu.blox.pl/2017/11/Orkiszowy-chleb-dekoracyjny-czyli-Listopadowa.html
Pieczony prawie liść https://kuchniagucia.blogspot.com/2017/11/orkiszowy-chleb-dekoracyjny-listopadowa.html
https://ogrodybabilonu.blogspot.com/2017/11/orkiszowy-chleb-dekoracyjny.html
Mój chlebek, zapomniałam wczoraj wpisać:
http://frosch.blogspot.de/2017/11/orkiszowy-chleb-dekoracyjny-listopadowa.html