Zaproszenie do czerwcowej Piekarni!

 

W taki letni piękny czas zapraszam Was na moje sentymentalne pieczywo – czeskie rogaliki!
Są wspaniałe i zapewne nie smakują u nas tak, jak u naszych południowych Sąsiadów, ale…spróbujmy.
Kto ma ochotę i może pamięta te wspaniałe rogaliki z wakacyjnych wyjazdów, niech dołącza do czerwcowej Piekarni. Kto nie zna, koniecznie musi przekonać się co to za smak.
W oryginale to pieczywo jest z białej pszennej mąki, ale jak najbardziej można ją zastąpić orkiszową.
Niech nam się upiecze!

Kiedy pieczemy?
W weekend 15, 16 i 17 czerwca.
Kiedy publikujemy?
W poniedziałek 18 czerwca o 20.00

 

České rohlíky

przepis z bloga – kilk!

Składniki na 16 rogalików:
500 g mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową)
300 ml mleka
25 g masła
10 g soli
6 g drożdży
1 żółtko jaja
1 jajko
Sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania

Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godzin.
Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części. Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut.
Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą. Piecz w temperaturze 200 ° C przez 20 minut.

22 thoughts on “Zaproszenie do czerwcowej Piekarni!

  1. Ojoj ale cudne. Piekę z wami i to koniecznie.

  2. Małgosia z Akacjowego Bloga

    Wspaniałe 🙂 czas planować wypiek 🙂

  3. Ale wspaniałe! Bardzo mi się podobają 🙂

  4. Mam nadzieję, że tym razem mi sie uda upiec. Uściski Aniu 🙂

  5. Mega cudne 🙂 Trzeba zabrać się za pieczenie 🙂

  6. Rohliki… juz żałuję, że tym razem nie uda się być z Wami w kuchni. Mam wyjazd i na pewno nie dam rady.

    Bawcie się dobrze i smacznie 🙂

  7. Aniu, drożdże świeże? Ja zwykle suszonych używam

    • Beata, a ja zamiennie.
      Jest link do oryginalnego przepisu, ale nie jest to jasne jakie drożdże….
      Moim zdaniem torebka suszonych podniesie to ciasto.

  8. Tym razem postaram sie upiec 🙂

  9. Cudna i pyszna propozycja!
    Aniu, znów nie będę mogła podać linku po 20stej do mojego wypieku 🙁 Ustawiłam publikację na jutro, więc wejdź, proszę, na mój blog i ściągnij z niego. Dziękuję 🙂
    https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/

  10. Zrobiłam i wyszły przepyszne:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyrażam zgodę na przetwarzanie adresu e-mail podanego przy rejestracji na stronie http://kuchennymidrzwiami.pl przez Annę Kamińską w celach marketingowych, w tym również w celu marketingu bezpośredniego. Wiem, że w każdej chwili będę mógł wycofać zgodę.